Hangulatos fesztivál finálé


2016-09-12 11:29:05  | cikk: HuHa  | 


Hangulatos fesztivál finálé főképe
Vasárnap késő éjjelig várta a fesztiválozókat, gasztronómiai, kulturális és szórakoztató élményekre vágyókat a Pápai Csülök-, Cicege- és Borfesztivál. Az Esterházy-kastély udvara ezúttal is benépesült családokkal, baráti társaságokkal, akik finom falatok, jóféle italok és változatos programok közül válogathattak az ötnapos rendezvény fináléjában is. A borosgazdák már kora délutántól fogadták a vendégeket, a serpenyők alatt tűz gyúlt, hogy újabb nagyadag cicege süljön rajtuk, a nagy kondérba ismét belekerült a káposzta, bab és csülök, a pohárházban pedig elővették az utolsó Esterházy címeres borospoharakat is, hogy ki tudják szolgálni a népes közönséget.

Az utolsó Esterházy címeres poharak is megteltek borral tegnap estére

A kastély játszóházában ezúttal is a kisgyermekes családok találtak kedves elfoglaltságra: kicsik és nagyok perecet süthettek, s míg a vásári finomság a sütőben ízletesre, ropogósra pirult, addig vidám, villanykapcsolót díszítő figurák és őszi ajtódíszek készültek. A hétvégén több mint száz család látogatott el a kézműves játszóházba – tudtuk meg a program koordinátorától, Horváthné Bátor Máriától.
-Különösen a szombati nap volt nagyon népszerű, kisgyermekek és szüleik egyaránt szívesen bekapcsolódtak a munkába, sőt érkeztek felnőttek gyermek nélkül is egy kis kézműveskedésre. Szombaton ajtódíszt készítettek jutaszalagból, mókusfigurával, cserépkorsó dísszel és parafadugó szeletekből készült szőlőfürttel. Emellett újrahasznosított anyagokból gyönyörű asztaldíszeket is alkothattak a vendégeink, ehhez tejes dobozt használtunk, színes őszi tapétát és virágokat. A programból sosem marad ki az ékszerkészítés sem, amit a kislányok maguknak, a kisfiúk anyukájuknak készítenek nagy örömmel. Ezúttal nyúlós pólóanyag volt a nyaklánc alapja, azt díszítették saját sodrású papírgyöngyökkel – sorolta a tevékenységeket a játszóház vezetője.

Horváthné Bátor Mária, a játszóház vezetője és kollégái segítettek az alkotásban

Több család mindkét napon részt vett a foglalkozáson, így tett Tóth Nórika és édesanyja, Németh Erzsébet is. A kislánnyal a pereckészítés után beszélgettünk. Mint mesélte, kész tésztát kaptak, amit gyúródeszkán kisodortak, aztán perec alakúra formálták, így került a sütőbe. Nórinak nagyon tetszett minden elfoglaltság, valamennyi kézműves tevékenységbe bekapcsolódott anyukájával.
-Nagyon tetszik a rendezvény, jók a színpadi programok, előadások, sok ismerőssel találkozunk. Ettünk cicegét és én az eperbort is megkóstoltam – mondta Németh Erzsébet.

Tóth Nóra és anyukája a frissen sült perecet kóstolja

A gyermekeknek szóló elfoglaltság mellett a rendezvénysátorban az ismert nótáké, vidám dallamoké volt a főszerep tegnap. Kossuth Gergő és Bene Gabriella műsora után a Budapesti Operettszínház művészei szórakoztatták a népes közönséget olyan dalokkal, melyeket idősek és fiatalok egyaránt ismernek. Peller Károly hírportálunknak úgy fogalmazott, szinte hazajárnak Pápára és mindig nagy örömmel lépnek fel városunkban.
-Amikor összeállítunk egy műsort, mindig arra koncentrálunk, hogy a nézők mit szeretnek hallani, mi az, ami örömet szerez számukra, ami kihagyhatatlan egy operett műsorból. Az operettről Rátonyi Róbert több mint harminc évvel ezelőtt megjelent könyvében úgy írt, hogy már fiatal korában azt hallotta, hogy temetik az operettet. Bár mindenkinek ilyen hosszú temetése lenne, miközben még mindig virágzik. Az operett népszerűsége azért olyan töretlen, mert a szerelem témáját járja körbe, az pedig mindenkinek az életében ott van – magyarázta mosolyogva.

