Múzeumi játszótér ezernyi szórakozással


2016-10-01 21:00:39  | cikk: pi-pa  | fotó: Pintér Ádám  | 


Múzeumi játszótér ezernyi szórakozással főképe
A Gróf Esterházy Károly Múzeum a Múzeumok Őszi Fesztiválja programsorozat részeként játszani hívott minden felnőttet és gyermeket ma délutánra a Fő térre. A Múzeumi játszótér – Családi nap Pápa Város Fő terén című rendezvény sokakat csábított a Nagytemplom melletti játszótérhez.
-A Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum évente megrendezi a Múzeumok Őszi Fesztiválját, mely kezdeményezéshez az idei évben mi is csatlakoztunk. – mondta el hírportálunk kérdésére Nagy-L. István, a múzeum igazgatója. Mint mondta, meghatározott tematikájú programok megvalósítására volt lehetőség, melyek közt a szabadtéri programok szervezése és művészeti alkotás létrehozása is szerepelt. Ezért álmodták a Fő térre a múzeumi játszóteret, s így született az ötlet, hogy a rendezvény keretein belül, a Fő térre ellátogató családok segítségével alkossák meg Pápa Város kékfestő abroszát. Igyekeztek úgy összeállítani a programot, hogy az óvodásoktól a szülőkön át a nagymamákig mindenki találjon számára kedves elfoglaltságot. Ezért régészeti foglalkozással, kékfestő foglalkozással, barokk táncházzal, barokk játékokkal és öltözékekkel, barokk dallamokkal várak minden érdeklődőt, emellett egy tárlóban a múzeum öt gyűjteményéből három - a néprajzi a történeti és a régészeti gyűjtemény - kapott bemutatkozási lehetőséget. Látható volt többek közt a Ferenc József ellen merényletet tervező Noszlopy Gáspár kardja, egy századelős tűzoltósisak és Kovács Sándor főhadnagy I. világháborúban, a román fronton használt jégcsákánya is.

Ízelítő a múzeum gyűjteményeinek anyagából

A téren már a program kezdetén sok érdeklődő sétált, így néhány perc alatt már szépen sorakoztak a minták a város abroszán, és a különféle kézműves foglalkozások, a barokk játékok és a táncház is sokakat vonzottak, s szinte minden gyermekről készültek barokk, vagy kékfestő ruhás fotók is.
A belvárosban sétálók ezen a délutánon feltűnősen sok, térképet böngésző, házfalakat, műemlékeket kutató családdal, gyermekcsoporttal találkozhattak. A múzeumi játszótér szervezői ugyanis kincskereső túrára hívták a programon résztvevőket. A túra a Kékfestő Múzeumban kezdődött és a Zsinagóga, a Corvin ház, a Fő téri szökőkút, a Nagytemplom és az Esterházy-kastély érintésével tértek vissza a kincskeresők a Fő térre, s közben olyan kérdésekre kellett meglelniük a választ, mint például: Mennyi rózsaablak van a Zsinagógán? Hány darab gyűrűt tart a csőrében a holló a Corvin ház címerében? vagy Hány állatfej van a Fő téri szökőkúton? Azon csapatok számára, akik valamennyi kérdésre helyesen válaszoltak, feltárult a játszótér édességeket rejtő kincses ládikája.

A Víg család sikeresen teljesítette a kincskereső sétát

A Víg család éppen a kincskeresésből érkezett vissza, amikor találkoztunk. Bernadett, az édesanya elmondta, fiuk, Bendegúz hallott az iskolában a rendezvényről, s bár a szülőknek nem igazán volt kedvük a szombat délutáni kiruccanáshoz, a gyermek unszolására mégis eljöttek. És nem bánták meg, mert nagyon jól érezték magukat. Örömmel sétáltak végig a kincskeresés útvonalán, és olyan dolgokat is megfigyelhettek, amelyekre a hétköznapok során nem biztos, hogy felfigyelnek a pápaiak. Bendegúz már a beszélgetésünk alatt elszaladt, és beállt a barokk táncházban táncolók közé, de a család a város kékfestő terítőjének megalkotásában is részt vett.
A programsorozat jövő szombaton örökségvédelmi sétával folytatódik, melynek során a régi pápai városfal vonalán sétálhatnak, és ennek kapcsán számos érdekességet is megtudhatnak az érdeklődők.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!