Kézműves játszóház, fúvósmuzsika, néptánc műsor


2016-09-11 10:33:33  | cikk: HuHa  | 


Kézműves játszóház, fúvósmuzsika, néptánc műsor főképe
…no meg persze csülök, cicege és bor minden mennyiségben – erről szólt a Pápai Csülök-, Cicege- és Borfesztivál tegnapi programja. S bár a rendezvénynek még koránt sincs vége, már most megállapítható, hogy minden idők legsikeresebb borfesztiválja az idei.

Borszombaton már kora délután nagy volt a nyüzsgés a kastélyudvaron: a borosgazdák sorra töltögették a vendégek poharait, a csülökételeket és cicegét árusító pult előtt folyamatosan állt a gasztronómiai élvezetekre vágyók sora, az üstöt, melyben a babos-káposztás csülök készült többször is újra kellett tölteni alapanyagokkal és éjszakáig újra és újra megfőzni a rendkívül népszerű ételt, a sörpadoknál pedig lesni kellett, hol szabadul fel egy-egy hely, hogy az újabb vendégek is leülhessenek.

Tegnap többször is újra kellett főzni a babos-káposztás csülökből

A hazai történelmi borvidékek többségét megjelenítő rendezvényen a tizenhat borpincészet több mint száz féle bort kínált a fesztiválozóknak, s valamennyien jó tapasztalatokról számolhatnak be. A borosgazdák közül többen a közeli Somlón gazdálkodnak, s az ott termő szőlőkből készült nedűket kínálták a vendégeknek, sikerrel. Szabó László, a Clements Pincészet tulajdonosa is erről mesélt hírportálunknak.
-A Clements Pincészet részéről egy nagyon jó minőségű, kellemes rizlinget, egy nagyszerű juhfarkot, a Hegedűs-Szabó Pincészet részéről pedig egy erőteljes, gyümölcsös furmintot szeretnénk megismertetni a vendégekkel. Borpénteken óriási volt a tömeg és örömmel vettük, hogy keresik a látogatók a somlói borokat. A juhfark, mint a Somló zászlós bora nagyon keresett, de sokan kóstolják meg a rizlinget és a furmintot is.

Keresik a vendégek a somlói borokat is - mondta örömmel Szabó László

A Clements Pincészet a Somló déli- délkeleti oldalán gazdálkodik, faházában a hegy dél-nyugati oldalán fekvő Hegedűs-Szabó Pincészet borait is kínálta. Mindkét birtokon új telepítésű szőlőket nevelnek, a fő irányvonal a klasszikus somlói juhfark és furmint termesztése. Elsősorban reduktív borok előállításával foglalkoznak a fiatal pincészetekben, melyek termékeit igyekeznek a piaccal megismertetni. Szabó László úgy fogalmazott, örömmel látja, hogy egyre többen ismerik a Somlót, és keresik borait. Arra a kérdésre, hogy milyen munkák zajlanak jelenleg a szőlőbirtokokon, a gazda úgy válaszolt, a legfontosabb dolguk most az, hogy megelőzzék a rothadást.
-Volt az idén egy nagy fagykárunk, aztán egy jégverésünk, így most nagyon nagy erőket kell arra fordítanunk, hogy ne kezdődjön el a rothadás. Sokat permetezünk, és ha sikerül megállítanunk a rohadást, a fagy- és jégkár ellenére jó minőségű bort tudunk majd előállítani az idén termett szőlőkből. A szüret várhatóan két hét múlva kezdődik és aztán hónapokon át tart majd. Öt hektáron gazdálkodok a Somlón, 14-16 szüretre készülök – mondta el a borosgazda.

Hogy a Hegedűs-Szabó Pincészet furmintját is megkóstolta-e a pápai Vida család, az nem derült ki, Vida Máté azonban annyit elárult, hogy borszombaton a furmintokat kóstolgatják végig a faházaknál. A Csókakőről a borfesztiválra hazautazott fiatalember szüleivel nézte végig a kínálatot és megelégedéssel nyilatkozott a rendezvényről.
-Jártunk a Mórról érkezett pincészetnél, kóstoltunk tokaji bort, most pedig a somlói Fazekas Pincészet furmintját ízlelgetem. Nagyon finom, ízletes bor ez is. A furmintokat próbáljuk összehasonlítani a különböző borvidékekről érkezett gazdák kínálatából, de azért becsúszott néhány más fajtájú bor is a kóstolásba – mesélte derűsen. Máté szerint a kínálat nagyon széles, a műsorok jók és szerinte minden együtt van ahhoz, hogy jól érezzék magukat a vendégek.

