Több ezer vendég a borpénteki forgatagban


2016-09-10 11:08:50  | cikk: HuHa  | 


Több ezer vendég a borpénteki forgatagban főképe
Tegnap estére megtelt fesztiválozókkal a kastélyudvar, a kastély előtti terület, sőt még a Fő tér Nagytemplom mögötti része is. A hatalmas érdeklődés a jó boroknak, ízletes ételeknek, a nagyszerű fellépőknek, no meg a rendkívül jó, nyárias időnek köszönhető talán, a szervezőket mindenesetre elégedettséggel tölthette el a rendezvény sikere. Már délután óta folyamatosan nyíltak a pincészetek faházaiban a borosüvegek, a sátorban megállás nélkül sült a cicege és a csülök, hogy a hosszan kígyózó, kulináris élvezetekre vágyó vendégsereg igényeit kiszolgálják. Sokan kóstolták meg a kastély előtt készülő pincepörköltet és a káposztás-babos csülköt is, a jóízűen falatozó, borozgató tömeget látva pedig feltételezhető, hogy mindenkinek ízlett a kiválasztott étel.

Tatáról érkezett vendégek - imádják városunkat és nagyszerűnek találták a fesztivált

A színpadon előbb a Munkácsy Zenestúdió, a Pápai Nyugdíjas Egyesület énekkara, a honvéd Bajtársi Klub Vidám Nagyik kórusa és a Megafon Zenei Egyesület szórakoztatta a közönséget változatos műfajú dalokkal, majd az acapella stílus hazai nagyjai adtak műsort. A Four Fathers énekegyüttes tagjai remek hangulatot varázsoltak a rendezvénysátorba, tapsra, mókázásra ösztönözve a közönséget. A csapat tenorja, Mukli Gyula arról mesélt, az acapella műfaj ezen változata Barbershop Style Amerikában honosult meg elsőként, a legalább négy férfiemberből álló énekegyüttesek négy szólamban énekelnek hangszeres kíséret nélkül. A Four Fathers tagjai mind képzett zenészek, akik előbb saját szórakoztatásukra daloltak ily módon, de látva a kollégák tetszését kiálltak vele a nagyközönség elé is. Ma már a 20-as, 30-as évek amerikai dallamai mellett saját hazai kedvenceiket is feldolgozzák, ezekből hallhatott egy csokorra valót a pápai közönség is.
-A csülköt és a bort nagyon kedveljük. A cicegéről fogalmunk sem volt, micsoda, de a helyiek felvilágosítottak, így már tudjuk és azt is nagyon szeretjük. Alig várjuk, hogy hozzájussunk ezekhez a finomságokhoz – mondta nevetve a fellépés után Mukli Gyula, hozzátéve, a pápai rendezvényen minden megvan, ami egy jó fesztiválhoz szükséges: nagyon jó az étel- és italkínálat, a program összehozza az embereket és remek hangulatot teremt, a kastélyudvar pedig mindehhez gyönyörű helyszínt kínál.

Four Fathers: ismert dallamok különleges hagzásban

E különleges környezetben, remek hangulatban, nagy érdeklődés előtt zajlott a fesztivál hivatalos megnyitója is. A ceremónián a Somlói Borrend mellett a Dunántúl több borrendje is képviseltette magát a házigazdák meghívására, az ő díszes ruhás bevonulásukkal kezdődött a megnyitó. A vendégsereget, borpincészeteket Koczor Kálmán, a Magyarországi Borrendek Országos Szövetségének alelnöke köszöntötte, a nemes nedű erényeit sorolva és jó szórakozást kívánva a rendezvényhez. Mint mondta, itt Pápán ezen a hétvégén e csodálatos tájalkotó növény termésével ünnepeljük a finom magyar ételeket. Jókait idézve úgy fogalmazott, nagy nyűgöt vesz a nyakába, aki szőlőtőkét ültet, hiszen a szőlő nem krumpli, azzal nagyon sokat kell dolgozni. A sok munka után azonban megérdemeljük azokat az örömöket, azokat a kellemes pillanatokat, amelyeket ez a rendezvény is hordoz magában.
-Arra kell vigyáznunk, hogy az utolsó pohár bor nehogy erősebb legyen, mint a saját egyéniségünk. Ha mértékkel isszuk, a borból származó IQ értékünk folyamatosan fejlődik: először szépek leszünk, később okosak leszünk, de arra ügyeljünk, hogy a végére ne legyünk okoskodók! – tréfálkozott köszöntőjében.

Koczor Kálmán, a MBOSZ alelnöke elismeréssel szólt a rendezvényről

Áldozó Tamás polgármester fesztiválnyitó beszédében felidézte, a kora őszi pápai boros rendezvények sorában ez a huszadik, és hatodik alkalommal ad otthont a fesztiválnak az Esterházy-kastély udvara.
-Nagy örömmel vettük, hogy ilyen sok pincészet fogadta el meghívásunkat, hogy jobbnál jobb borokat hoztak el Pápára. Az elmúlt években helyére került ez a rendezvény, kivívta azt a rangot, mely szükséges ahhoz, hogy sokan előre beírják naptárukba a fesztivál időpontját. Bízom abban, hogy nem csak a borokat kóstolják meg, hanem a cicegét és a különböző csülökételeket is, és nagyon jól érzik magukat a Pápai Csülök-, Cicege és Borfesztiválon.

Ez a huszadik kora őszi boros rendezvény Pápán - összegezte Áldozó Tamás polgármester

A megnyitó ceremónián Unger Tamás, a Somlói Borrend nagymestere is szólt a népes közönséghez, köszönetet mondva azoknak a borrendeknek, akik elfogadták a meghívást a pápai rendezvényre, Rafal Kukla, Pápa lengyelországi partnervárosának polgármestere pedig a színpadon mondott köszönetet a két város közötti kapcsolat újjáélesztéséért. A gorlicei városvezető magyarul kívánt jó estét a fesztiválozóknak és azt kívánta, hogy mindenki érezze nagyon jól magát a hétvégén.

A Pápai Csülök-, Cicege– és Borfesztivál ünnepélyes megnyitóján adták át a fesztivál borának járó díjat, mely A bor a csülök és a cicege mellé címet viselheti. Áldozó Tamás polgármester és Boros Katalin, a Pápai Platán Nonprofit Kft. ügyvezetője ismertette a csütörtök esti borbírálat eredményét, melyen a legízletesebb bornak a Jammertal Borbirtok vagy, ahogy a pápaiak inkább ismerik, a Wunderlich Pincészet által készített Cassiopeia-t, 2011-es évjáratú cabernet savignont választották. A pincészet képviselője örömmel vette át az elismerést, mint mondta, nagy megtiszteltetés számukra, a díj.

A Wunderlich Pincészet egyik bora lett a győztes

A megnyitó ceremóniáról természetesen nem hiányzott az ünnepi koccintás sem, majd a népes vendégsereg a Zoom zenekar fellépésén hangolódhatott az esti koncertre. A kastélyudvar előtt felállított nagyszínpadon a Republic zenekar volt a főszereplő tegnap este, koncertjükre zsúfolásig megtelt a tér, a hatalmas tömeg csápolva, énekelve ünnepelte az ismert régi dalokat és az új nótákat.

Többezer vendég a Republic koncerten

Fantasztikus hangulat uralkodott a rendezvénysátor és a faházak környékén is, vidáman borozgató, beszélgető társaságok töltötték be a teret egészen hajnalig.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!