KRESZ-FESZT elsősöknek


2016-09-25 10:18:22  | cikk: HuHa  | 


KRESZ-FESZT elsősöknek főképe
Szeptember 21-dike a Közúti áldozatok nélküli európai nap, nem véletlen, hogy az Országos Rendőr-főkapitányság mellett működő Országos Baleset-megelőzési Bizottság e napra hirdetette meg a KRESZ-FESZT elnevezésű kampányt, melyre minden megyei rendőr-főkapitányság saját szervezésű programmal készült. Veszprém megyében – talán egyedüliként – a városi kapitányságok is csatlakoztak a kezdeményezéshez és közlekedésbiztonsági rendezvényeket tartottak.

Kerékpáros szabályossági pályán ismerkedtek a táblákkal és jelentésükkel 

A Pápai Rendőrkapitányság immár harmadik éve hívta fel a gyermekek figyelmét KRESZ-FESZT-en a közeledés szabályainak betartására, idén az első osztályosokat invitálták a Munkácsy-iskola sporttelepén tartott játékos délelőttre. Császárné Elek Veronika címzetes rendőr alezredestől megtudtuk, csaknem minden általános iskola elfogadta a kapitányság meghívását, így több mint 170 kisdiák részvételével zajlott a program, melynek témája a közlekedés.
-Kerékpáros szabályossági pályát alakítottunk ki, zebrasétán ismerkedhettek a gyermekek a közlekedési táblákkal és szabályokkal, valamint közlekedési témájú kirakó, színező, hűtőmágnes és aszfaltrajz készítés segítségével tanulhattak a KRESZ-ről – sorolta a feladatokat a kapitányság kiemelt megelőzési főelőadója. Emellett a gyermekek számára olyan izgalmas programelemek is csatlakoztak a feladatokhoz, mint az ujjlenyomat vétel és a rendőr- és tűzoltóautóval való ismerkedés.

Ujjlenyomat vétel - mindig a gyermekek kedvence

Az iskolarendőre programsorozat részeként megtartott rendezvény célja, hogy a gyermekek minél jobban ismerjék a közlekedési szabályokat és tudatosodjon bennük, hogy akár gyalogosan, akár kerékpárral közlekednek, a szabályokat be kell tartaniuk.
-Az első osztályos korosztálynak elsősorban a gyalogos közlekedés szabályait kell ismernie, hiszen ők még kerékpárral sem közlekednek egyedül, gyalogosan azonban egyre többet. Nagyon fontos, hogy tudják, a gyalogos a járdán közlekedhet, ha át kell kelni az úttesten, akkor elsősorban a gyalogos-átkelőhelyet kell használniuk, ha pedig ilyen nincs a környéken, akkor alapos körülnézés után egyenes vonalban, gyors tempóban kelhetnek át a túloldalra. A kerékpáros közlekedésből a STOP tábla, az elsőbbségadás tábla és a kötelező haladási irányt jelző tábla jelentését és utasítását kell ismerniük főként. A kerékpáros szabályossági pályán is ezekkel ismerkedtek Fűzfa László kollégám segítségével – mondta el az alezredes.

A tanítónénik is bekapcsolódtak a programba

Sebesi Zsófiát, a Munkácsy-iskola első osztályosát a közlekedési témájú képek színezése után kérdeztük. Lelkesen mesélte, már járt a kerékpáros feladatnál, ült a rendőrautóban és a tűzoltóautóban, de a hűtőmágnes színezés tetszett neki legjobban.
-Egy STOP táblát színeztem ki, ez az a tábla, aminél meg kell állni – mondta bölcsen.

Sebesi Zsófiának (jobbra) a hűtőmágnes színezés tetszett leginkább

Az diákcsoportok forgószínpad szerűen feladatról-feladatra járták végig az egyes helyszíneket, a gyerekek érdeklődéssel vettek részt a programon. A Gyurátz Ferenc Evangélikus Általános Iskola pedagógusa, Horváth-Gecse Nikoletta szerint nagyon jó a rendezvény és ők minden évben részt vesznek rajta a kapitányság által megszólított évfolyammal.
-Fontosnak tartom, hogy a gyerekek megtanulják a KRESZ szabályait és eszerint is közlekedjenek – fogalmazta meg.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!