Dal- és áriaest a Zsinagógában


2016-08-28 09:17:55  | cikk: ha  | 


Dal- és áriaest a Zsinagógában főképe

- Az a közös bennünk, hogy mindannyian Eisenbeck Ágota köpönyegéből bújtunk ki - mondta Torma Ákos köszöntőjében. S valóban; a szombati koncert fellépői különböző szakmai utakon járnak, de mindannyiukat Eisenbeck Ágota indította el ezen az úton. Szóka Júlia, Vizer Dávid, Rácz Illés és Torma Ákos most tanárukkal adtak közös koncertet szeretetük és megbecsülésük jeléül.

Torma Ákos köszöntötte a közönséget és ő konferálta a műveket is

Eisenbeck Ágota elmondta, hogy egyre többen kérték az utóbbi időben, hogy szervezzen koncertet, hiányolták énekhangját. Ő ezúttal is meghívta néhány tanítványát, hisz rendszerint velük lép fel ezeken az alkalmakon. Szeret velük énekelni, büszke rájuk, hogy vele kezdték a munkát.

Szóka Júlia volt Eisenbeck Ágota első olyan tanítványa, aki művészi pályára lépett

Eisenbeck Ágota első tanítványai közt volt Szóka Júlia, aki elmondta, hogy három évig tanult Ágotánál, emberileg és szakmailag is felnéz rá, hisz egy olyan pedagógus, akire számíthatnak tanítványai, segíti, támogatja őket. Szóka Júlia vallja, hogy mindent tőle tanult, remek alapokat kapott nála és ennek köszönhetőek szakmai sikerei. A művésznő a Zeneakadémián végzett, volt az Operettszínház tagja, most szabadúszó, bejárta a világot. Énekel és tanít is, a tanításban sokszor azon kapja magát, hogy úgy oktat, ahogy azt Eisenbeck Ágotánál tapasztalta. Az esten több dalt és operettet is énekelt, Lehár és Kodály munkásságából is válogatott. Az külön öröm volt számra, hogy az est során Gábor József kísért zongorán. Gábor József kísérte ugyanis Szóka Júliát 33 évvel ezelőtti Ki mit tud?-on, ahol harmadik helyezett lett. Azóta nem találkoztak, de ez az alkalom most ismét összehozta őket.

Eisenbeck Ágota és Rácz Illés duettje

A koncerten a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakközépiskolája is képviseltette magát, hisz Torma Ákos tanára, Rácz Illés pedig egykori diákja az intézménynek. Rácz Illés is Eisenbeck Ágotánál kezdte tanulmányait, aztán a Zeneakadémián végzett, jelenleg az Erkel Színház kórusában énekel. A Zsinagógában többek közt Tamino áriáját hallhatta tőle a közönség, de duettet is énekelt egykori tanárával. Torma Ákos 11 éve tanul Eisenbeck Ágotánál, számára ez kikapcsolódás, hobbi, tanára szerint sokat fejlődött az énekhangja. A koncertre többek közt Haydn dalaiból válogatott.

Vizer Dávid sokat tanul, képzi magát

Vizer Dávid is több éven át tanult Eisenbeck Ágotánál, jelenleg Budapesten él. Mint mondta, most kevesebb ideje jut az éneklésre, mert ő viszi tovább édesapja cégét, de azért rendszeresen ját Tokody Ilona művésznőhöz, aki biztatja és segíti, valamint Laky Krisztina kurzusain is részt vesz. A koncerten énekelt többek közt Erkel- és Mozart-műveket.

A darabokat a fellépők válogatták, a helyszínről viszont Eisenbeck Ágota döntött, mert szerinte tökéletes koncerthelyszín a pápai Zsinagóga. A közönség is így gondolta, mert megtelt az alkalomra az épület. A közel két órás koncerten természetesen Eisenbeck Ágota is énekelt, ő egy Schubert-dalt és duetteket választott erre az alkalomra.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!