Programokban gazdag őszt kínál a Gróf Esterházy Károly Múzeum


2016-09-15 09:19:29  | cikk: Babos Petra  | 


Programokban gazdag őszt kínál a Gróf Esterházy Károly Múzeum főképe
A pápai Gróf Esterházy Károly Múzeum a közeljövőben igen gazdag programkínálattal várja az érdeklődőket, melyről sajtótájékoztató keretein belül ismertették a média munkatársait.
A programon dr. Nagy L. István igazgató beszélt a nyertes pályázati eredményeikről is. Mint mondta, a múzeum többször sikeresen pályázott az elmúlt időszakban.
-A múzeum részt vesz a MaNDA Programban, melynek során műtárgyi digitalizálást végeznek, vagyis tárgyi anyagok fotózását, szkennelését és a leltári könyvek digitalizálását, rögzítését hajtják végre. Emellett belső munkálatként raktárrendezést folytatunk az Esterházy- kastélyban lévő raktáraikban. Jó hír, hogy teljes kapacitással üzemel a kutatószolgálatunk is, amely az elmúlt néhány évben szünetelt – mondta dr. Nagy L. István, majd kitért a sikeres pályázataikra.
Hét pályázaton tudtak részt venni, ami összesen 8.168.000 Ft-os támogatást jelent. A Nemzeti Kulturális Alap által kiírt pályázatok közül négyet nyertek el. Péterváry-Szanyi Brigitta régész, a Fiatal Római Koros Kutatók X. Konferenciája kapcsán elmondta, több mint 50 kutató vett részt ezen a májusi programon, melyre 165.000 Ft-ot nyertek. Kiemelte a tervásatásokra nyert 800.000 Ft-os támogatást, amely két, a járásban található római villa kutatását jelenti. 60.000 Ft-ot pedig arra kaptak, hogy a régész egy kolozsvári konferencián részt vehessen, ahol egy előadást is tart majd. A negyedik sikeres NKA pályázat a Múzeumok Éjszakája volt, melyről Vonnák Andrea múzeumpedagógus elmondta, nagy sikernek örvendett a múzeum legnagyobb rendezvénye, sok látogatót vonzott. A programra 100.000 Ft támogatást kaptak.
Szó esett még az önkormányzat által benyújtott pályázatokról is, amelyeket a múzeum valósít meg.
-A Kubinyi Ágoston program kiemelkedő jelentőségű kiállítások megépítését segíti, illetve felújítási és infrastrukturális beruházási tevékenységet is támogat. Mi a 18. századi eredetű lójárgányos mángorló helyiségét választottuk ki. A támogatásból lesz lehetőség arra, hogy a múzeum egyik helyiségét átalakítsuk és ott ezt elhelyezzük, erre 3.500.000 Ft-ot nyertünk – mondta Hauber János restaurátor.
A lójárgányos mángárló modellje
A másik pályázat a járásszékhelyű múzeumok szakmai támogatását jelentette, melyre 3.363.000 Ft-ot múzeumpedagógiai foglalkozások megvalósítására nyertek. A pályázat szerint az egész járás területét bevonják, három szakmai programra. A múzeum a felnőttképzéssel is foglalkozik, így most ingyen, 2x6 alkalmas tanfolyamon vehetnek részt, akik a papírvesszőfonással szeretnének megismerkedni. Az alapképzés ősszel, míg a mesterkurzus tavasszal valósul meg, szintén hat alkalommal. Az alaptanfolyam szeptember 21-én kezdődik, amire továbbra is várják a jelentkezőket.
Péterváry-Szanyi Brigitta elmondta, a múzeum egy komplex kutatási programot terjeszt ki a járás összes területére. Ebben a pályázatban két településcsoportra nyertek összeget. Béb-Csót és Kup-Pápakovácsi- Nóráp településeken szeretnék a helyi lakosok bevonásával megvalósítani a programot.
A harmadik tevékenységcsoport ebben a programban a Bőrönd múzeum, melyben a járás összes általános iskolája részt vesz. Mészárosné Varga Veronikától megtudtuk, az utazó múzeumi órák során a gyerekek megismerkednek a múzeum régészeti raktárában fellelhető ásatási anyaggal, melyek segítségével bepillantást nyerhetnek a történelmi korok világába. Az alsósok a néprajzot, a felsősök a régészet tudományát ismerik meg. A pályázat másik részében pedig az Esterházy-kastélyba jönnek el, s múzeumpedagógiai foglalkozásokon vehetnek részt.
A programokra a múzeum email címén és nyitvatartási idejében lehet jelentkezni
A sajtótájékoztatón ismertették a Múzeumok Őszi Fesztiváljának programját is. Október 1-jén a Múzeumi Játszótér keretein belül a múzeum egy nagyszabású kitelepülésen mutatkozik be a Fő téren. Az intézmény profiljához kapcsolódó programokkal, foglalkozásokkal, kincskereséssel, játszóházakkal, tánccal és zenével örvendeztetik meg az érdeklődőket. Közösen elkészítik a város kék abroszát, amelyen mindenki, aki részt vesz, otthagyhatja a kéznyomát. Október 7-én, az Óvodapedagógusok Napján bemutatják az új múzeumpedagógiai foglalkozásokat, az óvodás korosztálynak szóló kínálatot. Másnap, azaz október 8-án régésztúrára invitálnak mindenkit, melynek során végigjárják a pápai vár falának bástyáit, ahol egy-egy játékos feladatot is meg kell oldaniuk a résztvevőknek. Október 22-én Mesterségek nyomában címmel a múzeum néprajzi gyűjteményének anyagából az érdeklődők megismerkedhetnek a múlt század falusi életmódjával, a háztartásban használt eszközökkel, elfeledett mesterségekkel. Rejtély a múzeumban - Az éjkék medalion esete című programon az eltűnt éjkék Kluge családi ékszert kell megtalálniuk a diákoknak egy éjszakai nyomozáson. A programot november 12-én a libatour zárja a Márton Napi rendezvénysorozat keretében – tájékoztatta hírportálunkat Mészárosné Varga Veronika.
Az ősz folyamán tovább folytatódnak a tavalyi évben indult és nagy sikert aratott programok, a Régészeti Mozaik, a Régi ház körül, a szüreti játszóház, a kultúrbazár és a kék advent elnevezésű, négy alkalomból álló hétvégi program.
A múzeum az idei évben az 1956-os forradalom 60. évfordulójára egy vetélkedőt szervez középiskolásoknak. A verseny előzetes felkészüléséből és egy döntőből áll a szakavatott zsűri előtt.
A sajtótájékoztatón bemutatkozott Margl Melinda, aki a gazdasági feladatokat látja el a múzeumban. A jövőben ő intézi a gazdasági, számviteli, pénzügyi feladatok ellátását, valamint az ügyviteli, információs, pénzügyi-számviteli rendszerek kezelését és a pályázati elszámolásokkal kapcsolatos számviteli feladatokat.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!