Átépítés miatt lezárva


2016-10-06 21:56:15  | cikk: ha  | 


Átépítés miatt lezárva főképe

Építési terület - ez a felirat áll a Pápai Református Kollégium Gimnáziumának nyugati szárnyára vezető folyosó bejáratánál, az első és a második emeleten is. A földszinten azért nem, mert az a Pápai Református Gyűjteményekbe vezet, ott most egyelőre nem dolgoznak a szakemberek. Ahogy arról beszámoltunk korábban, áprilisban ünnepi istentisztelet keretében Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere bejelentette a pápai református templomban, hogy az állam 953 millió forinttal támogatja a Pápai Református Kollégium felújítási terveit. A közel egymilliárd forint egy részét a református ótemplom, a hozzátartozó parókia- és raktárépület rekonstrukciójára fordítják, másik részéből pedig kívül-belül felújítják a gimnázium épületét.

A második emeleti folyosó...

Az ótemplom után a napokban a gimnázium épületében is elkezdődött a munka. A járókelőket is érinti ez, hisz a Jókai utcára néző homlokzatot felállványozták, kisebb hely jut a gyalogosoknak. Amennyiben az időjárás engedi, azonnal nekilátnak a homlokzat javításának, majd festésének.

Az épületben azonban már szorgoskodnak a munkások. A falak egy részét korábban műanyag lambéria borította. Most ezt lebontották, s kiderült, hogy alatta több falszakasz is nagyon rossz állapotban van, sok helyütt a tégláig le kellett verni a vakolatot.

A műanyag lambéria megakadályozta a szellőzést, a felújítás után nem kerül burkolat a falakra

Mindeközben ahol szükséges, kicserélik a villamos vezetéket, mondta Gránásiné Bácsi Tünde igazgató, aki hozzátette, hogy szerencsére erre nincs mindenütt szükség, mert az iskola alapítványának köszönhetően időről-időre tudtak rekonstrukciós munkákat végezni. Ami azonban elmaradt, azt most mindenképp pótolják. A legtöbb teremben már leszerelték a régi radiátorokat, újak a csövek és a fűtőtestek, korszerűbb, szakaszolt lesz az épület fűtése.

A rajzterem - jól látható a padlón, hogy honnan bontották el a falat a tágas műterem érdekében

A bontás egy helyütt azonban kifejezetten örömteli volt: a művészetisek rajzterme bővült, elbontották a mellette levő mintázószoba falait, így most az egy tér lett, rendkívül tágas műterem várja majd a diákokat. Az épület udvarra néző ablakait kicserélik, az utcafronton ezt már korábban megtették.

A refis diákok egy része a felújítás ideje alatt a Március 15. téren található fiú internátusban, illetve a Csatorna utcai épületben tanul, itt kaptak helyet az osztályok. A tervek szerint a nyugati szárny február végére elkészül, utána következik a Séllyei utcai épületrész. Az ütemezés szerint májusra az egész épület megújul.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!