Piknik a tanösvényen - a Forrás Napja Tapolcafőn


2016-09-04 07:58:12  | cikk: ha  | 


Piknik a tanösvényen - a Forrás Napja Tapolcafőn főképe

2013. szeptember 7-én avatták fel a tapolcafői Forrás Tanösvényen a malomkereket, azóta itt szeptember első szombatja a Forrás Napja. Az első ilyen rendezvény Pápa 800 éves évfordulójához kapcsolódott, 2015-ben Molnár Lajos Vízimalmok és utcaképek című kiállítása várta az érdeklődőket a jeles napon, idén pedig egy kötetlen pikniket szerveztek a Tapolcafői Kertbarát Kör Egyesület tagjai a Forrás Tanösvényen.

A tapolcafői tanösvény kedvelt kirándulóhely, itt tartották idén a rendezvényt a kertbarátok

- Tapolcafőnek, mint Pápa városrészének történetében 2010. május 14. felejthetetlen nap, hisz negyven év után visszatért a forrás, a Tapolca patak újraéledt - kezdte köszöntőjét Somogyi Zoltán, a Kertbarát Kör elnöke. - A forrásvidék gondozását a helyi kertbarátok végzik, nagy odaadással. 2011-ben kialakították a tanösvényt, kellemes kikapcsolódást nyújtva a természet kedvelőinek. Az évek során kerültek újabb információs táblák, padok, kút, szalonnasütő is az egyre népszerűbb sétaútvonalra. A kertbarátok tevékenységére a koronát a malomkerék felállítása tette fel 2013-ban. Ez a malomkerék szépen példázza az emberi összefogást, az akaratot, a tönkretett természet élni akarását - idézte fel az elmúlt évek eredményeit Somogyi Zoltán.

A Forrás Napját idén a tanösvényen tartották. Játékos, érdekes feladatok, finom étkek, idilli környezet várta az érdeklődőket. A gyerekek több állomásból álló vetélkedőn tehették próbára ügyességüket - természetesen a víz jegyében: volt például papírcsónak hajtogatás, célbadobás vizes szivaccsal, halacskás tombola is. Az Örvény-tónál csónakázhattak is a látogatók. A tapolcafőeikhez ezúttal ellátogattak a nyárádiak, akik cicegét sütöttek és fellépett a dalárdájuk is, de énekelt a helyi Forrás Népdalkör is.

Körülbelül 18 fokos  a víz, mondta Kiss Zoltán, aki meg is fürdött az Örvény-tóban

A szervezőket segítette a jó idő is, kellemes napsütés kísérte a rendezvényt. Egy vállalkozó kedvű tapolcafői, Kiss Zoltán meg is mártózott az Örvény-tóban. Mint mondta, ő már gyerekkorában is sokszor fürdött itt, a különleges tavacskában tanult meg úszni. A tóhoz egy legenda is kapcsolódik, mesélte Máténé Kalmár Zsuzsanna, aki Tapolcafő helytörténetét kutatja. A hagyomány úgy tartja, hogy egy huszár a lovával át akarta ugratni az Örvényt, de megcsúszott a ló és elnyelte őket a tó. Az öregek úgy mesélték, hogy a buborékok jelzik a vén huszár hortyogását. Az Örvény-tó különlegességét az adja, hogy a tófenéken méterenként tör elő a forrás, s a víz a homokot a felszínre hozva látványos hullámgyűrűket alkot. A tanösvény látványossága ez a hely, ritkaságszámba megy,rendszeresen takarítják ezt is a kertbarátok, legutóbb múlt héten, hogy a Forrás Napjára a tanösvény legszebb arcát mutassa a vendégeknek.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!