Nemzetközi mezőnyben bizonyított


2016-09-30 10:17:01  | cikk: Haraszti Gábor  | fotó: Kacsándi Norbert  | 


Nemzetközi mezőnyben bizonyított főképe
Szeptemberben sem unatkozott Klausz Kristóf – de nem csak az egyetemi, első szemeszterre való felkészülés és évkezdet miatt. A fiatal pilótára egy országos és egy Európa futam is várt, de ezúttal mindkétszer határainkon kívül. Előbb Kassán, majd rá egy hétre Lettországban, a Liepaja Rallyn. A megmérettetések igencsak próbára tették mind fizikai, mind szellemi állóképességét, de így is tisztességesen helytállt mindkét viadalon. Kristóf számára komoly téttel bírt a 42. Kassa Rally, hiszen a magyar bajnoki pontvadászat mellett a CEZ értékelésébe is beleszámított ez a futam. A nehéz pályák mellett még az is fokozta az izgalmakat, hogy egy teljesen új navigátor, Csányi Botond foglalt helyet mellette. Az viszont már a pályabejáráskor kiderült, hogy a közös munkával nem lesz gond. - Botond stílusa nagyon hasonlít Balázséra, ami nem is csoda, hiszen nagyon sok mindent tőle tanult, ami a mitfahreri feladatkört illeti. Így nagyon jó hangulatú és eredményes volt a kooperációnk, már az első perctől fogva - mesélte a fiatal pilóta. A Mecsek Rallye után a legtechnikásabb szakaszok Kassán vannak. Igaz, a körülmények nem a legmegfelelőbbek, de a pályák EB-szintűek. A korábbi balszerencsés évek után most problémamentesen tudtunk autózni. Nem is a magyar, inkább a nemzetközi mezőnnyel csatáztunk. Izgalmas küzdelem alakult ki köztünk, illetve két szlovák páros között, akik szintén egy-egy Peugeot 208 R2-essel versenyeztek. Annak ellenére, hogy az ő javukra szólt a helyismeret, úgy érzem, abszolút fel tudtuk venni velük a lépést, még szakaszokat is sikerült nyernünk a kategória értékelésében. Az eredményes versenyzéshez hozzájárult a Ritmus ASE támogatása is, amit ez úttal is köszönünk nekik!
A magyar értékelésben Kristófék a 6-os kategóriát és a 2WD értékelését is megnyerték, míg a magyar-szlovák összetettet nézve kategória harmadikként zártak. A Kassa Rallye után nem sok ideje maradt pihenni a Peugeot 208 R2 sofőrjének, ugyanis pár nappal a futam után már utazott tovább Lettországba, a Liepaja Rallyera. Az Európa-bajnokság soron következő fordulóját szeptember közepén rendezték meg, ahol ismét az ERC junior kategóriájában volt érdekelt Kristóf, oldalán Nyirfás Juliannával. - Éreztem magamon, hogy túl sűrűn voltak ütemezve most a futamok egymás után, nagyon elfáradtam. A tanulság ebből az, hogy ilyen szorosan nem szabad egymást követően rajthoz állni a versenyeken – főleg nem ilyen hosszú, komoly téttel rendelkező viadalokra. A fáradtság miatt már a pályabejárás alkalmával sem voltam 100 százalékos, így nem tudtunk olyan itinert készíteni minden gyorsra, ami teljesen megfelelt volna az adott szakaszok körülményeihez. A futam amúgy nagyon élvezetes volt, széles, murvás utakon kellett autóznunk, amikhez egy külön technikát is el kell sajátítani. Úgy éreztem, hogy nekünk ez sikerült, habár a helyismeret előnye most is nagyot nyomott a latba a helyi pilótáknál, emiatt pedig nem mindig tudtuk tartani velük a lépést.
Az ERC junior kategóriájában vérre menő csata folyt, ugyanis a Liepaja Rallyn dőlt el a bajnoki cím sorsa. Habár Kristóf ennek alakulásába már nem tudtak beleszólni, azért így is az előkelő, kategória 7. helyen zárták a futamot. - Tanulságos volt számunkra ez a pár verseny az európai mezőnyben, hiszen amellett, hogy rengeteget tanultunk, fejlődtünk, sok motivációt is kaptunk a folytatáshoz, hogy jövőre még előrébb tudjunk végezni ebben az értékelésben – foglalta össze Klausz Kristóf.
Egy kis pihenést követően hamarosan újabb megmérettetés vár Klauszra: a jubileumi, 50. Mecsek Rallye. - Eddig sose jött ki úgy a lépés ezen a viadalon, ahogyan azt szerettük volna. Valószínűleg az év végi hangulat és a fáradtság is nagyban közrejátszhatott ebben, éppen ezért úgy döntöttünk, hogy idén kihagyjuk a poreci Croatia Rallyet, és minden erőnkkel a Mecsekre koncentrálunk. A Peugeot 208 R2-akkor is Csányi Botond diktálja majd az itinert, aki abszolút hazai pályán fog teljesíteni. A páros már így előre meg is ígérte: igazi versenyzést, küzdelmet láthatnak majd tőlük is a nézők, mindent ki fognak hozni magukból és a technikából, amit csak lehet.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!