Folytatódik a virágosítás


2016-09-30 22:54:26  | cikk: HuHa  | 


Folytatódik a virágosítás főképe
A tavaszi belvárosi növénytelepítés után, most a város más részein ültet új virágokat a Városgondnokság. A héten több ágyás is elkészült: örökzöldek, évelő növények és talajtakarók díszítik a közterületeket.
Bakó István, a Városgondnokság igazgatója érdeklődésünkre elmondta, a Török Bálint utcai csomópontnál már elkészültek a munkák, ugyanígy befejeződött a növénytelepítés a Pápakovácsi leágazónál, ma pedig a Várkert úton dolgoztak.
-Az ágyás-előkészítés már megtörtént a nyári hónapokban, a növények ültetésének pedig most érkezett el az ideje. Az ágyásokat szegéllyel határoltuk, de sajnos a korábban kialakított ágyásoknál rongálás történt, 50 méter ágyásszegélyt téptek ki a földből és loptak el, így most ezt előbb pótolnunk kellett, csak azután kezdődhetett meg a Várkert úton az ültetés.

Örökzöldeket és évelőket ültetnek az ágyásokba a Várkert úton

A munkálatok a belvárosból már ismert módon zajlanak, az ágyásokat szegélyezik, a növényeket pedig geotextíliával veszik körbe a gazosodás elkerülésére, a virágok elültetése után pedig mulccsal szórják be a zöld területeket.
Növénytelepítési munkák zajlanak a Március 15-e téren, ott kiszedték az egynyári virágokat, helyükre a piros-fehér-zöld színkombinációt megtartva, egész évben virágzó rózsát ültetnek majd. Ezen kívül megújul az Esterházy-kastélyhoz vezető utat szegélyező növényzet is, ide mélybordó, szintén egész éven át virágzó rózsát ültetnek. Növénytelepítési munkák lesznek a volt Kilián lakótelepen is, ahol a veszélyes állapotú csúszdát elbontották, az alatta lévő dombot elszállították, a közeli, járdák által körívet formáló területet pedig átalakították virágos felületnek. Mindezek mellett még az ősszel megkezdik a csókai körforgalom beültetését, és 11 ezer árvácskát is elültetnek a közterületeken.

A fehér kavicsszegély sok helyen visszaköszön, egységes arculatot teremtve a városban

-A közterületek rendezésében látványos a változás az idei évben. Ez a változás pozitív és tartós, hiszen az egynyári növények helyett sok helyen évelők díszlenek, így ott jövőre már a gondozásé és nem az ültetésé lesz a főszerep – fogalmazta meg Áldozó Tamás polgármester. Mint mondta, nagyon sok pozitív visszajelzést kapnak a városban élőktől a megszépült zöldfelületekkel kapcsolatban, de nem csak a helyiek értékelik a változásokat.

A város idén két versenyen indult: a Tiszta, virágos Veszprém megyéért és a Tiszta, virágos Magyarországért versenyen. Ez utóbbi zsűrije – mely szigorú szempontrendszer alapján bírálja el a településeket -, is értékelte a város szépítésére irányuló törekvéseket.
-A megyei versenyben új rendszerben történt a döntés, eddig a települések mérete adta a kategóriákat, most pedig kiváló, megfelelt és kevésbé megfelelt kategóriákba sorolták a falvakat, városokat. Örömmel jelenthetem, hogy a Veszprém Megyei Közgyűlés területfejlesztési és területrendezési bizottsága a szerdai ülésen úgy döntött, hogy Pápa városa a kiválóan teljesítő települések csoportjába tartozik. Ezen kívül pedig a bizottság egy különdíjjal ismerte el azt a változást, ami a városban történt az előző évekhez képest. A városok közül Pápán volt a legnagyobb változás, így ezt a különdíjat egyedül a mi városunk nyerte el.

A Március 15-e térre egész éven át virágzó rózsákat ültetnek

Az idei évben összesen 47 ezer tő növényt ültettek, illetve ültetnek el a Városgondnokság munkatársai a város közterületeinek szépítésére.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!