Színes programok a nemzetiségi önkormányzatok idei programjaiban


2016-09-30 09:08:58  | cikk: Babos Petra  | 


Színes programok a nemzetiségi önkormányzatok idei programjaiban főképe
Elfogadta a 2016. I. félévi gazdálkodásáról szóló beszámolót a Pápai Német Nemzetiségi Önkormányzat és a Pápa Városi Cigány Nemzetiségi Önkormányzat.
A Pápai Német Nemzetiségi Önkormányzat 2016. évi költségvetéséről szóló PNNÖ határozat módosítására azért volt szükség, mert megérkezett a második félévi feladatalapú támogatás, valamint a pályázatokon nyert összeg is, így az összes bevételük 2.980.940 Ft volt.
Pillerné Fódi Ilona elnök elmondta, rendkívül sikeres volt a közelmúltban megrendezett nemzetiségi nap és a magyarországi németek kitelepítéséről történt megemlékezéssel kapcsolatos rendezvény is. Nagy örömükre, sokan látogattak el a színvonalas programokra. A rendezvényen németországi vendégek is részt vettek, akik elmondásuk szerint jól érezték magukat városunkban.
Vegyes ügyek keretében szó esett arról, hogy idén az utolsó rendezvényük az adventi hangverseny lesz, amit a Szent József Kápolnában tartanak majd december 9-én vagy 16-án.

A Pápa Városi Cigány Nemzetiségi Önkormányzat 2016. évi költségvetéséről szóló PVCNÖ határozat módosítására azért volt szükség, mert a testület tagjai laptopot és nyomtatót szeretnének vásárolni a közeljövőben munkavégzés céljából. Az eszközök 489.607 Ft-ba kerülnek.
Ezt követően Sándor Endre Géza elnökhelyettes beszámolt a nyáron  megvalósult rendezvényeikről.
Augusztus 2-án tartották a cigány holokauszt megemlékezést, melyen gyerekek szavaltak verseket, s mécsest gyújtottak. Augusztus 14-én elzarándokoltak Máriagyűdre, ahol egy búcsún vettek részt, valamint augusztus 15. és 21. között Bakonyjákón táboroztak 20 gyermek részvételével, akikkel jártak a Csillagdában is. Ezek megvalósítása pályázati támogatásokból valósulhatott meg.
-Az idei évre még több programot is tervezünk. Október 9-én Veszprémbe, az állatkertbe látogatunk azokkal a gyerekekkel, akik a táborban is részt vettek. Október 27-én Halloween-i játszóházat szervezünk a Csillagpont és Csillagház- Cserhaj Szolgáltatóházba, ahol tökfaragás, kézműves foglalkozás, játékok várnak a gyerekekre. A jó hangulatú rendezvényről az arcfestés, a fánkevés, és persze a beöltözés sem fog hiányozni, majd együtt mécsesekkel „elűzzük a szellemeket”. Természetesen beszélgetnénk a halottak napjáról és a szokásokról. December 3-án a Mikulás látogat el hozzánk, s ajándékozza meg az apróságokat. Az ünnepi programkör a betlehemezéssel ér véget, amikor is a Gyertyafényes adventi programsorozat keretein belül süteménnyel és teával kínáljuk a járókelőket. A betlehemezést szeretnénk az adventi vásáron is előadni – mondta az elnökhelyettes.
Vegyes ügyek keretében Markos Róbertné elnök elmondta, tervezik még egy évkönyv kiadását is, melyben a nemzetiségi önkormányzat egész éves programjairól számolnak be fotókkal illusztrálva, valamint egy új, nagyobb méretű cigány zászló elkészítését is szeretnék megvalósítani.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!