Házhoz megy a házhoz menő szelektív gyűjtőedény


2016-10-04 21:46:16  | cikk: HuHa  | 


Házhoz megy a házhoz menő szelektív gyűjtőedény főképe
Ha nem is megy teljesen házhoz, lényegesen elérhetőbbé válik a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtéshez használatos edény a Közszolg Nonprofit Kft. új kezdeményezése segítségével: ebben a két hétben a város négy pontján, négy időpontban kihelyezett edényosztást tartanak, vagyis az igénylőknek nem kell elmenniük a Szabó Dezső utcai telephelyig, a hulladékgyűjtőket otthonukhoz sokkal közelebb is átvehetik. Ma a Spartacus pályánál várták a szolgáltatással élni kívánókat, de még három helyszínen, három időpontban vehetik át az edényeket a következő hét végéig.

-Április óta működik a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés ingyenes szolgáltatása. Az ehhez használandó edényeket a Szabó Dezső utcai telephelyünkön lehet átvenni, de sok visszajelzést kaptunk arról, hogy a lakosoknak nehézséget okoz kimenni oda a város szélére, ezért közelebb hoztuk az edények átvételének helyszínét – magyarázta a mostani kampány okait Mészáros Csaba, a Közszolg Nonprofit Kft. ügyvezetője.

120 literes sárga és 240 literes kék edényt lehet választani

A házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés lényege, hogy a lakosok az átvett edényben az otthonukban gyűjthetik a háztartásukban keletkezett csomagolási hulladékokat (az üveg kivételével), így nem kell elmenni a közterületeken található szelektív gyűjtőszigetekig. Az új szolgáltatás keretében egy edényt kapnak az igénylők, ebbe a papír, műanyag és alumínium hulladékot is belerakhatják.
-Itt is elsősorban a csomagolóanyagokat lehet az edénybe rakni: műanyagokat, így a különböző PET palackokat, zacskókat, fóliákat, tetra pack csomagolóanyagokat, tehát a tejesdobozokat, gyümölcsleves dobozokat. Belekerülhet a papírhulladék is, sőt az újságpapír is és a fém italos dobozok – sorolta Mészáros Csaba azokat a hulladékokat, melyek ezekben a szelektív edényekben gyűjthetők, amiket aztán havonta egyszer szállít el a Közszolg.

Az edényen is jelzik, mi való bele

A szolgáltatás ingyenes, sem a gyűjtőedényért, sem a hulladék elszállításáért nem kell fizetni. Az igénylés feltétele mindössze annyi, hogy idén áprilisig rendezett legyen az igénylő díjfizetése.
A kihelyezett gyűjtőedény osztásban a Közszolggal szerződésben lévő lakossági ügyfél vehet részt, neki a személyi igazolványát és a lakcímkártyáját kell magával vinnie a meghirdetett helyszínek valamelyikére, ahol ellenőrzik, hogy díjfizetési elmaradása nincs, majd az átvételi dokumentumok kitöltése után már viheti is a gyűjtőedényt. Ebből egyébként kétféle közül választhat: a sárga 120 literes és a kék, 240 literes közül, az alapján, hogy meglátása szerint egy hónapban mennyi csomagolási hulladéka gyűlik össze.

Boda Tiborné ma négy óra tájban érkezett a Spartacus pályához, hogy igényelje és átvegye a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtő edényt. Mint mondta, négyen vannak a háztartásban, nem mindig elég a 120 literes vegyes gyűjtésre használt kuka, így élnek az ingyenes lehetőséggel.
-Korábban is szelektíven gyűjtöttük a szemetet, a házunktól nem messze van egy gyűjtősziget, oda vittük el a papír, műanyag és fém szemetet. Most sokkal kényelmesebb lesz, hiszen nem kell elmenni sehová, az otthonunkban bármikor belerakhatjuk az edénybe ezeket a hulladékokat – mondta. Hozzátette, leginkább ásványvizes és üdítős palackok, papír hulladékok és néha fém sörösdoboz kerül majd az edénybe.

Boda Tiborné korábban is szelektíven gyűjtötte a hulladékot, mostantól az otthonában teszi majd ezt

Április óta közel nyolcszáz pápai ingatlantulajdonos igényelte a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés szolgáltatását, ma a Spartacus pályánál tartott kihelyezett osztáson 16 óráig már hatvan edényt kiosztottak. A városban nyolc-kilencezer olyan háztartás van, ahol megoldható lenne a házi szelektív gyűjtés, a cél, hogy legalább a felében éljenek az ingyenes lehetőséggel – közölte a Közszolg ügyvezetője.
A házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés nemcsak azért jó, mert a lakosok számára kényelmes megoldást jelent, hanem a szelektív gyűjtés minősége is magasabb így, vagyis a hulladék feldolgozás lényegesen eredményesebb és környezetkímélőbb is.
-A tapasztalat azt mutatja, hogy a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtőkből tisztábban érkezik be a telephelyünkre a hulladék. Ez azt jelenti, hogy sokkal nagyobb arányban kerülnek bele olyan hulladékok, amik ezekbe valók, mint a közterületi szigetek esetében. A szelektív hulladékszigeteken elhelyezett edényekbe beledobált szemétnek csak az ötven százaléka való az adott gyűjtőedénybe, a házhoz menő szolgáltatás esetében ez csaknem kilencven százalékos – tudtuk meg Mészáros Csabától. Az ügyvezető hozzátette, a szelektív hulladékgyűjtés során begyűjtött hulladékok kezelése lényegesen környezetkímélőbb és takarékosabb, mint a vegyesen gyűjtött hulladékoké. Hiszen ezek esetében nem szükséges a további gépi válogatás, s míg a vegyesen gyűjtött hulladék csak termikusan hasznosítható, addig a szelektíven gyűjtöttek anyagukban újrahasznosíthatók. A műanyag palackokból újra műanyag csomagolóanyag lesz, a papírból ismét papírt állítanak elő, a fém sörösdobozokból pedig ismét fém csomagolási anyagot készítenek, vagyis bennmaradnak a termékkörforgásban. Ez a fajta hulladékfeldolgozás nagyságrendekkel kevesebb széndioxid kibocsátással jár, mint a vegyesen gyűjtött hulladékok lerakóban való elhelyezése, vagy energetikai hasznosítása.

A Spartacus pályánál tartott edényosztáson több mint hatvanan vették át a szelektív gyűjtőedényt

A házhoz menő szelektív hulladékgyűjtő edények kihelyezett osztása csütörtökön délután a JMSZK színházépületénél zajlik majd, jövő kedden a HEMO-nál tartanak osztást, jövő csütörtökön pedig a Mezőnél vehetik át kényelmesen az igénylők a gyűjtőedényeket.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!