Bodó Sándor: Érdemkönyvi dicséret


2016-09-25 16:33:35  | cikk: Babos Petra  | 


Bodó Sándor: Érdemkönyvi dicséret főképe
Bodó Sándor: Érdemkönyvi dicséret című könyvének bemutatójára sokan gyűltek össze, főként volt osztálytársak, évfolyamtársak, ismerősök és érdeklődők- a Jókai Mór Városi Könyvtár olvasóterében. A könyv alapjául szolgáló írás korábban már megjelent a megyei újságban, s most könyv alakban is elolvashatják az érdeklődők.
Bodó Sándor 1957 és 1961 között járt a Türr István Gimnáziumba. Tagja volt az Önképző Körnek, a későbbiekben újságírással is foglalkozott.
A könyv a pápai Türr István Gimnázium 1957-1961. évfolyam történéseinek állít emléket, kezdve az I. osztályosok évnyitó ünnepélyétől, nyomon követve a diákok életét, emlék a 30 éves érettségi találkozóról, és mindez színesítve nagyon sok pápai képeslappal. Emléket állít a kiváló pedagógusoknak, igazgatónak, a diákoknak. Mindezt olvasmányos formában.
Varga József nyugalmazott igazgató a könyvbemutató kapcsán elmondta, jó szívvel ajánlja a könyvet mindenkinek. Mint mondta, a volt türrösökben, mint érintettekben felébred a nosztalgia, de a kritikusság élménye is.
-A könyvet többször kell elolvasni. Amikor először olvastam, picit megijedtem, számtalan kérdés merült fel bennem, próbáltam olyanok segítségét kérni, akik többet tudhatnak a könyvről és az írójáról. Örömömre sokan segítettek, s így már tisztábban láttam – mondta Varga József.
A történet szerint az 1956-os forradalom leverésekor szovjet csapatokat vezényeltek Pápára, s ezek összetűztek a már itt állomásozókkal. Akkor egy szovjet tiszt megszökött, s a könyvben az ő sorsáról ír, arról, hogy miként segíti át őt egy titokzatos személy a magyar-osztrák határon, majd hogyan jön rá a könyv írója, hogy ki is volt a rejtélyes segítő. Egy másik feltételezés szerint azonban az író ikertestvére a kezdetektől tudta, hogy az egyik tanáruk volt az illető.
Varga József szerint a kötetben sok a fikció, de ezek mind olyan képzelet szülte események, amelyek megtörténhettek valahol. Szerinte meg is történtek ezek a dolgok, igaz nem biztos, hogy a Türr Gimnázium falai között, vagy nem éppen arról a tanárról volt szó. Varga Józsefet a tanárokról irt dolgok döbbentették meg a legjobban. A szereplőket átnevezték, de mindenki felismerhető.
A könyv mozaikszerűen felépített, műfaja dokumentumírás, hiszen valós eseményeket mond el, megjelenik a kor értékítélete, érezhető benne a forradalom utáni félelem, a hallgatás taktikája.
Az író egyik barátja, volt évfolyamtársa a könyvbemutató kapcsán elmondta, hogy hálás köszönetét fejezi ki a Jókai Mór Városi Könyvtárnak, hogy az 1956-os forradalom közelgő 60. évfordulója emlékére a pápai eseményeket és akkori türrös diákokat és tanárokat is felidéző műnek a kiadásával is tisztelegtek.
A könyvbemutató végén a megjelentek közösen idézték fel emlékeiket, élményeiket a korról, a türrös évekről, tanárokról.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!