Visszafizette hiteleit a Várkertfürdő


2016-08-19 23:24:04  | cikk: HuHa  | 


Visszafizette hiteleit a Várkertfürdő főképe
Tegnaptól új időszámítás kezdődött a Pápai Termálvízhasznosító Zrt. életében. A gazdasági társaság visszafizette beruházási hitelét és rendezte folyószámla-hitelét, így 0 forint tartozása van a cégnek. A hírt ma délután jelentette be Áldozó Tamás polgármester és Nagy Zsolt vezérigazgató.

A városvezető felidézte, a Pápai Termálvízhasznosító Zrt. létrehozásakor több mint másfél milliárdos fürdőberuházásra készültek, melyhez 782 millió forintot nyertek el a Széchenyi Terv pályázatán és 18 milliót a Veszprém Megyei Területfejlesztési Tanácstól. A beruházáshoz 400 millió forint készpénz - a cég törzstőkéje - és a beapportált területek értéke állt rendelkezésre, de szükség volt még 500 millió forintra, amit hitelből fedezett a társaság. Akkor nem volt jelentősége, hogy a hitelt a város vagy a gazdasági társaság veszi fel, de szerencsésebb volt ez utóbbi választás. A hiteltörlesztés az első években nem okozott problémát, a devizaválság azonban ugyanúgy érintette a fürdőt, mint a lakossági hitellel rendelkező háztartásokat, és azt tapasztalta a gazdasági társaság és a hitelért kezességet vállaló önkormányzat, hogy hiába fizeti meg évről évre az esedékes törlesztőrészletet a fürdő – a város segítségével – a tőketartozás mit sem változott. Ezt abban mutatkozott meg, hogy az 500 millió forintos eredeti hitel végtörlesztésére most csaknem 500 millió forintot kellett fordítani, úgy, hogy az elmúlt több mint 10 évben majdnem 500 millió forintot már visszafizetett a fürdő.

Áldozó Tamás polgármester idézte fel a Várkertfürdő hitelének történetét

Az állam a közelmúltban döntött úgy, hogy 482 millió forint támogatást nyújt az önkormányzaton keresztül a Várkertfürdőnek beruházási hitelének törlesztésére, mely a hosszas előkészítő munka után most realizálódott.
-Az állam mostani szerepvállalása méltányos volt, hiszen a fürdőnek csaknem 50 százalékban a magyar állam a tulajdonosa, és eddig a veszteségfinanszírozásból az állam nem vette ki a részét, azt csak az önkormányzat vállalta. Vagyis az elmúlt évek veszteségfinanszírozásának az államra eső részét kapta meg most az önkormányzat a tőkeemelés forrásaként – magyarázta a városvezető.

Hozzátette, ahhoz az állapothoz, hogy ma a fürdőnek ne legyen tartozása előbb a kormányzatot kellett meggyőzni arról, hogy a 482 millió forintos forrás méltányos szerepvállalás. Ebben nagy szerepet vállalt dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő, aki ezt az ügyet kormányzati szinteken képviselte, amiért köszönetet mondott a politikusnak a polgármester. A forrásról egyedi kormányhatározat született, ennek alapján kötött szerződést az önkormányzat az állammal a pénz felhasználásának pontos szabályairól. Miután az összeg az önkormányzathoz került, megkezdődött az állami tulajdonrészt képviselő MNV Zrt-vel a tárgyalás arról, hogy miként adhatja át a forrást a város a gazdasági társaságnak. Ennek módja a törzstőke emelés lett, ezzel azonban az önkormányzat tulajdonrésze nőtt meg a társaságban, amit szintén jóvá kellett hagyni az MNV-nek. A tárgyalások sikeres lebonyolítását követően a Pápai Termálvízhasznosító Zrt. igazgatósága és közgyűlése döntött a tőkeemelésről, a határozat ebben az ügyben a múlt héten megszületett.

A hitelek törlesztése mellett fejlesztésre is futja a törzsdtőke emelés összegéből - mondta el a vezérigazgató

-Augusztus 15-én a gazdasági társaság közgyűlése döntött a törzstőke emelésről, még ezen a napon az önkormányzat rendelkezésre bocsátotta a 482 millió forintot, én pedig azonnal kezdeményeztem a hitel végtörlesztését és a folyószámla-hitel rendezését – ezt már Nagy Zsolt vezérigazgató mondta el az elmúlt napok történéseiről. A Pápai Termálvízhasznosító Zrt. csütörtökön, az akkori árfolyamon visszafizette hiteleit: 406 millió forint volt a beruházási hitel végtörlesztése, 60 millió forintot pedig a folyószámla-hitel rendezésére fordítottak. Így a tegnapi naptól a Várkertfürdőnek nincs tartozása, ami új időszámítás kezdetét jelenti a létesítmény életében és egy nagy lépést jelent a rentábilis üzemeltetés irányába – fogalmazta meg a cég vezetője.
-A 482 millió forintból fennmaradó összeget a kormányhatározatnak és a szindikátusi szerződésnek megfelelően az üzemeltetéshez szorosan kapcsolódó fejlesztésekre fordítja a cég, így gépészeti berendezések és vegyszerkezelési technológiák korszerűsítése, valamint árnyékolástechnikai fejlesztés valósul meg a közeljövőben – tájékoztatott a vezérigazgató, aki köszönetet mondott dr. Kovács Zoltánnak, a város vezetőjének és az önkormányzatnak az ügy támogatásáért.

Áldozó Tamás polgármester a sajtótájékoztatón kifejtette, egy jó hitelnek helye lehet egy gazdasági társaság életében, így egy jó fejlesztési cél megvalósítása érdekében lehet szó hitelfelvételről későbbiekben a Pápai Termálvízhasznosító Zrt-nél.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!