Elkezdődött a rekonstrukció


2016-09-29 22:46:38  | cikk: ha  | 


Elkezdődött a rekonstrukció főképe

Ahogy arról már korábban beszámoltunk, az állam 953 millió forinttal támogatja a Pápai Református Kollégium felújítási terveit. A közel egymilliárd forint egy részét a református ótemplom, a hozzátartozó parókia- és raktárépület rekonstrukciójára fordítják, másik részéből pedig kívül-belül felújítják a gimnázium épületét.

A tető hamarosan kész lesz

A református ótemplomban már el is kezdődött a munka. A szakemberek egyelőre a bontásnál tartanak. A legfontosabb feladat, a héjazat cseréje természetesen elsőbbséget élvez, hisz ezt még a rossz idő beállta előtt szeretnék elvégezni. Köntös László, a Dunántúli Református Egyházkerület főjegyzője, a Dunántúli Református Gyűjtemények igazgatója elmondta, hogy a gerendák jó állapotúak, azokat nem kell kicserélni, de a tetőléceket igen, ez a munka van most folyamatban. A szigetelés után kerülnek fel a tetőcserepek.

Első lépésben óvatosan felszedik a templom burkolatát

Közben természetesen a belső térben is vannak feladatok. A templomtér padlóját szedik épp most fel, ezeket a lapokat megtisztítják és a szigetelés után visszakerülnek eredeti helyükre. A gazdag barokk díszítésű, 18. századi diófa szószék lekerült a falról, már a restaurátornál van. Az emeleti karzatot is kiürítették, az ide felvezető lépcsőt és a padozatot is kicserélik és itt, ezen a részen kap majd helyet a református gyűjtemények gazdag anyagából válogatott egyháztörténeti kiállítás.

Ez lesz majd a kávézó

A parókiaépület utcafronti helyiségeiben is elkezdték leverni a vakolatot, itt is lesz munka bőven, mire elkészül a kávézó és az ajándékbolt. Első lépésben tehát most még egy ideig a vésőé és a kalapácsé a főszerep, de aztán elkezdődik az építés és a szépítés. A határidő szoros, hisz a tervek szerint február közepére elkészül az épület felújítása, utána következik a kiállítások építése és a tervezett helyiségek berendezése.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!