Tiszteld a dzsungel törvényét! - Maugli története a Nyárestéken


2016-08-15 16:31:21  | cikk: ha  | 


Tiszteld a dzsungel törvényét! - Maugli története a Nyárestéken főképe

A pénteki Charlie koncert nyitotta a Nyáresték az Esterházy-kastély udvarán elnevezésű rendezvénysorozatot. Sokan ott voltak és együtt énekeltek Charlie-val, de a második előadásra, A dzsungel könyvére is több mint hétszázan váltottak jegyet. A Soproni Petőfi Színház előadását Pataki András rendezte, a Geszti-Dés szerzőpáros remek dalai ezúttal is sikert hoztak. A Soproni Petőfi Színház előadása megőrizte az ismert és népszerű történet mesejellegét, az állatfigurák jellemét, s egyszerre szórakoztatott és tanított. Az előadásban az egész soproni társulat és a Sopron Balett minden tagja részt vett.

Kipling meséje Maugliról, a farkasok közt nevelkedő embergyerekről régi kedvenc. Maugli szembetalálja magát a félelmetes tigrissel, Sír Kánnal. Mivel a rettentő ragadozón korábban már komoly sebeket ejtett az Ember, ellenségként tekint a fiúra. Maugli szigorú mentora, Bagira, a párduc és a szabad szellemű medve, Balu társaságában a dzsungel számos lakójával találkozik, aztán rájön arra is, hogy az ember tényleg csoda, ugyanakkor félelmetes is.

Maugli szerepében Papp Attilát láthatta a közönség

Pataki András rendező elmondta, hogy a darabválasztásban közrejátszott egyrészt az, hogy szerettek volna egy családi előadást, másrészt a társulatban könnyedén talált színészeket a karakterekhez. A Soproni Petőfi Színház előadásában Maugli világa a rendező szándéka szerint egy jövőbeli képet vetít a figyelmes néző elé. Fontos az identitásunkat, önazonosságunkat megtartanunk, mondta Pataki András, ez a darab egyik üzenete, és az, hogy ha a kisebb civilizációkat, kultúrákat a nagy, globális erők elmossák, akkor nincs túl sok esélyük a fennmaradásra, túlélésre. Az előadás Pataki András olvasatában a jövőben játszódik és Maugli az utolsó magyar. Ez egy szürreális vízió, tette hozzá a rendező, aki reméli, hogy ez a vízió soha nem realizálódik.

Mikó István Baluja is beindította a pofonofont

A darabban nagy tapsot kapott Mikó István, Jászai-díjas színművész, aki Balu szerepében lépett színpadra. Mikó István alapítója, igazgatója volt a soproni színháznak, akit örökös tagként rendszeresen visszahív Pataki András egy-egy előadásba. Balu szerepét nagyon szívesen vállalta, hisz közel áll hozzá a karakter: többféle macit is alakított, volt már Dömdödöm, Micimackó is az ő hangján szólal meg magyarul, s jól illik a sorba az öreg medve, Maugli segítőjének alakja. Az emberi tulajdonságokkal felruházott Balu próbálja átadni tudását az embergyereknek, aztán amikor eljön az idő, elvonul, hogy békében meghaljon - békés, de drámai szerep Balué, mondta Mikó István.

 Molnár Anikó Sír Kán szerepében

A dzsungel könyvének premierje a fertőrákosi barlangszínházban volt június végén, Pápa volt az első új, külső helyszín. A rendező örömmel hozta az előadást szülővárosába, mint mondta, az Esterházy-kastély udvara ideális háttér színházi bemutatókhoz.

A Nyáresték az Esterházy-kastély udvarán kedd este folytatódik, akkor a Pannon Várszínház Egy darabot a szívemből című előadása várja a közönséget, augusztus 19-én pedig az Álmos legendáját láthatja a nagyérdemű. A rendezvénysorozatot idén is Pápa Város Fúvószenekara zárja, a nagysikerű Legyen tánc! című előadással búcsúzik a város szabadtéri színháza.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!