A Budapesti Operettszínház művészei remek hangulatot teremtettek az ismert dalokkal

Nos, az bizonyos, hogy a műfaj népszerűségét tovább erősítette a Budapesti Operettszínház művészeinek pápai fellépése, hiszen a közönség együtt énekelt és tapsolt az előadókkal. Egy rózsaszál szebben beszél, Jajj, cica, Te rongyos élet, Szép város Kolozsvár, Hajmási Péter – ezek a dalok sem hiányoztak a repertoárból, mely nagyszerű hangulatot teremtett a nézők soraiban.
-Bor, cicege és csülök – mindegyiket szeretem, és alig várom, hogy megkóstolhassam valamennyit – tette hozzá a színpadról lejőve Peller Károly, aki elismeréssel szólt a felújított Esterházy-kastélyról is, melynek udvara otthont adott a fesztiválnak. Mint mondta, néhány évvel ezelőtt még a régi arcát látta a főúri épületnek, most pedig nem győz gyönyörködni a csodásan megújult kastélyban.

Az esti nagykoncert előtt, Szórádi Gábor zenélt a rendezvénysátorban, őrizve, erősítve a vidám hangulatot, a közönség soraiból pedig többen már táncra is perdültek koraeste. A várva várt esti koncert aztán ismét zsúfolásig megtöltötte a kastélyudvart és az előtte felállított nagyszínpad környékét, hiszen a Budapest Bár a legnépszerűbb előadók közé tartozik a pápai, Pápa környéki közönség számára.

A bátrak már kora erste táncra perdültek

Mindeközben persze a vendégek jóízűen falatoztak, kortyolgatták a jobbnál jobb borokat, a vendéglátók pedig elégedetten szemlélték a kiürülő borosüvegeket, a gyorsan fogyó cicegét és csülökételeket. Orbán Lászlót, az ételkínálatról gondoskodó Galéria Bisztró üzletvezetőjét kora este kértük értékelésre.
-Szinte folyamatosan álltak a sorok a pultok előtt az öt nap alatt, mi pedig igyekeztünk mindenkinek kielégíteni az igényeit. Jó volt látni, hogy nagyon sokan megkóstolják a cicegéket, a csülökételeket és nagyon jó visszajelzéseket kaptunk. A cicegéhez legalább 1000 kilogramm burgonyát használtunk el, hozzá 300 kiló lisztet, 500 liter tejfölt és egy farmnyi tojást. Ebből több mint 6000 cicege készült. Csülökből a kemencés sült csülök volt a legnépszerűbb, de készítettünk, hagymás-burgonyás csülköt, sőt csülökkel töltött pecsenyét is – összegezte. Mint megtudtuk, hasonlóan sokan keresték a babos-káposztás csülköt és a pincepörköltet is, ezekből naponta közel 100-100 liter fogyott.

A vendégek türelmesen kivárták a frissen sülő ételeket

Nemcsak az ízletes ételek iránt volt nagy a kereslet, a bornak is nagy sikere volt. A Soma Pincészet például 450 palack bort nyitott ki és töltött a vendégek poharaiba az öt nap alatt, de hasonló sikerről számolt be a Mokos Pincészet képviselője is. Bognár Sára, a Villányi borvidéken, Palkonyán gazdálkodó pincészet munkatársa elmondta, 15 hektáron termelnek szőlőt és 45 hektáron egyéb gyümölcsöt – meggyet, epret, kajszit, szilvát, szedret -, amiből ugyancsak bort készítenek.
-A gyümölcsborokat főként a hölgyek kedvelik, férfiaknak szilvabort ajánlunk és van egy kifejezetten férfias, vörösboros jellegű meggyborunk is. Itt Pápán nagyon jó tapasztalataink vannak, többször megrohamoztak bennünket, sok olyan vendégünk volt, akik már tavaly is nálunk fogyasztottak. Összegzést még nem készítettünk, de tegnap a faház mögött már mindenütt sorakoztak az üres dobozok és terveink, hogy semmit nem viszünk haza, megvalósulni látszanak. A fogyást tekintve, a meggybor és az eperbor volt a legnépszerűbb.

