A Magyar Költészet Napja-József Attila születésének napja


2010-04-12 19:58:08  | cikk: Tóth Tamara  | 


„Akár meg is fordíthatnánk a két dátumot: József Attila akkor született meg országosan elismert költőként, amikor Balatonszárszón kiállították róla a hivatalos halotti bizonyítványt. A kor- és pályatársak többsége csak a bulvárszenzációként tálalt halálhír után döbbent rá, milyen kivételes életművet alkotott ez a mindaddig csak "jó költő"- ként számon tartott, zavarba ejtően sokféle hangon megszólaló - ezért gyakran félreértett -, posztumusz fölfedezett zseni, akinek életútját kisgyermekkora óta váratlan veszteségek, lelki traumák, különös fordulatok szegélyezték -, s aki egyéni szenvedéseiből egyetemes érvényű költészetet teremtett”- részlet a Nemzeti Évfordulók Titkársága honlapjáról. Évtizedek óta az ő tiszteletére ünnepeljük április 11-én a költészet napját. Születésének centenáriumi esztendejét, 2005-öt pedig az UNESCO József Attila-évnek nyilvánította.

A Somogyi József Galériában 16 órakor Puskásné Tófeji Valéria költő köszöntőjével kezdődött el a Magyar Költészet Napjának ünnepe.

- Vizsgáljuk meg, mi is a költészet? Talán isteni kegyben álló művészet, a múzsák közül sokan vigyáznak rá. Az a kérdés is felmerül bennünk ma, hogy ki a költő? Isteni küldetésű jövendőmondó?A feltámadott lelkiismeret?- mondta a költőnő.

Ezt követően Szentpéteri Eszter önálló verses összeállítása hangzott el. A verseket témakörük szerinti csokrokba rendezte a Hír Televízió munkatársa, eszerint Istenről, a hazáról, majd a szeretetről, szerelemről és végül a nemzettudatról, Trianon emlékéről hallhattunk gyönyörű verseket Áprily Lajos, Babits Mihály, Dzsida Jenő, Kányádi Sándor, Petőfi Sándor, Pósa Zoltán, Radnóti Miklós, Wass Albert és természetesen József Attila költészetéből.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!