Megelevenedik a történelem - bemutatókat, megemlékezéseket szervez a Pápai Huszáregyesület


2016-08-09 21:09:32  | cikk: ha  | 


Megelevenedik a történelem - bemutatókat, megemlékezéseket szervez a Pápai Huszáregyesület főképe

A Pápai Huszáregyesület idén 15. alkalommal szervezi meg a Pápai Történelmi Napokat, melynek során ezúttal az első világháború világa elevenedik meg az egyesület és a vendég hagyományőrző csoportok tagjainak köszönhetően. Ezúttal a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával tisztelegnek a magyar történelem eseményei és a hősök emléke előtt programjaikkal. Ezen a hétvégén, augusztus 12-14. között több rendezvényre is várják az érdeklődőket.

Tóth Kálmán, az egyesület egyik alapítója, szervező elmondta, hogy augusztus 12-én, pénteken 18 órakor az Alsóvárosi temetőben emlékeznek az első világháború magyar áldozataira és azokra a hadifoglyokra, akik a pápai sírkertben találtak végső nyugalomra.

A rendezvénysorozat kiemelt programjai a szombati rendezvények, a bemutatók és a hadijáték; ezek minden alkalommal sok érdeklődőt vonzanak. A helyszín a várkerti parkoló melletti füves Bajvívótér. 15 órakor kezdődnek a bemutatók. Kossuth Gergő katonadalokat énekel, de lesz toborzó és a néptáncosok sem hiányozhatnak a fellépők sorából. A programhoz kiállítás is kapcsolódik, az egyesület fegyverekből érmekből, könyvekből állít össze tárlatot, de a Nagy Háború eseményeit korabeli filmhíradók is felelevenítik. Mindemellett kirakodóvásár és hagyományos ételek-italok sátra is várja a látogatókat.

18 órakor kezdődik a hadijáték. Ebben a pápai huszárok mellett többek közt budapesti, győri és soproni hagyományőrzők is részt vesznek. Lesz tüzérség, gyalogság és természetesen huszárok is, hisz a Magyar Királyi 7. Honvéd Huszárezred városunkban állomásozott. Az ezred az első világháború egyik csatájában, az 1914. augusztus 17-i, gorodoki küzdelemben csaknem megsemmisült, de hősiességükről még az ellenség is elismerően szólt. Az ő emlékük előtt is tisztelegnek a hadijátékkal. A hétvége programjai minden tekintetben hűen tükrözik a kort, díszletekkel, egyenruhákkal, fegyverekkel, csatajelenetekkel idézik meg az I. világháború eseményeit.

A rendezvénysorozat záróprogramja lesz vasárnap a Pápai Hősök Napja alkalmából szervezett megemlékezés, a Lubienski emléktáblánál és az I. és II. világháborús emlékműveknél róhatják le tiszteletüket a pápaiak az áldozatok előtt. A lovas huszárok is részt vesznek a Fő tér és a Korvin utca sarkán található emléktáblánál szervezett koszorúzáson és az Esterházy út és a Szent István út kereszteződésénél levő emlékműnél 10 órakor kezdődő megemlékezésen.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!