Gannán helyezték örök nyugalomra Esterházy Pétert


2016-08-03 18:36:39  | cikk: pt  | fotó: pt  | 


Gannán helyezték örök nyugalomra Esterházy Pétert főképe
A gannai Esterházy-mauzóleumban, a család hagyományos temetkezési helyén helyezték örök nyugalomra Esterházy Péter Kossuth-díjas írót. A gyászmisén Várszegi Asztrik püspök, pannonhalmi főapát úgy fogalmazott: „Búcsúzik egy nemzet, egy nép a sorsával azonosuló írójától és gondolkodójától.”
– Esterházy Péter újjáteremtett szavakban tudta elmondani a teremtés kimeríthetetlen valóságát és tragédiáját, gyönyörűségét és ellentmondásosságát. Játékos szelleme, gazdag lelke szétfeszítette megszokott szavainkat – mondta Várszegi Asztrik. Hozzáfűzte, a kiváló irodalmár szavai egyszerre szóltak a teremtő Isten gazdagságáról, az ember életéről, sorsáról, élvezeteiről és fájdalmáról. – Írása egyszerre volt briliáns irodalom és egy nemzet nyelvének megdicsőülése – jegyezte meg a püspök. A 66 éves korában, hasnyálmirigyrák következtében elhunyt Kossuth-díjas író földi maradványait a szertartás részeként szűk családi körben helyezték el az Esterházy-mauzóleum, hivatalos nevén a Szent Kereszt Felmagasztalása-plébániatemplom altemplomában található családi kriptában.
A templomtérben körülbelül 350-en követhették végig a gyászszertartást, és a mauzóleum melletti tér is teljesen megtelt a kegyeletüket leróni szándékozókkal, így összességében mintegy 2500-an vettek búcsút Gannán Esterházy Pétertől – tudtuk meg Nagy Ottótól, a közel 300 fős falu polgármesterétől. Ganna első embere elárulta azt is, az elmúlt időszakban jelentősen megnőtt a nagy múltú Esterházy család tagjainak nyughelyéül szolgáló, 1813 és 1818 között épült mauzóleum látogatottsága, mivel sokak kíváncsiak voltak arra, hol helyezik örök nyugalomra Esterházy Pétert.
Az érdeklődők egyébként előzetes egyeztetést követően megtekinthetik az Esterházy-mauzóleumot, melyben immár 53 Esterházy nyugszik. – Három éve pályázati keretből felújítottuk az épület kupoláját és a felső zsalugátereit, mindezt pedig hamarosan a lépcsők rekonstrukciója követi. Azonban a továbbiakban is bőven akad még tennivaló, mivel az építmény óriási: az alapkör területe 16 méter, a kupola magassága pedig 20 méter – mutatott rá Nagy Ottó.

Képek:


Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!