A világ legnagyobb tanórája a Weöresben is


2016-09-20 23:07:46  | cikk: ha  | 


A világ legnagyobb tanórája a Weöresben is főképe

Az ENSZ 2015-ben indította útjára a "Project Everyone" kampányát, melyben 17 globális célt fogalmazott meg. A kampány alcíme, a Fenntartható fejlődés 2015-2030 is mutatja, hogy ezek a célok iránymutatóak arra nézve, mit kell tennünk a következő másfél évtizedben ahhoz, hogy ne veszélyeztessük gyermekeink jövőjét. A globális célok közt szerepel az éhezés megszüntetése, a vízi élővilág és szárazföldi élet védelme, a szegénység felszámolása és a tiszta ivóvíz is.

A globális célok megismertetését segíti a világ legnagyobb tanórája elnevezésű kezdeményezés, mely egy szintén tavaly indult oktatási projekt. Ebben számos ország mellett hazánk is részt vesz. A cél az, hogy szeptember 19. és 23. között minél több általános iskolai osztályban tartsanak ilyen tanórát, a világ minden részén.

A Pápai Weöres Sándor Általános Iskolában is több osztály csatlakozott a kezdeményezéshez, így például a 8. b is. Osztályfőnökük, Szabóné Horváth Katalin elmondta, hogy az előzetesen megadott anyag segítségével készült fel, a videórészletek, ábrák és képregények elemzése után beszélgettek az idei témáról, a nemek közti egyenlőségről.

A diákok csoportmunkában is dolgoztak, közösen kerestek megoldásokat egy-egy globális problémára

Szabóné Horváth Katalin szerint a diákok éretten gondolkodnak erről a témáról, több érdekes felvetésük is volt. A rendhagyó tanóra azért is jó, mondta, mert kötetlenebb keretek közt, közösen gondolkodtak olyan globális problémákról, melyek a jövőt fenyegetik, s természtesen próbáltak megoldásokat is találni, beszélgettek arról, hogy az egyén szintjén ki mit tehet.

A nemek közti egyenlőség kapcsán Sikos Hédi azt mondta, hogy bár a férfiak és a nők különbözőek fizikailag és érzelmileg is, de ez nem azt jelenti, hogy bármelyikük is különb lenne, hisz a nő is tud olyat tenni, amit a férfi nem, tette hozzá, példaként a gyerekszülést említve. Tarr Ferenc elmondta, hogy a nők sok évszázadon át másodrendűek voltak, s szerinte ők is tehetnek azért, hogy elismerjék őket, küzdeniük kell a jogaikért.
A kezdeményezéshez ezidáig 2008 osztály csatlakozott.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!