Német nemzetiségi nap és könyvbemutató


2016-09-11 13:04:43  | cikk: pi-pa  | fotó: Pintér Ádám  | 


Német nemzetiségi nap és könyvbemutató főképe
Szombaton délután a Munkácsy Mihály Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskolában rendezte hagyományos nemzetiségi napját a Pápai Német Nemzetiségi Önkormányzat. A rendezvényen megjelenteket Pillerné Fódi Ilona, a nemzetiségi önkormányzat elnöke köszöntötte, hangsúlyozva, az elmúlt évben a pápai német nemzetiségi oktatás 15. évfordulóját ünnepelték, az idei év pedig emlékév, 70 éve annak, hogy a magyarországi németeket elűzték hazájukból.
A rendezvényen Megyeriné Borsó Éva, a Munkácsy Mihály Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola igazgatója Pedagógus Szolgálati Emlékérmet adott át Kovács Endre Zoltánnénak, Szilágyi Miklósnénak és Vargáné Csehi Gabriellának, akik az iskola nemzetiségi osztályaiban tevékenykedtek.

Ritter Imre, a magyarországi németek parlamenti szószólója mondott köszöntőt

Ritter Imre, a magyarországi németek parlamenti szószólója köszöntőjében emlékeztetett a magyarországi németek elűzetésének 70. évfordulójára, az emlékév eseményeire, valamint Orbán Viktor miniszterelnöknek a kormányzati megemlékezésen elhangzott szavaira, aki úgy fogalmazott, amit hivatalosan kitelepítésnek neveztek, az a valóságban a magyar svábok kifosztása volt. Ritter Imre hangsúlyozta, az utódoknak fel kell emelniük fejüket és a továbbiakban nem visszafelé kell tekinteniük, hanem minden erejükkel azon kell lenniük, hogy mindazon értékeket, identitásukat, nyelvüket, kultúrájukat, amelyet őseik megteremtettek, gyermekeiknek átadják. Hiába volt minden fáradozás és szenvedés, ha ezt nem teszik meg. Ebben nagy szerepe van a közvetlen parlamenti képviseletnek, mely az elmúlt években jelentős eredményeket ért el, többek közt a nemzetiségek támogatásának emelésében.

a Vajda Péter Lakótelepi Óvoda Rozmaring csoportja is fellépett

A nemzetiségi nap kulturális bemutatóján színpadra léptek a Vajda Péter Lakótelepi Óvoda Rozmaring csoportjának apróságai, a Munkácsy iskola nemzetiségi csoportjai, a bakonyjákói nemzetiségi tánccsoport és a Gannai Asszonykórus. A hagyományokhoz hűen a német nemzetiségi oktatás első osztályosai a nemzetiségi napon vehették át a schultütéket, vagyis az édességgel teli csomagokat a nyolcadik osztályosoktól.
A színes produkciókat követően dr. Hauber Károly, a pápai német önkormányzat korábbi elnöke mutatta be a magyarországi németek elűzetésének 70. évfordulójára megjelentetett kiadványt, melynek ajánlásában dr. Áldozó Tamás polgármester így fogalmazott: „Képzeletben gyakran megfordulok a harmincas évek pápai piacán, … és az áruk változatosságán túl csak az emberek sokfélesége tetszik jobban! Városi polgárok és környékbeli parasztok, felsővárosi gazdák és tókerti tisztviselők, kaftános zsidók és pergő beszédű svábok; a totalitárius diktatúrák áldozatai lettek valamennyien. Sorsuk a fizikai megsemmisítéstől a testi-lelki megnyomorításig, a megalázástól a javaktól való megfosztásig különböző volt, de az összes veszteség egyben a mi veszteségünk is, a megmaradtaké, hisz bennünket is megfosztottak mindattól a gazdagságtól, amit a meggyilkoltak, elhurcoltak, megalázottak összessége jelentett.
Ennek a veszteségnek a felmérése, tudatosítása, következményeinek feldolgozása ma is tart. Az áldozatok emlékére kiadott minden egyes könyv, felállított kopjafa, vagy leleplezett emlékmű annak a magunkkal cipelt adósságnak a törlesztése, amit a XX. századi történelem tragikus fordulatai örökítettek a mi nemzedékeinkre.”

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!