Georg Spöttle a migrációs válságról


2016-09-08 23:26:18  | cikk: HuHa  | fotó: Babos Petra  | 


Georg Spöttle a migrációs válságról főképe
Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértő járt szerdán Pápán a Pápai Polgári Kör meghívására. A szakember a JMSZK színháztermében több száz érdeklődő előtt beszélt a németországi helyzetről, a felerősödött migráció okozta veszélyekről és kitért a magyarországi helyzetre is. Az előadásban szólt a népszavazás jelentőségéről is, és arra buzdította a jelenlévőket, hogy mondjanak nemet a kényszerbetelepítésekre. A kör vendégét Áldozó Tamás polgármester köszöntötte a megjelentek előtt.

Áldozó Tamás polgármester köszöntötte a szakértőt

Georg Spöttle apai ágon sváb magyar, anyai ágon német származású, és bár neve idegenül cseng, gyönyörűen beszéli nyelvünket, ami nem csoda, hiszen a magyart anyanyelvének tekinti, olvasni is ezen tanult meg elsőként. A ma biztonságpolitikai szakértőként tevékenykedő Spöttle sokáig rendőrként dolgozott Németországban, terrorelhárítással foglalkozott, leszerelése után pedig két évet szolgált tartalékosként Afganisztánban.
-Az egész életem a bűnüldözéssel, a terrorizmus elleni fellépéssel telt, most pedig a magyar kormány munkáját igyekszem segíteni olyan fontos kérdésben, mint a kvótareferendum – mondta el magáról az előadás elején.

A szakértő számos személyes kapcsolatából származó és hivatalos forrásból eredő információkat dolgoz fel és elemez, ezek alapján vonja le következtetéseit a várható tendenciákról a migrációval kapcsolatban. Mint mondta, nagyon sok ma is szolgáló rendőr barátjától és diplomata ismerősétől kap pontos információkat a jelenlegi helyzetről, figyeli a nemzetközi sajtót, ami szakértői véleményének alapjául szolgál. Előadásában a rövid és hosszú távú problémákról szólt népes hallgatóságának: a bűnözés erősödéséről és a terrorveszélyről.
-Tudjuk, hogy kéz a kézben jár a migráció és a terrorizmus. Az illegálisan beáramló, nem megszűrt, nem ellenőrzött, semmilyen papírral nem rendelkező emberek azt mondanak, amit akarnak, és vannak, akik ártó szándékkal jönnek Európába, mint az Iszlám Állam harcosai. Sajnos láttuk a németországi Ansbachban és más városokban, vagy láttuk Franciaországban, ahol több mint kilencven fiatalt gyilkoltak le.

Többszáz érdeklődő vett részt az előadáson

A hosszútávú veszélyek között említette meg a demográfiai eltolódást. Mint mondta, míg gimnazista korában Berlinben csak minden tízedik ember volt bevándorló valamelyik muszlim országból, addigra ma már minden negyedik ember az. Egyre többen vannak, egyre több jogot követelnek maguknak.
-Nem mondom azt, hogy egy multikulturális társadalomnak bizonyos keretek között nincs varázsa. Ki ne menne el szívesen kínai, arab vagy török étterembe, ki ne hallgatná szívesen a zenéjüket, vagy venne részt egy kulturális fesztiválon. De amikor az van, hogy tagadjuk meg önmagunkat, azt nem szabad engedni. Amikor Németországban levesznek feszületeket az iskolákban, amikor nem állítanak mindenki karácsonyfáját, amikor a kormány a Szent Márton napot átkereszteli lampion ünneppé, hogy ne zavarja a frissen beérkező migránsok lelki világát – az már túl messzire megy – fogalmazott. Hozzátette, fiatal nők szexuális zaklatásáért nem rendeli el az államügyész az elkövető előzetes letartóztatását, pedig fennáll a szökés, elrejtőzés, bűnismétlés veszélye és szabadlábon értelemszerűen nem fogja megvárni a bírósági ítéletet, ez már nagyon súlyos probléma.

