Ars Sacra - remény és jövő


2016-09-24 19:42:21  | cikk: ha  | 


Ars Sacra - remény és jövő főképe

Az immár tizedik alkalommal megrendezett Ars Sacra, azaz a szakrális művészetek hete keretében a Pápai Református Gyűjtemények idén is gazdag programkínálattal várta az érdeklődőket városunkban: az résztvevők bejárhatták a város templomait, megtekinthették a Gyűjtemények folyosóján látható bibliai témájú metszetkiállítást és ehhez kapcsolódóan alkotásra is lehetőségük nyílt a látogatóknak. Az Ars Sacra Fesztivál célja a remény jeleinek felmutatása a kultúrában, a művészet eszközeivel segíteni Európát, hogy visszataláljon gyökereihez, a zsidó-keresztény értékekhez, olvasható a rendezvény honlapján. Az Ars Sacra Fesztiválhoz évről évre önkéntesen csatlakoznak Magyarország legnagyobb múzeumai, kulturális központjai, számos galéria, gyűjtemény és művész. A programokat ingyenesen látogathatja a nagyközönség.

Az országos programsorozathoz immár harmadik alkalommal csatlakozott a Pápai Református Gyűjtemények. Halászné Kapcsándi Szilvia szervező elmondta, hogy úgy érzik, igény van erre a rendezvényre. Délelőtt a református templomban Köntös László főjegyző tartotta a nyitó áhítatot, aki kitért arra, hogy olyan korban élünk, amikor minden, ami szent, egyre távolabb kerül az emberektől. - A profanitás világában élünk, az emberek többsége már nem tudja értelmezni a szent fogalmát. Az Ars Sacra kezdeményezés azt is jelenti, hogy újra felfedezhetjük a szent, a szentség valóságát, s ebben segíthetnek a művészetek - mondta Köntös László.

Köntös László tartotta a pápai rendezvény nyitó áhítatát

A nyitó áhítatot követően Mezei Zsolt köszöntötte a látogatókat. A Dunántúli Református Egyházkerület Tudományos Gyűjteményei könyvtárvezetője, helytörténész kalauzolta az érdeklődőket a város templomaiban. A református templom a város legújabb temploma, 1934-ben szentelték fel. Talán kevesen tudják, de ez a Dunántúl legnagyobb kálvinista temploma. Mezei Zsolt szólt az építkezés viszontagságairól, az épület sajátosságairól és említett egy megindító történetet is. A református templom szószékét özvegy Kodolányi Árpádné győri lakos finanszírozta. Az általa kifizetett négyezer pengő jelentős összeg volt 1937-ben. Kodolányi Árpád a pápai Földműves Iskolának volt a tanára, halála után özvegye Győrbe költözött, de tartotta a kapcsolatot a pápai református gyülekezettel, s nagylelkűen támogatta a közösséget. A pápai lelkész, Ólé Sándor feljegyzéseiből tudjuk, hogy amikor az özvegy 1953-ban teljesen elszegényedve hajléktalanná vált, Ólé Sándor gondoskodott arról, hogy a pápai református szeretházba kerülhessen, itt is hunyt el. Igazi "Ars Sacra-történet" ez, nagyon jól kapcsolódik az idei mottóul választott igéhez: "Reményt és jövőt adok nektek" Jer 29,11.

Mezei Zsolt volt a templomséta vezetője

Az érdeklődők jártak a református, a bencés templomban, a Nagytemplomban, a Kastélykápolnában, a ferences templomban és a zsinagógában. A református ótemplom és az evangélikus templom felújítás alatt áll, ezért maradtak ki a sorból. A templomsétán több mint hetvenen vettek részt, kizárólag helyiek, mint például Nagyváradi József, aki elmondta, hogy bár jól ismeri városa templomait, fontos időről időre újra meghallgatni a történetüket. A bencés templomhoz kapcsolódóan ő is mesélt egy megtörtént esetet. Bencés diák volt, az egyik reggeli szentmise után, mikor az utolsó tanuló is kilépett a templomból, leszakadt a középső, hatalmas csillár. Isteni gondviselés, hogy senkinek nem esett bántódása, mondta. 

Katona György művésztanár segítette a metszetkészítést

Délután a Gyűjteményekbe várták az érdeklődőket, hisz itt egész nap ingyenesen látogatható volt az ún. Baldácsy-gyűjtemény anyagából összeállított tárlat. A kiállításon bibliai témájú metszetek, többek közt két Dürer-alkotás látható. Ehhez kapcsolódóan a látogatók is készíthettek metszeteket, Katona György festőművész segítette az alkotó kedvű csoportokat. A résztvevők megismerkedtek a különféle metszetek sajátosságaival, a metszetkészítés technikájával. Aki akart, készíthetett a nap emlékére saját alkotást is, többen választották témául az Ars Sacra Fesztivál szimbólumát, az angyalt, de a protestáns jelképek - mint például a fiókáit önnön vérével tápláló pelikán - is rákerültek a papírmetszetekre.

Az egész napos rendezvény kísérőprogramjaként a református templom tornyába is felmehettek az érdeklődők, ahonnan a szép időben gyönyörű kilátás nyílt a városra.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!