Elindult a Régészeti mozaik őszi évada


2016-09-21 08:50:21  | cikk: Babos Petra  | 


Elindult a Régészeti mozaik őszi évada főképe
A tavalyi év sikerein felbuzdulva a Gróf Esterházy Károly Múzeum Régészeti mozaik című előadássorozata tovább folytatódik. Szeptemberben a foglalkozás első vendége T. Bíró Katalin, a Magyar Nemzeti Múzeum munkatársa volt, aki az őskori bányászokról, mesteremberekről és kereskedőkről mesélt a nagyérdeműnek a Kékfestő Múzeum foglalkoztatójában kedden délután.
T. Bíró Katalin elmondta, a nyersanyagok kutatása több korszakon is átível. A kőeszközök elsődleges csoportosítása a forma kialakítására jellemző technikai megoldásokon alapul. Elkülönítjük a csak ütéssel (nyomással) készülő pattintott kőeszközöket és a végleges forma kialakítására csiszolást alkalmazó csiszolt kőeszközöket, a két nagy kategória között jellemző időbeli különbség is van, pattintott kőeszközöket a legrégibb kőkor óta, csiszolt kőeszközöket, nagy tömegben, az újkőkor óta ismerünk.
-Számomra hihetetlen, hogy mennyire jó geológusok és műszaki emberek voltak az elődök, akik tévedhetetlenül megtalálták a legjobb nyersanyagokat és ezeket céltudatosan használták fel. Az emberiség történetének leghosszabb időszakából, az őskőkorból a ránk maradt
leletek túlnyomó részét a kőeszközök adják.
Előadásában a bányahelyekről is szólt, kiemelte a sümegi Mogyorós-dombi bányahelyet, ahol földtani kutatóközpont is működött. Szó esett még a Balaton-felvidékről, Lovasról is, ahol vörös festéket bányásztak. A környék legfontosabb nyersanyagaira is települtek bányahelyek, például a nagyteveli kovabánya.
-Magyarországon a szoros értelemben vett tűzkőnek egyetlen előfordulását ismerjük, Pápa közelében, a nagyteveli Tevel hegyen. Jellegzetes gumós, szürke tűzkő, felső kréta korú. A nyersanyag előfordulásának első térképre vetítése még a nyolcvanas években megtörtént.
A Régészeti mozaik október 19-én folytatódik 17 órától, amikor a neolitikumról lesz szó.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!