Georg Spöttle fotókkal illusztált előadásában a migráció veszélyeire hívta fel a figyelmet

A migrációs helyzet politikai vetületéről elmondta, látható Németország politika jobbra tolódása, az AfD például a Mecklenburg-Elő-Pomeránia tartományban tartott regionális választásokon megverte a CDU-t, pedig ez a tartomány pont Angela Merkel választókörzete.
-Magyarországon szerencsére nyugalom van. Mióta a kormány tavaly szeptember 15-ével elrendelte az ideiglenes határzárat, tízezerről majdhogynem nullára csökkent a migrációs szám – fogalmazott a magyar helyzetről. Kiemelte, ha ez a lépés nem történt volna meg, akkor ez az áradat ma is jönne. A budapestiek jól emlékeznek a Keleti pályaudvaron történtekre és nagyon fontos, hogy ez még egyszer ne ismétlődhessen meg.
-Én is jártam ott, egy német televíziós stábot kísértem, akik riportot készítettek a helyszínen. Amikor a stáb meglátta, hogy mennyien táboroznak a pályaudvaron, megérezték azt a szagot, látták, hogy hány beteg ember köhög a többiekre, kisgyermekek fekszenek az emberi fekáliában, csak ennyit tudtak mondani: Oh mein Gott!

Bűnözés, terrorizmus, párhuzamos társadalmak - ezekről szólt az előadó

Arra a kérdésre, hogy Németországban figyelik-e a magyarországi népszavazásról szóló híreket az előadó azt mondta, természetesen, és éppúgy, mint Brüsszel a német sajtó is elítéli a kvótareferendumot.
-Mindig jobbpopulizmusról beszélnek, arról, hogy Magyarország teljesen kirekeszti a migránsokat, nem akarnak embereken segíteni, nem akarnak olyan embereket befogadni, akik háborús övezetekből menekülnek. Természetesen ez nem igaz! Ott vannak a tranzitzónák, bárki kérhet menedékjogot, esetükben - nagyon helyesen - a megfelelő hatóságok megvizsgálják, hogy van-e oka menedékkérőnek lenni. De azt látjuk, hogy olyan országokból jönnek, mint a Marokkói Királyság, Algíria, Banglades, tehát ahol nincs se háborús, se polgárháborús helyzet, de emberek milliói indultak el egy jobb élet reményében.
Georg Spöttle szerint emberileg érthető, hogy a napi 1 dollárért dolgozó emberek elindulnak a családjukkal egy jobbnak ígérkező világba, de mint felelősen gondolkodó európai polgár - akinek fontos, hogy mi lesz az országával, a gyermekeivel – nagyon rossz tendenciának tartja, ha a kormányzat emberek millióit a választópolgárok megkérdezése nélkül betelepíti.
-Ezt nem szabad engedni! Segítsünk az embereknek, lehetőleg ott, ahol a probléma gyökere van, de az, hogy emberek millióit beengedjük, akik később a fejünkre nőnek, és ezzel a saját biztonságunkat tesszük kockára, ezt nem szabad engedni.

A népszavazáson nemet kell mondani a kvótareferendumra - hangsúlyozta Georg Spöttle

A szakértő szerint az optimista verzió a menekültkérdésben, ha a 2,1 millió Németországba beáramlott migráns, meg a többi országba bevándorolt emberek integrálódnak és hasznos tagjai lesznek a társadalomnak, a pesszimista változat pedig az, hogy nem lesznek azzá, és ameddig ott maradnak, addig az adófizetők pénzéből fogják a szociális segélyt kapni. Jelenleg Németországban ez van: a 2,1 millió migránsból körülbelül hatvan ember állt munkába, és ennek a kétmillió embernek az élelmezése 46 millió euróba kerül naponta. Ezért is emelték meg a nyugdíjkorhatárt 65-ről 67 évre a férfiaknál, ezért vontak el pénzeket sportlétesítményektől, közoktatásból, egészségügyből.
-Nagyon komoly politikai, társadalmi és anyagi problémák elé néz Németország és Európa többi állama, ha a migránsok áradatát nem tudjuk megállítani – emelte ki Georg Spöttle a Pápai Polgári Kör rendezvényén.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!