56 nap – Ünnepi programok Pápán az 1956-os forradalom 60. évfordulóján


2016-10-04 12:31:57  | cikk: Babos Petra  | 


56 nap – Ünnepi programok Pápán az 1956-os forradalom 60. évfordulóján főképe
Ünnepi programsorozattal készül a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ az 1956-os forradalom 60. évfordulójára.
Szabadkai Verita, a JMSZK igazgatója hírportálunknak elmondta, intézményük az ünnepek kultúrája szakterületén belül kiemelt feladatának tekintette és tekinti az 56-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója tiszteletére tervezett ünnepi programsorozat megszervezését. 56 NAP címmel állítottak össze egy projektet, melyet az 1956-os Emlékbizottság támogat. A pályázat megvalósításához a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány közel 4 millió forint támogatást nyújtott. Ennek köszönhetően a hagyományos megemlékezés megtartása mellett lehetőségünk nyílik a megszokott ünnepi formák és keretek meghaladására is - mondta a JMSZK igazgatója hozzátéve, a programok valamennyi korosztálynak szólnak, de rendkívül fontosnak érzik, hogy a fiatalabbakat is elérjék, megszólítsák őket, az ismeretek újszerű, élményekre alapozott közvetítésével. Ennek érdekében 56 napon keresztül látogatható, nagyszabású kiállítással és az UTAZÁS című rockoperával várják az ifjúságot. A hagyomány és a megújulás jegyében méltón emlékeznek meg az 56-os eseményekről és hőseikről. A kiállítás megnyitója október 7-én, pénteken 17 órakor lesz. Köszöntőt mond dr. Áldozó Tamás polgármester, emlékeit Vathy Zsuzsa József Attila-díjas írónő osztja meg az érdeklődőkkel. A multimédiás eszközöket is fölvonultató, erős látványvilággal bíró tárlat 56 napig, vagyis december 1-ig látogatható a JMSZK nyitvatartási idejében.
A nagyszabású, számos eredeti fotót, dokumentációt felvonultató kiállítás betölti a színházépület összes közösségi terét. Tematikai tagolás szerint a földszinti előtér a pesti események, a forradalom előzményeinek, kitörésének helyszíne. A lépcsőház összefoglalja a legfontosabb vidéki nagyvárosok történéseit, míg az emeleti előtér a Pápán történtekre fókuszál – tudtuk meg Kocsis Gyula kulturális menedzsertől.
A programsorozat harmadik eleme lesz az október 23-i megemlékezés, melynek a JMSZK színházterme ad otthont. Az ünnepi műsort a Pegazus Színház előadásában láthatjuk, beszédet mond dr. Kovács Zoltán államtitkár, országgyűlési képviselő.
Szintén a színházterem ad otthont a negyedik programelemnek, melyben a pápai diákság mérheti össze tudását. Az 1956-os forradalomról szóló vetélkedőt a Gróf Esterházy Károly Múzeum szervezi.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!