A Mokos Pincészet faházában az eperbor és a meggybor volt a sztár

A rendezvény sikere persze nem csak a remek étel- és italkínálatban rejlett, hozzájárultak a nagyszerű előadók, remek műsorok, melyek között zene és tánc, folklór és könnyűzene egyaránt megjelent. Áldozó Tamás polgármester mindezek harmóniában lévő kavalkádjában látja a fesztivál sikerét.
-Én is úgy látom, hogy minden idők legsikeresebb borfesztiválja az idei, de az a fontos, hogy így érzik ezt azok is, akik eljöttek a különböző programokra, és így látják maguk a pincészetek is. Tegnap volt alkalmam néhány pincészet képviselőjével beszélgetni, és azt mondták, várakozásaikat felülmúlta a rendezvény. Nagyon jó idő is társult idén a fesztiválhoz, ami szintén hozzájárult a sikerhez, hiszen az elmúlt években volt már példa szeles, esős időre, amikor sokkal kevesebben jöttek el a kastély udvarába.
A városvezető hozzátette, nemcsak a helyiek körében volt nagyon népszerű a Pápai Csülök-, Cicege és Borfesztivál, nagyon sokan jöttek más településekről, egészen messziről is. A rendezvényre idén is sok külföldi vendég látogatott el az önkormányzat meghívására: itt voltak a testvértelepülések képviselői a lengyelországi Gorlicéből, az erdélyi Kovásznáról, szlovákiai Losoncról, a németországi Leinefeldéből és részt vett a programon az izraeli Eilat polgármestere is.

Gorlicei és kovásznai vendégei is voltak a fesztiválnak

-Valamennyi külföldi vendégünk tetszését elnyerte a fesztivál, és mint mondták, szívesen látnának hasonlót a saját településükön is – idézte fel a meghívottak véleményét a polgármester.
Áldozó Tamás maga is szívesen vett részt a rendezvényen, többféle bort is megkóstolt, többek között chardonnay-t, irsai olivért, de a fesztivál borát sem hagyta ki a kóstolásból és vendégeivel végigkóstolták a remek ételkínálatot is.

A borvasárnapi program méltó zárása volt a fesztiválnak, a késő estébe nyúló rendezvényen remek hangulatban borozgattak, falatoztak a vendégek a jó műsorok mellett. Ezúttal is több ezren látogattak ki a kastélyudvarba, hogy jól érezzék magukat. A népes forgatagban találkoztunk egy vidám baráti társasággal, akik borszerdai látogatásuk után a vasárnapot ismét itt töltötték. Halász Józsefné arról mesélt, szerdán maguk is a fellépők között voltak, a Magyargencsi Dalkör tagjaiként léptek színpadra és már akkor este megkóstolták a cicegét, csülköt és persze bor is került az asztalra.
-Ma leginkább az operett miatt jöttünk, de megnéztük Kossuth Gergő műsorát is és nagyon jól érezzük magunkat – mesélte a mosolygós hölgy, hozzátéve – jó látni ezt a sok embert, a nyüzsgést, a jó hangulatot. Természetesen ma is ettünk cicegét és csülköt és kóstoltunk borokat is: a fiúk somlait ittak, én pedig az édes borokat kedvelem, így tokajit választottam.

Halász Józsefné párjával és barátaival - sok hasonló vidám társaságot láttunk az ötnapos rendezvényen  

A két házaspár úgy vélte, a rendezvény remekül gondoskodott a közönség szórakoztatásáról, kiváló alkalmat teremtett a baráti találkozásokra, beszélgetésekre, mulatozásra és mindenki jól érezhette magát. A népes vendégsereget látva, feltételezhetjük, hogy nagyon sokan gondolták ezt így az idei Pápai Csülök-, Cicege- és Borfesztiválon.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!