Kiss Albertné Holeczky Éva emlékei


2016-09-11 20:26:20  | cikk: Babos Petra  | 


Kiss Albertné Holeczky Éva emlékei főképe
A Jókai Mór Városi Könyvtár 2014-ben indította útjára Pápai családi fotóalbumok elnevezésű programját. Ennek keretében időről időre egy-egy meghívott vendég digitalizált fényképei alapján mesél családjáról, a múltjáról és egyéb emlékeiről. A hetedik bemutató vendége Kiss Albertné Holeczky Éva volt, aki mint mondta, egész életében szeretett gyűjtögetni, mely tulajdonságát nagyapjától örökölte, aki 1938-ban kezdett el családtörténetet írni.
A bemutatón dr. Hermann István köszöntötte a szép számban megjelenteket
Az 1700-as évek végre tehető a családtörténet kezdete. A félig kész munkát 1938 és 1942 között írta nagyapja, majd valamiért abbahagyta, s unokájára bízta a további írást. Holeczky Éva kérdésünkre elmondta, sajnos nagyon rossz állapotban találta meg az értékes anyagot, hiszen az 1954-es győri árvíz során eláztak a papírok és elmosódott az írás.
-Nagyítóval próbáltam elolvasni a szétázott lapokat, nem volt egyszerű. Ezeket begépeltem, s elhatároztam, hogy tovább folytatom a kutakodást és befejezem a családtörténetet. A család nagyon megörült, hogy elkészültem az értékes gyűjteménnyel, és úgy döntöttem, megírom a férjem, Berci családjának a történetét is. Nem volt könnyű felkutatni mindenkit, ezért Erdélybe is elutaztunk, hiszen ők onnan származnak. Körülbelül 2000 kilométert tettünk meg temetőkben, parókiákon és barátoknál, ismerősöknél járva, ahol olyan adatokra bukkantunk, amelyek még hiányoztak. Végül elkészült a 400 oldalas Kiss családi történet.
Nagyapám mindent gyűjtött, az első újságcikk 1907-ből, az utolsó 1964-ből származik. Ezek a családról szóló írások voltak, hiszen a kántortanító nagypapa mindig adott okot arra, hogy az újságok írjanak róla. Holeczky Éva főiskolás kora óta ír cikkeket, amiket összegyűjtött, s ezek szintén benne vannak a vaskos sajtógyűjteményben.
Nemrégiben Németbánya történetét is összefogta sok fotóval, adatokkal, falutörténettel, néprajzi adatokkal megtöltve. A könyvben összehasonlítja a régi falut a mostanival, a hagyományokat bemutatva és újságcikkekkel színesítve.
Schmidt Attila, a németbányai Bakonyi Betyárok Nemzeti Egylet egyik tagja beszélt a betyáréletről
Jelenleg az értékmentő munka folyik. Mivel Holeczky Éva elnöke az értéktárnak, ezért most Németbánya értékeit fogja össze. Iharkútról is ír, amelyet eltöröltek a föld színéről a bauxit ürügyén. Az iharkútiaknak annyira ragaszkodnak a volt falujukhoz, hogy minden évben találkoznak a kráterekkel borított szülőföldön.
A sorozatban Kiss Albertné már bemutatta Kiss Manyi életéről szóló gazdag anyagukat, most azonban saját családja történetét hozta napvilágra.
Dr. Hermann István könyvtárigazgató a rendezvényen arra buzdított mindenki, hogy bátran hozza be régi fotóit, s meséljen a múltjáról.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!