Táncban és zenében megidézett Kárpátalja


2016-09-11 17:53:57  | cikk: ha  | 


Táncban és zenében megidézett Kárpátalja főképe

Az 1951-ben alapított Magyar Állami Népi Együttes hivatásának és feladatának tekinti a magyar nyelvterület néptáncának és népzenéjének gyűjtését, életben tartását és színpadi formában való továbbadását. Pápán már nem először mutatják be ezt a megőrzött és továbbgondolt folklórkincset, legutóbb két éve léptek fel nálunk, idén pedig a Pápai Csülök-, Cicege- és Borfesztivál vendégeként a soknemzetiségű Kárpátalja táncait és énekeit osztották meg a közönséggel.

Mihályi Gábor, a Magyar Állami Népi Együttes vezetője elmondta, hogy a csoport inspirálója a tradicionális néptánc, az ezer év alatt felhalmozott tudást és tapasztalatot szeretnék életben tartani, a XXI. századra adaptálva továbbvinni. Nagy hittel és odaadással, kellő alázattal és művészi ambicókkal mindig képesek voltak az adott kornak megfelelő válaszokat adni, ez az Állami Népi Együttes titka, mondta. Ma a rengeteg információ közt még nehezebb dolguk van, de hiszik és vallják, hogy csak az igaz válaszok érnek pontosan célba, a múlt, a hagyományok ereje átütő lehet. A tradicionális népzene és -tánc előadásokat mai dramaturgiával, korszerű látvánnyal és intellektuális plusztartalmakkal töltik meg. Nincs jelen a múlt nélkül, fontos a magyarságunk, a zenénk, a táncunk, a nyelvünk - ezek jelentik a múltat, de a jövőnket is, tette hozzá.

Ősi szimbólumok, szép viseletek, látványos koreográfia

Kökény Richárd, a tánckar vezetője kérdésünkre elmondta, hogy Pál István „Szalonna”, az együttes művészeti vezetője ajánlotta témaként a Kárpátalja folklórvilágát. A műsor antológiaszerűen épül fel, nem a teljesség igényével, de a sokszínűséget megmutatva készült. A Kárpátalja tánckincsét felvonultató előadásban ruszin, orosz, román, cigány és magyar táncokat láthatott a közönség. A kárpátaljai magyar táncok a Felső-Tisza-vidék táncéletéhez tartoznak, a lassú és friss csárdás mellett juhásztánc is szerepel a repertoában, mondta Kökény Richárd.

A Magyar Állami Népi Együttesben pápaiak is vannak, Németh Eszter és a Junior Prima-díjas Kiss Balázs is ott táncol ebben a világhírű művészeti csoportban. Németh Eszter óvodás korában kezdett táncolni, a Vadvirágból került Budapestre. Eszter elmondta, hogy mindent egy lapra, a táncra tett fel, s nem bánta meg, mert ez jelent számára örömet. Kiss Balázs 2007-ben került az Állami Népi Együttesbe, kemény rosta után. A jó alapokat a vaszari csoportban Zsédenyi Annánál és Pápán Müller Anitáéknál kapta. A profi táncos lét rengeteg munkával és lemondással jár, de mint mondta, a közönség szeretete és tapsa mindenért kárpótolja a művészeket. A hazai taps pedig még több energiát ad, tették hozzá a fiatalok - s ebben nem volt hiány, hisz a pápai közönség hangos tetszésnyilvánítással köszönte meg az előadást.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!