Európa-nap az Európa-fánál


2016-09-28 17:42:03  | cikk: pi-pa  | fotó: Pintér Ádám  | 


Európa-nap az Európa-fánál főképe
Európa-napi megemlékezést tartott a Petőfi Asztaltársaság és a Szegfű Klub tegnap délután, az Erzsébet ligetben, az Asztaltársaság által 2011-ben ültetett Európa-fánál.
-Nem nagy dolog Európa történetében, csak egy fa. De ez a fa gyökeret eresztett, ez a fa hajt, ez a fa árnyat ad nekünk. Ez a fa olyan, mint amilyen a mi európaiságunk. Szent István óta létezik, magyar királyok és politikusok sora erősítette, de nagyon sokszor volt, hogy nem akart hajtani. – mondta a rendezvény egyik szónoka, Grőber Attila, az MSZP helyi elnöke, majd úgy fogalmazott, most, szeptember végén úgy érzik, hogy sokan arra törekednek, hogy ezt a hajtást elvegyék, hogy ennek a fának a gyökereit elvágják. A népszavazás részvételi arányait és a szavazatszámokat még nem ismerjük, de a napokban Navracsics Tibor EU-biztos már elmondta, hogy önmagában a kérdésnek és az eredménynek nem lesz jogi következménye. Ha ez így van, akkor minek pazaroltak el 16,3 milliárd forintot a kampányra? Minek szórták tele a háztartásokat szórólapokkal? Minek díszítették fel a falvakat és városokat? Minek díszítették fel a buszokat? Hogyan lehetséges az, hogy diákok az iskolákban tűzik ki a plakátokat? – tette fel a kérdéseket Grőber Attila.

A népszavazásnak komoly tétje van, mondta Grőber Attila

Mint mondta, ők azért kampányolnak, mert ugyan nincs jogi következménye a népszavazásnak, de komoly tétje van. Értékek ütköznek össze, értékek küzdelme zajlik. A baloldali demokratáknak éppen ezért meg kell fogalmazni értékeiket és szembe kell állítani politikai ellenfeleik értékeivel. Beszéde során emlékeztetett a Pápán 2010 és 2016 között Európai uniós támogatással megvalósult fejlesztésekre. Úgy fogalmazott, a demokratikus baloldal és politikai ellenfelei közti fontos értékkülönbség az Európai Unióhoz való tartozás, és a kilépés ellentéte. „-Mi vittük be Európába Magyarországot, mi is tartjuk bent. Ha tetszik nekik, ha nem. Ez az ország Európa része.” – mondta Grőber Attila. A szombat éjszakai budapesti robbantás kapcsán úgy fogalmazott, a hírek kommentjeiből kiderül, hogy ez az ország lelkileg kettészakított. Odáig jutottunk, hogy tények nélkül minősítjük egymást. Beszéde végén így fogalmazott: „-Mi tiszteletben tartjuk mások értékeit. Mi tiszteletben tartjuk, ha október 2-án valaki elmegy szavazni. Szerintünk ez nem helyes döntés, szerintünk a távolmaradás a helyes döntés, és arra kérjük a szavazóinkat, hogy október 2-án maradjanak távol a szavazófülkéktől.”
Gőgös Zoltán, az MSZP elnökhelyettese emlékeztetett Horn Gyula közel 30 évvel ezelőtti előadására, amikor a politikus arról beszélt, hogy egyetlen utunk van, a NATO és az Európai Unió. Amikor közel 27 éve néhány százan megalakították a Magyar Szocialista Pártot, erre az útra akartak lépni. Szerették volna, ha a határokról eltűnnek a vastag sorompók, és ez bekövetkezett. Az uniós csatlakozással egy demokratikus világrend része lettünk. A menekültválság Európa szempontjából nagyon rossz időben jött. Ahelyett, hogy mindenki összezárna, van egy bomlasztó ék, akit Orbán Viktornak hívnak, aki próbálja ezt a közösséget szétrombolni, mondta az elnökhelyettes, majd úgy fogalmazott, tömény hazugság, amit a kormánypártiak csinálnak. Kihasználják azt, hogy egy átlag magyar polgár nem ismeri az Unió döntési mechanizmusát. Brüsszelre nem kell haragudni. Az 1.300, idegenrendészeti eljárás idejére hozzánk telepített emberről szóló döntést Orbán Viktor megszavazta. Gőgös Zoltán is arra kért mindenkit, ne menjenek el szavazni vasárnap. Úgy fogalmazott, szerencsére nem tömeges a bejelentkezés határon túlról, így a huszonegynéhány ezer szavazatuk ezt a választást nem fogja befolyásolni. A baloldal mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy minél több embert távol tartsanak a népszavazástól, utána pedig mindent megtesznek annak érdekében, hogy senki ne tudja megvalósítani azt az „ördögi tervet”, ami a közelmúltban élesbe fordult Nagy-Britanniában.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!