Borcsütörtöki folklór a kastélyudvarban


2016-09-09 09:35:36  | cikk: HuHa  | 


Borcsütörtöki folklór a kastélyudvarban főképe
Folklórműsorral folytatódott borcsütörtökön a Pápai Csülök-, Cicege- és Borfesztivál programja a népes közönség előtt. A kastélyudvarba kilátogatókat a JMSZK Vadvirág néptáncegyüttese és utánpótlás csoportjainak műsora fogadta, a táncosok produkciójához Németh Dénes zenekara húzta a talpalávalót. Az előadás a Kárpát-medence tájegységeinek táncait vonultatta fel, s a fiatal és még fiatalabb táncosok remek hangulatot teremtettek előadásukkal.

A Nefelejcs csoport is fellépett a színes műsorban

Müller Anita, a Vadvirág művészeti munkatársa érdeklődésünkre elmondta, az idei évben azzal a különlegességgel készültek a borfesztiválos fellépésre, hogy a tánccsoport közvetlen utánpótlás csoportja, a Nefelejcs csoport is bemutatkozott három tánccal a műsorban.
-Hozzánk méltón, ezúttal is igyekeztünk a legváltozatosabb műsort összeállítani a fesztiválra, a Rábaköztől Erdélyig, Kalotaszegig, szinte minden tájegységről hoztunk táncokat. Így rábaközi, kalocsai, hortobágyi, szatmári és kalotaszegi táncokat is táncoltunk ma este – sorolta a repertoár elemeit.
Arra a kérdésre, hogy a táncosok szeretik-e a fesztivál gasztronómiai kínálatában felvonultatott ételeket és italokat, Müller Anita úgy válaszolt, természetesen, bár a bor csak a felnőtteknek való, felnőtt táncosaik szívesen elfogyasztanak egy-egy pohárkával a jó minőségű nedűkből, persze kizárólag a fellépés után, hiszen színpad veszélyes üzem, és komoly szabályokat kell betartaniuk. A fiatalokat egyébként tudatosan nevelik a kulturált alkoholfogyasztásra és a jó minőségű italok fogyasztására. Müller Anitától megtudtuk, ő maga soha nem fogyaszt alkoholt, a cicegét viszont imádja, így a fesztivál nyújtotta gasztronómiai élvezetekből neki ez az elsődleges kedvence. A rendezvény népszerűségéről úgy fogalmazott, örömmel látja, hogy már borcsütörtökön ilyen nagy az érdeklődés, annak pedig különösen örül, hogy nagyon sok fiatal nézte meg műsorukat, olyanok is, akiknek semmi kötődésük nincs a néptánchoz, népi kultúrához.

Borcsütörtökön is nagyon sok látogatója volt a rendezvénynek

A fesztivál második napján nemcsak a színpadi műsornak, hanem az étel- és italkínálatnak is nagy sikere volt. Folyamatosan sült a cicege, jól fogyott a csülök, a vendéglátásról gondoskodó Galéria Bisztró pultjai előtt szinte állandóan sorban álltak az ízletes ételekre vágyók. Hasonlóan jó forgalmat tudhattak magukénak a borosgazdák is, estefelé egyre többen érkeztek a kastélyudvarba, hogy megkóstolják egy-egy pincészet kínálatát. Sólyom Bélától, a Soma borpincészet egyik tulajdonosától megtudtuk, az első két napon leginkább az édes borok fogytak. A Balaton vidékéről, Szentantalfáról, Nivegy-völgyből érkezett pincészet 10 hektáros területen gazdálkodik, 14 szőlőfajtát termesztenek, kínálatukban fehér- és vörösborok egyaránt megtalálhatók a legédesebbtől a legszárazabbig.
-A fesztiválra harmincféle bort hoztunk a legszárazabb juhfarktól a legédesebb jégborig, az eddigi tapasztalatunk szerint az édes Otonel muskotályt és a jégbort kedvelik leginkább a vendégek, de remélem, hogy a szárazborok is elnyerik tetszésüket – mondta a borosgazda, aki számára minden bor jó, csak száraz legyen.

A Soma pincészet harmincféle bort hozott Pápára 

A csütörtöki vigadalomban a szép táncokhoz, jó muzsikához remek hangulat csatlakozott, a rendezvénysátrat megtöltő vendégsereg vígan borozgatott. Filipkó Norbert egy ismerősével töltötte az estét a rendezvénysátorban. Mint mondta, még csak most derítik fel a terepet, a széles borkínálatból elsőként a tokaji asszonyfektetőt választották, hiszen szeretik az édes borokat. Fiatalember örömmel nézte végig a táncos műsort, ő maga is néptáncos volt, így számára különösen kedves volt a csütörtöki program. Tervei szerint a fesztivál többi napján is ellátogat a kastéyludvarba, s a péntek esti Republic koncertet várja leginkább.

Filipkó Norbert barátjával az édesborokkal kezdte a kóstolást

A folklórműsort követően a vidáman falatozó, borozgató, beszélgető társaságokat késő estig a Főnix zenekar szórakoztatta régről ismert és új pop- rock dalokkal, a közönség soraiból pedig többen táncra is perdültek az ismerős dallamok hallatán.

A fesztivál borosgazdái ma is 17 órakor nyitják ki faházaikat és ekkor kezdődnek a kulturális műsorok is. A sort a pápai amatőr művészeti csoportok nyitják, főként könnyűzenei produkciókkal, majd a Four Fathers acapella műsora szórakoztatja a közönséget a 19.30-kor kezdődő hivatalos fesztiválmegnyitó előtt. Az éjszakába nyúló programon fellép a Zoom zenekar, a Republic koncertje után pedig a Digitál Band zenél.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!