Dr. Bagoly Katalin volt a vendége a GYFGK-nak


2016-09-30 17:39:15  | cikk: Babos Petra  | 


Dr. Bagoly Katalin volt a vendége a GYFGK-nak főképe
Csütörtök este tartotta az őszi évad első összejövetelét a Gyurátz Ferenc Gondolkodó Kör, melynek dr. Bagoly Katalin belgyógyász főorvos és onkológus főorvos volt a vendége. A köztiszteletben álló orvos előadására megtelt érdeklődőkkel az evangélikus látogatóközpont. Dr. Bagoly Katalin a Vas megyei Gércén született. Középiskolai tanulmányait a kőszegi Jurisich Gimnáziumban végezte latin tagozatosként. 1979-ben szerzett diplomát Pécsett az orvosi egyetemen.
A megjelenteket Polgárdi Sándor esperes köszöntötte
A doktornőtől megtudtuk, középiskolás korában sokat betegeskedett, gyakran volt kórházban, s akkor döntött úgy, hogy ő orvos lesz. Mint mondta, belgyógyász szeretett volna lenni 37 évvel ezelőtt. 25 éve már az onkológián dolgozik. Három és fél évig minden kedden Szombathelyre járt, s klinikai onkológiából 1995-ben szakvizsgázott.
A munkáját sokat segítette a férje, dr. Vizer Gyula. Neki rengeteget köszönhet, iránymutatásaira máig is szívesen gondol vissza. A doktornő ez év március 15-én elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkereszt (polgári tagozat) kitüntetést.
Az onkológiai betegségek megelőzése rendkívül fontos, az utóbbi időben sajnos megduplázódott a számuk. A rosszindulatú daganatok által okozott, az egyes személyekre és a társadalom egészére háruló betegségteher egyre súlyosabb. 2000-2010 közötti évtizedben az EU 28 országában a korábbi évekhez viszonyítva a rák okozta halálozás 7,2 százalékkal emelkedett.
Az orvosnő több pontban foglalta össze a megelőzés lehetőségeit. Ne dohányozzunk, otthonunkat tegyük dohányzásmentes övezetté. Óvakodjunk az elhízástól, az ionizáló sugárzásoktól, mozogjunk, táplálkozzunk egészségesen. Fontos, hogy mértékkel fogyasszunk alkoholt, kerüljük a túlzott napozást, leégést és szoláriumozást, munkahelyünkön tartsuk be a munkavédelmi szabályokat. Szoptassuk a kisbabákat, mert az csökkenti az emlőrák kialakulását, igényeljük a 12. életévét betöltött lányoknak a HPV elleni védőoltást és fogadjuk el a meghívást, s vegyünk részt szervezett emlő-, méhnyakrák-és vastagbélszűrésen is.
A doktornő elmondta, a gyógyításnál nagyon fontos, hogy tudja azt, mit lehet tennie az adott betegség esetén, és hova lehet küldeni a pácienst további kezelésre.
-Évente többször járok kongresszusokra, előadásokra és rendszeresen olvasom az orvosi lapokat. Természetesen kapcsolatban vagyok a győri, a veszprémi és a szombathelyi centrumokkal is, illetve az országos központtal. A diagnosztika Pápán nagyon magas szintű, az onkológiai betegségek felfedezésében a patológia az irányadó, tehát tudni kell a patológiai leletet értékelni. Ezt megelőzik a különböző diagnosztikus lehetőségek, a labor, a gasztroenterológia. A sebészeti műtétet követően nyert szövettani eredményből abszolút meghatározható, hogy kell-e utókezelés és mennyi. Ez a szakmai alap adja azt a jó érzést, hogy mindent megtettem a betegért – hangsúlyozta, majd hozzáfűzte, hogy a beteget mindig támogatja, a reményt minden esetben tartja bennük és sosem hagyja magára a páciensét, érezteti, hogy nincs egyedül.
Dr. Bagoly Katalin 15 éve patronáló orvosa a Rákbetegek Országos Szervezete Pápai Megújulás Klubjának, amit úgy gondol, kedves kötelessége pápai onkológusként felvállalni. A jól működő klub rendszeresen tart összejövetelt, előadásokat hallgatnak meg, a tagok segítik, támogatják egymást, és gyakran elmennek kirándulni is.
A doktornő szívvel-lélekkel végzi munkáját, ami komoly fizikai és mentális megterheléssel jár, ezért ha ideje engedi, szívesen kirándul, olvas és pihen.
A Gyurátz Ferenc Gondolkodó Kör soron következő összejövetelét október 24-én tartja, amikor is dr. Németh Tamás rektor, teológus lesz a vendég.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!