A száműzött Rákóczi


2016-09-15 20:56:06  | cikk: ha  | 


A száműzött Rákóczi főképe

Két előadással is várta a közönséget Pápán a Nemzeti Kamara Színház. Az Usztics Mátyás igazgatta társulat a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ szervezésében A száműzött Rákóczi című darabját hozta el városunkba. Az előadás idén készült el, a színház már sok határon inneni és túli településen bemutatta. 340 éve született II. Rákóczi Ferenc erdélyi fejedelem, magyar főnemes, a Rákóczi-szabadságharc vezetője. Az évforduló sugallta Usztics Mátyásnak az előadás gondolatát, s úgy vélte, Rákóczi tiszta lelkű, becsületes vezetőként él ma is a magyarságban, s ezt a képet szeretnék megőrizni bemutatójukkal.

A zenei aláfestéssel színesített előadásban a fejedelem életének utolsó szakaszát, a szabadságharc bukása utáni éveket és a száműzetés időszakát mutatja meg a társulat. Az előadás több rövid jelenetben villant fel életképeket, ezeket Usztics Mátyás történelmi magyarázatai, a kor hangulatát, szokásait felelevenítő átkötő szövegei fűzik egybe. A mozaikokban megjelennek a török udvar intrikái, a francia udvar ledér hölgyei, de Zrínyi Ilona és Mikes Kelemen is. A fejedelem személye nem lép színre a darabban, csak a poltikai és személyes vélemények alapján formálódik a róla alkotott kép.

A darab gerincét Mikes Kelemen levelei adják, melyek leírják a száműzöttek mindennapjait, ugyanakkor számos történelmi, kortörténeti adalék is szerepel bennük. A darabban megjelenik a fiatal Mikes is, aki nem hagyja el a fejedelmet szerelme kérésére sem, s az idősebb, továbbra is hűséges íródeák, aki kitart Rákóczi mellett annak haláláig, később pedig emlékét ápolja. Usztics Mátyás elmondta, hogy ő is ezt a hűséget helyezi a darab középpontjába, hűséget a hazához, a kultúrához, a hagyományokhoz, anélkül, hogy másét bántanánk - ez a darab üzenete, mondta a rendező.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!