Ülésezett a képviselőtestület


2016-09-23 20:19:15  | cikk: pi-pa  | fotó: Pintér Ádám  | 


Ülésezett a képviselőtestület főképe
Ma délelőtt tartotta nyári időszakot követő első ülését Pápa Város Önkormányzata Képviselőtestülete. Az ülésen dr. Áldozó Tamás napirend előtt bejelentette, hogy Schwetzingenben újabb nyolc évre dr. René Pöltl-t választották főpolgármesterré, Kovásznát pedig Gyerő József vezeti az elkövetkező években. Emellett tájékoztatta a testületet arról is, hogy a losonci magyar iskolába beiratkozott gyermekeknek nyújtott támogatás átadása október 15-én lesz Losoncon. Egy korábban felélénkült vitára visszautalva a polgármester elmondta, hogy a szünidei ingyenes gyermekétkeztetést a nyári időszakban a jogosult 125 gyermek közül ketten vették igénybe, azonban július 5. napjától az étel minőségét kifogásolva ők is lemondtak a nyári ingyenes étkezésről. Dr. Áldozó Tamás ennek kapcsán elmondta, a gyermekek az Egyesített Szociális Intézmény által főzött ételt kapták, melynek minőségét eddig az intézmények lakói és munkatársai sem kifogásolták.
Ezt követően dr. Bányai Katalin Erzsébet, a képviselőtestületben Kovács Csilla lemondását követően megüresedett helyet betöltő, MSZP-Együtt-PM jelölőszervezetek kompenzációs listájáról a testületbe került képviselő tett esküt.

Dr. Bányai Katalin Erzsébet, a képviselőtestület új tagja

A napirend tárgyalásának megkezdése előtt dr. Áldozó Tamás jutalmat adott át Horváth Ferencnek, a Jókai Mór Művelődési és Szabadidőközpont munkatársának, akinek bejelentése alapján sikerült elfogni a Várkertben és környékén fiatal lányokat zaklató szatírt.
Az ülésen a képviselők döntöttek arról, hogy Kovács Csilla helyét az Ügyrendi és Összeférhetetlenségi Bizottságban, illetve az Egészségügyi és Szociális bizottságban dr. Bányai Katalin Erzsébet veszi át. Az új képviselő eddig a Humánerőforrás Bizottság nem képviselő tagja volt, mely tagsága képviselői megbízatásával megszűnt. Helyette Szirbek Ritát választotta a testület a bizottság nem önkormányzati képviselő tagjának. Dr. Bányai Katalin Erzsébetet a Bűnmegelőzési és Közbiztonsági Tanácsadó testület tagjának is megválasztották.
A testület ezt követően elfogadta az önkormányzat idei első féléves gazdálkodásáról szóló beszámolót, és döntöttek arról, hogy megalapítják a Pápa Város Tiszteletbeli Követe címet, melyet olyan személyek kaphatnak, akik Pápától távol képviselik a város érdekeit és sokat tesznek a város nemzetközi népszerűsítéséért. Az alapítás évében 10, későbbiekben évente egy személy részesülhet ebben a kitüntetésben.
A közterület használatról és a reklámozás rendjéről szóló rendelet módosításával a testület megtiltotta a belváros közterületein az adománygyűjtést.
A közelmúltban felmerültek javaslatok a belváros közlekedési rendjének átalakításával kapcsolatban. A lehetőségeket az önkormányzat megvizsgálta, és a mai ülésen módosították az eddigi szabályozást. Ennek értelmében mostantól pénteken 14 órától vasárnap 22 óráig bárki behajthat a Fő utcára. Dr. Áldozó Tamás felhívta a figyelmet arra, hogy a Fő utca egy részén pillanatnyilag építési munkákat folytatnak, így az oda behajtóknak fokozott figyelemmel kell közlekedniük. A testület döntött arról is, hogy a zöld rendszámmal rendelkező autók a város valamennyi fizető parkolójában díjmentesen parkolhatnak. Venczel Csaba önkormányzati képviselő a napirend tárgyalása során elmondta, a módosítás talán nem mindenben felel meg a belvárosi kereskedők igényeinek, azonban a kereskedőknek válaszolniuk kellene a vásárlói igényekre, és akár este hét óráig, illetve vasárnap is nyitva tarthatnának, így bevételeik is növekednének.

Venczel Csaba szerint az üzletek meghosszabbíthatnák nyitva tartásukat

Dr. Hermann István önkormányzati képviselő úgy fogalmazott, a Fő utca forgalmának korlátozott visszaállítása számára elfogadható megoldás, azonban a Fő téren való áthajtás engedélyezését semmilyen formában nem tartja megvalósíthatónak. Ezt erősítette meg Szappan Csaba városi rendőrkapitány is, aki elmondta, a történelmi belvárost a rendeletmódosításban foglaltaknál nagyobb mértékben megnyitni a forgalom előtt ellentmondana az önkormányzat által a Fő tér rekonstrukcióját követően megfogalmazott elvárásoknak.
Az ülésen a közösségi együttélés alapvető szabályairól szóló rendeletet is módosították, így mostantól a közösségi együttélés alapvető szabályait sérti a kereskedő, amennyiben üzletének bejelentett nyitva tartási idejét nem tartja be.
A Polgármesteri Hivatal Szervezeti és Működési szabályzatának módosítása nyomán a hivatal ügyfélfogadási ideje megváltozik, pénteken 8-tól 12 óráig várják az ügyfeleket, a szerdánként 12 és 13 óra között pedig szünetel az ügyfélfogadás.
Tárgyaltak arról is, hogy a Pápai Platán Nonprofit Kft-nek lehetővé teszik azt, hogy meghirdesse bérletbe a Galéria Bisztrót. Boros Katalin, a társaság ügyvezetője ennek kapcsán elmondta, a Galéria Bisztró eredményesen működik, de inkább más feladataik ellátására, főként az Esterházy-kastély működtetésére kívánnak nagyobb energiát fordítani.

Boros Katalin elmondta, a Galéria Bisztró eredményesen működik

A testület tudomásul vette azt, hogy a pápai labdarúgó sportlétesítmény fejlesztésére megkötött szerződést közös megegyezéssel megszüntetik. Ez azt jelenti, hogy a pápai stadionrekonstrukció nem valósul meg. Süle Zsolt, a Jobbik képviselője ennek kapcsán elmondta, korábban ő már javasolta azt, hogy függesszék fel a pápai stadionberuházást, mert kidobott pénznek tartják az erre a célra biztosított összeget. Dr. Áldozó Tamás az ülést követő sajtótájékoztatón elmondta, vannak, akiknek ez a döntés örömet okoz, ő azonban nem örül ennek, hiszen egy olyan pápai létesítmény korszerűsödése nem jöhet létre, amely valamennyiünké, s egyben korszerű körülményeket biztosított volna a Perutz Stadionban működő sportszervezeteknek, ahol 25 felnőtt és 200 gyermek labdarúgó sportol.
Az ülésen mindezeken túl döntés született pályázatok benyújtásáról, ingatlan értékesítésről, és arról is, hogy a Weöres Sándor Általános Iskola kazáncseréjét 9.219 ezer forinttal, a bekerülési költség 50 százalékával támogatja az önkormányzat. Az összeg másik felét a KLIK biztosítja majd.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!