Autómentes Nap Pápán


2016-09-22 21:05:25  | cikk: ha  | 


Autómentes Nap Pápán főképe

Ismét Autómentes Napot szervezett a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium támogatásával. Az Autómentes Nap egy minden évben szeptember 22-én megtartott rendezvény, mely a társadalom környezettudatosságát hivatott erősíteni. A cél az, hogy rávegyék a rendszerint autóval munkába, iskolába vagy kikapcsolódni járó polgárokat, hogy gyalog, kerékpárral vagy tömegközlekedéssel induljanak útnak. Müller Orsolya kulturális szervező elmondta, hogy a pápai programokat a mozgás, a játék köré építették fel.

Pápán a Fő téren ma egész napos rendezvénysorozat várta a gyerekeket és a felnőtteket. Bár a Belváros ezen része mindennap autómentes, a programok ráirányították a figyelmet a kerékpáros és a gyalogos közlekedés előnyeire és szabályaira is - természetesen játékos formában. Délelőtt a tér az óvodásoké és az iskolásoké volt, szinte minden pápai intézményből érkeztek csoportok, többszáz gyermek zsivajától volt hangos a város központja.

Játszva tanulni - ez volt a mottó

A Pápai Rendőrkapitányság is részt vállalt a programban, mondta Császárné Elek Veronika, a Pápai Rendőrkapitányság kiemelt megelőzési főelőadója. A rendezvényen a gyerekeket kirakókkal, hűtmágnesekkel, memóriakártyákkal várták, így a kicsik játékos formában ismerkedhettek például a közlekedési táblákkal. Az erkeles Kovács Anita elmesélte, hogy ő már jól ismeri a táblákat, édesanyja tanította meg neki, melyik mit jelent, hisz gyakran közlekedik kerékpárral és fontos, hogy ismerje a szabályokat, mondta. A Pápai Rendőrkapitányság délután is képviseltette magát a programon, akkor a felnőtteknek ingyenes kerékpár-regisztrációt kínáltak. Aki csatlakozik ehhez a programhoz, annak a kétkerekűje fényképes nyilvántartásba kerül, s ha eltűnik a bringa, akkor a rendszer segíthet a felkutatásában.

A Fő téren volt még interaktív KRESZ-pálya, de a trükkös bringákat és a gokartot is kipróbálhatták az iskolások. A rajzverseny témája is az autómenetesség volt, Cseke Zsombor elmondta, hogy ő ma gyalog ment iskolába, ami nem is volt olyan fárasztó, mint gondolta. A kétkerekűek mellett azért lehetett utazni négykeréken is, hisz lovaskocsi szállította az utazni vágyókat.

Szabó Dávid és Katona Dénes nagy tapsot kapott

Nagy sikere volt a Flatland Bike Shownak, Szabó Dávid és Katona Dénes bemutatóját ámulva nézte a közönség. Katona Dénes elmondta, hogy 14 évvel ezelőtt kezdett el bmx-ezni, a jó társaság és a szabdság vonzotta ebben az extrém sportban, hisz itt nincs edző, minden a versenyző kreativitásán, kitartásán és akaraterején múlik. Ő kezdeteben napi 5-6 órát is bmx-ezett, ma már annyi időt szán a gyakorlásra, amennyit épp szükségesnek gondol, de ez is elegendő volt ahhoz, hogy országos bajnok és amatőr világbajnok legyen. A bemutató után a bringásokat körbevették a gyerekek, autogramot kértek, kérdezgették a versenyzőket.

Kora délután a Pápai Nyugdíjas Egyesület tagjai vettek részt egy közös tornán a Fő téren. Gelencsér Lászlóné elmondta, hogy rendszeresen járnak Jámpa Péterné foglalkozásaira, mert fontosnak tartják a mozgást. Az autómentes nap kapcsán annyit tett hozzá, hogy sajnos Pápán nem sokan mondtak le a gépkocsiról ma sem, hisz nagy volt a forgalom. A torna után a szépkorúak csatlakoztak a JMSZK Bakancsos Természetjárók Köréhez és templomtúrára indultak.

Szép helyszín, kellemes idő - minden adott volt egy jó hangulatú tornához

A délutáni programban kiemelt szerepet kaptak a kerékpárosok. Volt bringaszervíz, ahol ingyen átvizsgálták a kerékpárokat és kerékpár szépségversenyre is lehetett nevezni. Itt számított a bringa állapota, tisztasága, felszereltsége, az esetleges extrák. Ezt a két programot a SportOázis csapata koordinálta. A kétkerekűek szépségversenyén a 14 nevező közül Pölöskei Arnold biciklije tetszett legjobban a zsűrinek, második helyezett Földing Milán lett, a harmadik helyen Orbán Tamás végzett.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!