A Somlóról a borfesztiválon


2016-09-13 22:58:37  | cikk: HuHa  | 


A Somlóról a borfesztiválon főképe
A Somlói Borrend évek óta szervez szakmai programot a Pápai Csülök-, Cicege– és Borfesztivál hivatalos megnyitójának napjára. Nem véletlen ez, hiszen Pápa a Somló városa, s a közeli hegy és a hazai történelmi borvidékek legkisebbikének népszerűsítése nem titkolt célja a rendezvénynek. A pénteken délután a Városháza aulájában tartott közgyűlésre a Somlói Borrend tagjai mellett a Dunántúl többi borrendjének képviselőit is meghívták, így ezúttal is borosgazdák, szakemberek társaságában zajlott a rendezvény.

A vendégeket Koczor Kálmán, a Magyarországi Borrendek Országos Szövetségének alelnöke és Unger Tamás, a Somlói Borrend nagymestere köszöntötte, megállapítva, hogy a szeptember részben mindenütt a boros programok, másrészt a szőlőben zajló munkák kiemelt időszaka, így nem meglepő, hogy mindenki nem tudott eleget tenni a meghívásnak.

Koczor Kálmán, a MBOSZ alelnöke is köszöntötte a borrendek képviselőit

A közgyűlésen Unger Tamás a Somló és a somlói szőlőtermesztés aktualitásairól beszélt, kiemelve a hegyen termesztett szőlők növekvő sikerét és a Somló népszerűsítésére indított kezdeményezések eredményét.
-A Somlói borvidék a legkisebb a magyarországi borvidékek között és éppúgy, mint a többi, ez sem egységes teljesen, bár ez a hátrányok mellett a sokszínűséget erősíti. A somlói egy nagy jövő előtt álló borvidék, mely az elmúlt években, hónapokban komoly sikereket ért el – fogalmazott a nagymester. Megemlítette, van olyan pincészetet, melynek pezsgője már európai és világsikerrel is büszkélkedhet és komolyabb mennyiségű pezsgőkészítés is megvalósulhat a hegyen. Ehhez a bazaltos, ásványos talajjelleg is hozzájárul, melyen kiváló száraz pezsgő alapanyag termeszthető. De nemcsak a somlói pezsgőt kezdi megismerni a világ, egyes somlói pincészetek európai borversenyeken értek el szép sikereket.
-A Somló jelentős fejlesztés alatt áll, számos kisebb-nagyobb beruházás történt és történik meg a jövőben a hegyen gazdálkodóknál. Meg kell említeni a fiatal borászok együttműködését, mely újabb lehetőséget teremt a somlói bor ismertebbé tételében.

A Somló aktualitásairól Unger Tamás, a Somlói Borrend nagymestere beszélt

Unger Tamás kiemelte, a Somló hallatán mindenkinek a testes, savas, erős borok jutnak eszébe, az utóbbi időkben azonban itt is megkezdődött a mai kor igényeinek megfelelő, reduktív eljárással készülő, könnyedebb, üdébb, lágyabb borok előállítása, ami persze nem jelenti a hagyományos somlói borok eltűnését.
-A somlói gazdálkodók összefogásával szeretnénk a somlói juhfarkot hungarikummá emelni, ennek első lépései el is indultak, nemrég szervezte meg a Somló és Környéke Borút Egyesület a második juhfark borversenyét, amely nagy sikert aratott. A kezdeményezés tovább folytatódik szeptemberben egy sétáló kóstolóval, amin ismét a juhfark lesz a főszereplő.

A közgyűlés minden évben arra is lehetőséget ad, hogy új pincészetek mutatkozzanak be a szakma előtt. Idén ezt a Clements Pincészet kapta meg, mely néhány éve gazdálkodik a hegy déli-délkeleti oldalán és új telepítésű szőlőket termesztenek, amiből reduktív technológiával állítják elő a nemes nedűket. Jellemző boruk egy nagyszerű, kellemes rizling és a juhfark, melyeket a borfesztiválon is bemutattak a nagyközönségnek.

Idén a Clements Pincészet mutatkozott be

A közgyűlés után természetesen a borkóstolás sem maradt el, majd a borrendek képviselői díszes borrendi ruháikba öltözve, zászlókkal vonultak az Esterházy-kastély udvarára, ahol részt vettek a fesztivál ünnepélyes megnyitóján.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!