Németországban jártak a refis vöröskeresztes diákok


2016-09-10 12:44:22  | cikk: Babos Petra  | 


Németországban jártak a refis vöröskeresztes diákok főképe
A Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakközépiskolája vöröskeresztes csapata a megyei elsősegélynyújtó versenyen győzött. Ennek jutalmaként egy hétre Németországba, az ifjúsági vöröskereszt egyik központjába, Würzburgba kirándulhattak.
Kerpel Péter, a pápai bázisiskola vezetője elmondta, nagy öröm számukra, hogy Németországba látogathattak. Az Észak - Bajor Regionális Elsősegélynyújtó versenyen is részt vettek, ahol eredményesen szerepeltek a pápaiak. A tanár úr kiemelte, a németek nagyon felkészült vöröskeresztesek, modern felszereléseik és eszközeik vannak.
-Mi is kiemelkedően teljesítettünk, amire büszke vagyok. A csapatunkban többen is szeretnének a későbbiekben orvosok lenni, de sokan szeretnének az elsősegélynyújtással foglalkozni – hangsúlyozta a tanár.
A würzburgi csapat a héten viszontlátogatásra érkezett Magyarországra. Pár napot a fővárosban töltöttek, majd csütörtök délután érkeztek Pápára, ahol megtekintették a Református Gyűjteményeket, a Hóri kiállítást és a város nevezetességeit. A napot közös bográcsozással zárták.
A würzburgi diákok pápai látogatásának azonban más apropója is volt, hiszen a pápai csoport részt vesz a szombati elsősegélynyújtó verseny országos döntőjén Veszprémben, ahova szervezőként meghívhattak egy külföldi csapatot is. E rangos megmérettetésen a versenyzők a Magyar Vöröskereszt felmenő rendszerű Országos Elsősegélynyújtó Versenyének országos fordulójában, három kategóriában, - gyermek, ifjúsági és felnőtt- mérik össze tudásukat, öt fős csapatokban. A versenyen megyénként egy-egy csapat vesz részt, mely összesen 20 állomásból áll, ahol elméleti és gyakorlati példákon keresztül adnak számot elsősegély ismereteikről.
Király Gergő négy éve tagja a refis vöröskeresztes csapatnak. Gergő orvos szeretne lenni és úgy gondolja, ez egy kiváló lehetőség a gyakorlatra és tapasztalatszerzésre.
-Amióta vöröskeresztes vagyok, ez volt az első alkalom, hogy külföldre utaztunk. Würzburg szép város, megismerkedtünk a nevezetességeivel, sőt még egy fesztiválon is részt vettünk. Izgalmas volt a regionális verseny, ahol mi a feladatokat versenyen kívül oldottuk meg. A megmérettetés teljesen más volt, mint nálunk. A feladatok kreativitást és egyéb alapismeretet igényeltek. A németek felkészültsége kiváló, rengeteg eszköz áll a rendelkezésükre. Reméljük, máskor is eljutunk hozzájuk – mondta a diák.
A Rottenbauer nevű csapat hat főből áll, két kísérőtanárral érkeztek. Mint mondták, nagyon jól érzik magukat Magyarországon, tetszett nekik Budapest, ami szerintük gyönyörű város. Jara Klatte kiemelte, a refisekkel gyümölcsöző kapcsolat alakult ki, izgalmas volt a közös verseny, a pápaiak nagyon ügyesek és szakmailag felkészültek.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!