Új kemencében sült az új kenyér


2016-08-20 18:47:44  | cikk: pi-pa  | fotó: Pintér Ádám  | 


Új kemencében sült az új kenyér főképe
Hírportálunkon néhány hete már beszámoltunk arról, hogy a tókerti Szent Benedek Plébánián kemence épül. A munkálatok befejeződtek, az elkészült kemencét és a nemrégiben felújított harangtornyot szombaton, az augusztus 20-i szentmise után áldotta meg Szijártó László esperes, plébános, s ezen a napon sült meg az első kenyér is az új kemencében – Szőke András színész-rendező, és a Taliándörögdről jól ismert Laci pék közreműködésével.

Szőke András is segédkezett a kenyérsütésben

S, hogy hogyan is kerül kemence egy plébánia udvarára? Dr. Áldozó Tamás polgármester májusban meghívta László atyát a csíksomlyói búcsúra és az azt megelőző gyalogos zarándoklatra. A zarándokút a csángóföldi Somoskáról indult, ahol kedves vendéglátóik kemencéjükben az útra kenyeret és kalácsot sütöttek a zarándokoknak. Akkor, ott, egy baráti beszélgetés során vetette fel dr. Áldozó Tamás, hogy a plébánia udvarára kemencét kellene építeni, hiszen kiváló közösség építő, közösség fejlesztő erő lehetne. A gondolatokat hazatérve tettek követték, és államalapító Szent István ünnepén a plébánia hívei használatba is vehették az üstházzal, grillezővel is felszerelt, hat darab egy kilogrammos kenyér egyszeri sütésére alkalmas kemencét.

Dr. Áldozó Tamás támogatta a kemence építését

Dr. Áldozó Tamás hírportálunknak elmondta, májusi zarándoklatukkor egy nagy családi rendezvény előkészületeibe csöppentek, s olyan jeleneteknek lehettek tanúi, melyeket mára szinte csak megrendezett néprajzi esteken láthatunk. A sütés-főzés központi helye a kemence volt, és közben meséket mondtak, énekeltek, történeteket osztottak meg egymással és élcelődtek az emberek. Akkor merült fel, hogy talán egy kemence hozzájárulhatna ahhoz, hogy a plébánia közösségeit összekovácsolja, közelebb hozza egymáshoz. Az ötletet László atya is támogatta, ennek és dr. Áldozó Tamás magánszemélyként nyújtott anyagi támogatásának köszönhetően épülhetett meg a kemence. A polgármester ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott, nincs ebben semmi különleges, hiszen úgy gondolja, hogy akinek több a lehetősége, annak több a felelőssége is.
A kemence megáldását követően felszelték az első kenyeret, melyet mindenki megkóstolhatott, majd szeretetvendégséggel és kötetlen beszélgetéssel ért véget a tókerti plébánián az augusztus 20-i program.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!