A Vida család a furmintokat kóstolgatta végig

Nem csak a boros, pálinkás és ételeket kínáló faházaknál és sátraknál volt nagy a forgalom tegnap, nagy volt a nyüzsgés az Esterházy-kastély kézműves játszóházában is, ahol őszi asztal- és ajtódíszeket készítettek a gyerekek, a kézműveskedésbe aktívan bekapcsolódó szülők segítségével. Az apróságok a segítő kezekkel lelkesen vágták a színes papírt, ragasztották a macifigurát, színes virágot a díszekre, melyeket aztán persze haza is vihettek magukkal emlékbe. De a kicsik szórakoztatására érkezett a városba a Figura Ede és a Fura Figurák zenekar is, akik a gyermekeket bevonva adtak mesés koncertet. A több mint egy órás mesekoncerten számos ismert gyermekvers és mondóka hangzott el megzenésített formában, több mese elevenedett meg a színpadon, az előadást pedig nemcsak az apróságok, de a felnőttek is érdeklődéssel figyelték.

Kedves, szép díszek készültek a játszóházban

A gyermekkoncertet követően Pápa város Fúvószenekara szórakoztatta az egyre népesebb közönséget a rendezvénysátorban, ahol addigra már talpalatnyi szabad hely sem maradt. A város népszerű zenekara ezúttal is olyan repertoárral érkezett, ami jó hangulatot teremtett, s jól illett a borozgatáshoz, baráti beszélgetésekhez. Horváth Adrián karnagy arról mesélt, számukra nagyon fontos a borfesztiválon való fellépés.
-Kevés olyan fellépésünk van, ahol a fúvósmuzsika ilyen remek étel- és italkínálat mellett csendülhet fel. A Pápai Csülök-, Cicege- és Borfesztiválon remek falatok vannak, amiket én nem vetek meg, nagyszerű italok, amiket viszont ki kell hagynom, mert vezetek, de bízom benne, hogy egyszer azokat is megkóstolhatom. A hangulat viszont mindig óriási és ezt nagyon szeretjük – mondta nevetve a karnagy.

Megtelt a rendezvénysátor Pápa Város Fúvószenekarának koncertjére

Horváth Adrián azt is elárulta, ő ugyan nem annyira borozós típus, viszont a zenekar tagjai között többen nagyon szeretik a jó borokat, ami az ajándékba kapott boraik gyors fogyásában is megmutatkozik. A zenekar ezúttal is a könnyebb műfajú darabokból válogatott össze egy csokorra valót, s a világ minden tájáról hoztak muzsikát: felcsendültek dalok az Újévi Fúvós Show műsorából, a nyári koncert darabjai közül, az előadást pedig a pápai mazsorettek parádéja tette még szórakoztatóbbá.
-A fúvósmuzsika kiválóan illik a borozgatós hangulathoz, ugyanúgy, ahogy a németeknél a sörhöz. A népi együttesek muzsikája hagyományosan nagyon jól passzol a szőlőnedűhöz, mi pedig igyekszünk hagyománnyá tenni azt, hogy a fúvószene is része legyen az ilyen programoknak.

A borszombati program a kulturális műfajok sokszínűségéről szólt, hiszen a fúvósmuzsika után a népi kultúra őrzőinek, ápolóinak jeles képviselői léptek színpadra. A Magyar Állami Népi Együttes ezúttal a Kárpátalja táncait, zenéit hozta el Pápára, őket pedig a Happy Dixieland Band és Malek Andrea követte a késő estébe nyúló programon. S akiknek még ez sem volt elég, az Olivakusztik együttes és a Pápai Huszár zenekar zenéjére mulathattak a hajnalig.

Megidézett Kárpátalja című antológiáját hozta el Pápára a Magyar Állami Népi Együttes

A Pápai Csülök-, Cicege és Borfesztivál ma késő este zárul, de addig is sok érdekesség vár még a kastélyudvarba látogatókra. A borpincészetek 15 órakor nyitják ki faházaikat, ekkor kezdődik a kézműves játszóház is az Esterházy-kastélyban, ahol ezúttal az őszi díszek készítése mellett perecet is süthetnek a gyerekek. A színpadi műsorok 16 órakor kezdődnek Kossuth Gergő és Bene Gabriella műsorával, aztán a Budapesti Operettszínház művészeinek műsora következik Bor, mámor, szerelem címmel, az esti nagykoncertet a méltán óriási népszerűségnek örvendő Budapest Bár adja 20 órától, a késő esti borozgatáshoz pedig Szórádi Gábor muzsikál majd az Esterházyak egykori otthonának gyönyörű udvarán.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!