80 év fotókon, plakátokon, okleveleken és visszaemlékezésekben


2016-10-02 11:15:41  | cikk: ha  | 


80 év fotókon, plakátokon, okleveleken és visszaemlékezésekben főképe

Kettős ünnepet ült a Bartók Béla Zeneiskola október 1-jén. A zene világnapján minden évben szervez programot az intézmény, gyakran örvendeztetik meg a belvárosban sétálókat utcazenével - így volt ez idén is. Szombat délelőtt a Kossuth utca és a Rákóczi utca találkozásánál koncerteztek a bartókos növendékek és tanárok, minden tanszak képviseltette magát. Sokan megálltak és hallgatták a klasszikus és könnyedebb darabokat.

A zene világnapján nem hiányozhat a muzsika

A közös zenélés után a Bartók Béla Zeneiskola épületében folytatódott a program. Idén ünnepli az intézmény alapításának 80. évfordulóját, s ez alkalomból jubileumi rendezvénysorozatot szerveztek. Ennek első két alkalma - Serei Zolt előadása és a tanári hangverseny - tavasszal volt, s mostanra állt össze az évfordulós tárlat, mely az iskolaépület földszinti és emeleti folyosóján kapott helyet, de látható anyag a lépcsőfordulóban is.

Hetyei József igazgató elmondta, hogy már az előző tanévben elkezdték a gyűjtőmunkát, s kiderült, hogy rengeteg anyagból kell válogatniuk, ez már csak a helyszűke miatt sem volt könnyű feladat. Mindenekelőtt felhívást tettek közzé, melyben megkérték egykori tanáraikat, növendékeiket, írják le emlékeiket, osszák meg gondolataikat a ma itt tanítókkal-tanulókkal, s persze a kiállításlátogatókkal, mert ezek is helyet kaptak a tárlatban. A 80 éves időutazás a földszinten kezdődik. Az első tárlóban olvasható a cikk, hogy a zeneszerető pápaiak kérésére 1936-ban megnyitotta kapuit a zeneiskola. Az intézmény első otthona a Jókai utcán volt, utána került a kastély épületébe, majd 2003-ban jelenlegi helyére, a felújított Zárda-épületbe.

Nézelődésre hívogat a tárlat, sok érdekességet rejtenek a tárlók

Aztán ahogy haladunk tovább a folyosón, úgy múlik az idő. Egyre több ismerős név és arc bukkan fel, de látható itt szépen festett plakát, emléklapok, meghívók, oklevelek - tanúi az iskolában folyó színvonalas munkának. Molnárné Nagy Gabriella elmondta, hogy az intézmény pedagógusai sokat dolgoztak a tárlat összeállításán. Egy-egy tárló egy-egy évtizedet mutat be, megtudhatjuk, kik voltak a tanárok, milyen koncerteket szerveztek, milyen események voltak. Az iskola pedagógusainak rengeteg jó eredménnyel büszkélkedő növendéke van, épp ezért csak az országos eredményeket elismerő oklevelek kerülhettek ki.

A Bartók Béla Zeneiskola történetéről hárman is készítettek szakdolgozatot, Nádasdy Lajos, Dezső Ildikó és Józsa Gabriella. Ezek is helyet kaptak a kiállításon egy vitrinben, azonban kitettek egy számítógépet is a folyosóra, ahol olvasható mindhárom munka digitálisan rögzített változata.

A tárlatot Khell Zoltán nyitotta meg

A kiállításmegnyitón régi és jelenlegi növendékek is jelen voltak, például Udvardy Miklós, aki kisgyermekként 1958-1964-ig volt az iskola csellista növendéke, s most, amikor legkisebb gyermeke is elkezdett hangszeres zenét tanulni, ismét beiratkozott. Mint mondta, sok dolog változott az eltelt évtizedekben, de az nem, hogy akkor is és most is nagy szeretettel tanítják a diákokat a Bartókban. A tárlatot Khell Zoltán, a zeneiskola egykori igazgatójának fia nyitotta meg, aki személyes hangvételű visszaemlékezésében felidézte az intézmény múltját.

A kiállítás november 26-ig látogatható, szeretettel várnak minden érdeklődőt a Bartók Béla Zeneiskolába.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!