Ismét Országos Könyvtári Napok Pápán


2016-09-30 09:11:56  | cikk: Babos Petra  | 


Ismét Országos Könyvtári Napok Pápán főképe
A Jókai Mór Városi Könyvtár az idei évben is csatlakozott a nagy sikerű Országos Könyvtári Napok programsorozathoz, melyet 2016. október 3. és 9. között rendeznek meg. Az Informatikai és Könyvtári Szövetség az egyes intézmények tevékenységét közös gondolkodással, egységre törekvő koordinációs szerepével, együttes projektek forrásainak megteremtésével tudta és tudja támogatni. Erre az Országos Könyvtári Napok programsorozat szervezésével minden évben nagyon jó lehetőség nyílik.
Dr. Hermann István könyvtárigazgató a program kapcsán elmondta, a könyvtár most is valamennyi korosztályra gondolva tervezte meg a hét mozgalmas és tartalmas napjait.
Az Informatikai és Könyvtári Szövetség 2006 óta sokféle hagyományt követve, de tartalmában mindig megújulva igyekszik ráirányítani a lakosság figyelmét a könyvtárakra. Az évente változó, de mindig egymásra épülő tematika, a különböző korosztályok eltérő igényeire és érdeklődésére, a bennünket körülvevő gyors változásokra való figyelés tette a szakma legjelentősebb, legtöbb érdeklődőt megmozgató programsorozatává ezeket az október eleji napokat. Összehangolt tevékenységük a megszokott tartalmas színvonal mellett újdonságokat is kínál a rendszeres könyvtárlátogatóknak éppúgy, mint azoknak, akik ezekben a napokban fognak ismerkedni a sokszínű könyvtári szolgáltatásokkal.
Kicsiknek és nagyoknak egyaránt kínálnak programokat
Ebben az évben egy Nagy Könyvtári Beavatás részese lehet a lakosság. Most is az a céljuk, hogy a hét során kerüljenek középpontba a könyvtár sokszínű szolgáltatásai, azok a korszerű, praktikus, mindenki számára hozzáférhető lehetőségek, amelyek az emberek tájékozódásához, tanulásához, kulturált szabadidős és közösségi tevékenységéhez nyújtanak komoly segítséget, kapaszkodót.
Polovitzerné Antal Mónika könyvtáros a részletes programot ismertetve elmondta, a jövő héten ingyenes beiratkozással várják az olvasókat, valamint felhívta a figyelmet arra, hogy október 9-e, sokak örömére a Könyves Vasárnap, ami egyben a megbocsájtás napja is, ekkor az olvasók késedelmi díj nélkül hozhatják vissza lejárt dokumentumaikat.
-Október 3-án, hétfőn 17 órától prof. dr. Veress Gábor, a balatonfüredi Állami Szívkórház főigazgató főorvosa, A Veszprém megyei kardiológiai ellátás szervezése és a jelenlegi ellátás lehetőségei címen tart előadást. Kedden 14 órától Kiss Szilárd magángyűjtő a trópus rovarvilág csodáiba avatja be a hallgatóságot, majd 17 órától Géczy Gábor: Mindennapi kenyerünk címmel tart érdekfeszítő előadást. Szerdán a Tündérkert Bábszínház látogat el a könyvtárba 10 órától, majd író-olvasó találkozó keretein belül ismerkedhetünk meg Fábián Janka írónővel, akivel Horváth Andrea, a Pápa Városi Televízió munkatársa beszélget. Csütörtökön 14 órától az Alsóvárosi temetőben az Aradi vértanúkra emlékezünk mécses gyújtással. Pénteken 14 órától a Fő téren a türrös diákok részleteket olvasnak fel Bodó Sándor: Érdemkönyvi dicséret című könyvéből, majd 18 órától Földes László Hobo lesz a vendégünk, aki Ady Endre-estet tart. A szombat délelőtt a családoknak szól: mesékkel, dalokkal, játékokkal, kézműves foglalkozással varázsolva el a kicsiket; a délutáni és esti órákra pedig a felnőtteket várjuk a könyvtárba. A programok ingyenesek – mondta a könyvtáros.
Végül kiemelte, a helyi programokon kívül az internet segítségével is játszhat az Országos Könyvtári Napok fejtörőivel az érdeklődő.
- A Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár az Országos Könyvtári Napok rendezvénysorozathoz kapcsolódva Betűbuli címmel internetes játékra hívja a játékos kedvűeket. A játék ideje 2016. október 9. vasárnap 0-24.00 óra között. A Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtár, valamint az Informatikai és Könyvtári Szövetség tízedik alkalommal hirdet országos irodalmi játékot általános iskoláskorú gyerekeknek. A Könyvolvasó három fordulójának feladatai egy-egy szépirodalmi alkotáshoz kapcsolódnak. A három próbát sikeresen teljesítők elnyerik a Könyvolvasó címet. A legügyesebb játszótársainkat országos kölyökolvasó-találkozóra hívjuk Kecskemétre 2017 tavaszán. Ne csak lógj a neten! című játék során október 4. és 8. között naponta 20 kérdésre kereshetnek választ a résztvevők a könyvtári segédeszközök és az internet segítségével.
A programkínálat az idei évben is bőséges, a szervezők remélik, hogy kicsik és nagyok egyaránt találnak kedvükre valót, s ellátogatnak a könyvtárba.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!