Tirnován Tamás alkotásai a színházban


2016-09-29 08:23:53  | cikk: Babos Petra  | 


Tirnován Tamás alkotásai a színházban főképe
A Hónap műtárgya címmel szervez kiállítás sorozatot a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ, melyen a pápai és környékbeli képzőművészek alkotásait mutatják be havi rendszerességgel. Az első tárlat 2014 márciusában nyílt meg a színházépület földszinti előterében, amikor is a mindenki számára jól ismert Tirnován Ari Vid szobrász alkotásait láthatta a nagyérdemű. Tavaly májusban az alkotó lányának, Tirnován Katának a képeit csodálhatták meg a művészetbarátok, most pedig Tirnován Tamásnak, a művész fiának szobrait láthatja a közönség.
Tirnován Tamás szobrászművész 1980-ban született Kolozsvárott. 1988-ban települt át a családjával Magyarországra, 1989 óta él Pápán, ahol általános és középiskolai tanulmányait végezte. Képzőművészeti, szobrászati tanulmányait édesapjánál, Tirnován Ari-Vid szobrászművésznél kezdte el 1994-ben, az Ari –Art Stúdió Nyári művészeti alkotótáboraiban és évközi kurzusain. 2008-ban elvégezte az Építő és Díszítő Művészeti Szakközépiskola szobrász-kőszobrász szakát. 2013-ban tanulmányait a budapesti Magyar Képzőművészeti Egyetemen, szobrász - restaurátor szakirányán fejezte be.
Az alkotónak számtalan kiállítása volt hazánkban, de külföldön, Franciaországban, Ausztriában, Németországban és Romániában is bemutatkozott már. Művészeti díjai közül kiemelkedő a Keszthelyi Helikonon szerzett Képzőművész kategória I. díja, az Ajka Tárlat, ahol Országos Képző- és Iparművészeti kiállítás Alkotói díját vehette át, és a Salzburgban szerzett, Európai Kőszobrász Fesztivál I. díja. Alkotásai magyarországi és külföldi magángyűjteményekben egyaránt megtalálhatók.
Tirnován Tamás szobrai köztereken is láthatók, mint például Pécsváradon a Felleghívogató, a Sámán, Junason a Jó barátok, Budapesten a Feszl Frigyes, Jákon a Novák Dezső emléktábla. Restaurátori munkák közül kiemelkedik a salgótarjáni Kálvária restaurálása, ami diplomamunkája volt, a budapesti, Margit-híd pillérszobrainak, a kőszegi Nepomuki Szt. János kápolna restaurálása, a gexi kastély mennyezeti stukkó és az Esterházy-kastélykápolna szentségtartó rekonstrukciós faragása, valamint egyéb bútor rekonstrukciós faragások, de a Gencsapátiban található Stáció domborművek és a kaposvári vasútállomás restaurálása is az ő nevéhez fűződik.
A tárlat október 14-ig tekinthető meg a JMSZK nyitvatartási idejében.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!