Egy tükör és egy rugó találkozása a könyvtárban


2016-09-10 18:46:52  | cikk: ha  | 


Egy tükör és egy rugó találkozása a könyvtárban főképe

Ézsiás István ezúttal a Jókai Mór Városi Könyvtárba várta az érdeklődőket, Hommáge a Marcel Duchamp című kiállítására. A tárlattal az volt a célja, hogy a művészeti, filozófiai és társadalmi problémákra hívja fel a figyelmet, elgondolkodtassa a látogatókat konstruktivista szobraival, kisplasztikáival. A talált tárgy és a készített tárgy találkozik az egyes alkotásokban, az ember, mint tárgyalkotó és a modern ember, mint a művészetben tárgyalkotó jelenik meg a kiállításon.

Duchamp emelte piedesztálra a hétköznapi tárgyakat, mondta Ézsiás István, ezért ajánlotta a francia avantgarde képzőművész emlékének ezt a válogatást. Ézsiás István is a hétköznapi, fémből készült tárgyakat társít és a kompozícióval új értelmet nyer a törött tükördarab és a rozsdás rugó is.

Ézsiás István kiállítását Praznovszky Mihály nyitotta meg

Ézsiás István kiállítását Praznovszky Mihály irodalomtörténész, muzeológus nyitotta meg. - Senki emberfiának nem lesz könnyű befogadói élménye Ézsiás István kiállításával - kezdte beszédét. Arra kérte az érdeklődőket, hogy a sommás, kategorikus elutasítás helyett, a nem értem és az ilyet én is tudok kijelentések helyett válasszák a nehezebb utat a művészet lényegéhez való eljutáshoz: a látvány és a gondolkodás kettősét. - Megéri a küzdelem még akkor is, ha a végeredmény abszolút egyéni értelmezés lesz, de hát a jó műnek annyi hatása van, amennyien nézik - tette hozzá.

Ézsiás István Vináron született 1943-ban, Pápán szerez oklevelet lakatos-műszerész szakvizsgával, de itt jár A. Tóth Sándorhoz, aki biztatja, segíti. Pápáról Veszprémbe kerül, múzeumi restaurátorként dolgozik, 1980-ban zárul le életének első, meghatározó szakasza, itt érlelődik meg benne, hogy mit szeretne csinálni és azt is tudja, hogy hogyan. Innen kezdve Ézsiás István folyamatosan tevékenykedik: alkot, fémből és fából formálja konstrukcióit, valamint szoborparkokat, kiállításokat, művésztelepeket szervez.

Ézsiás Istvánnak közel száz egyéni kiállítása volt már, többszáz csoportos tárlaton vett részt. Az alkotó esetében ez a felvállalt művészi lét teljesítését hivatott megmutatni, mondta Praznovszky Mihály, Ézsiás István így mteszi érzékelhetővé a konstruktivizmus gazdagságát. S minél több kiállítás, annál több néző, annál több vélemény és gondolat....s annyi új Ézsiás-mű.

A kiállítás október 10-ig látható a pápai Jókai Mór Városi Könyvtárban.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!