Színes forgatag a Fő téren


2016-07-31 17:27:57  | cikk: Babos Petra  | 


Színes forgatag a Fő téren főképe
A Fő téri nyár 2016 rendezvénysorozat keretében három programnak adott otthont szombaton délután a Fő tér. Az égiek kegyesek voltak a szervezőkhöz, s a múltkori esőzés miatt elmaradt dalostalálkozót most megtarthatták. Az idén öt énekkar örvendeztette meg énekével a Fő téren sétálókat, bemutatkozott a Magyargencsi Dalkör, a Takácsi Kenderszer Népdalkör, az Ugodi Viola Nova Kórus, a vanyolai énekkar, valamint a házigazda nyugdíjas egyesület énekkara.
Jól ismert népdalok, örökzöld slágerek csalogatták, s késztették közös éneklésre a járókelőket a Fő téren a kellemes nyári délutánon. Baán Éva, a Pápai Nyugdíjasok Érdekvédelmi-Érdekképviseleti Egyesületének elnöke elmondta, harmadik alkalommal szervezett dalostalálkozót a helyi nyugdíjas egyesület. A Söprik a pápai utcát elnevezésű programra mindig helyi és járási énekkarokat hívnak meg, melyek évről-évre cserélődnek, hogy minél többen megmutathassák tehetségüket.
A Takácsi Kendszerszer Népdalkör
Az egyesület elnöke kiemelte, szeptember 3-án, a Fő téren nyugdíjas délutánt szerveznek, mivel jövőre lesz 25 éves az egyesület. A tagok be szeretnék mutatni mennyire sokoldalúak, ezért mindenki kiviheti az adománynak szánt portékáit a térre, ahol majd egy közös napot töltenek el, s közben színpadi produkciókkal töltik be a teret.
A programhoz kitűnően kapcsolódott a Hagyományok Hegye Egyesület szervezésében megvalósult hagyományőrző nap és a Bakonyalja Népművészeti Egyesület kézműves foglalkozása. A Plébániasoron kitelepült kézművesek mesterségeik rejtelmeibe vezették be az érdeklődőket. A kicsik és a nagyok is fűzhettek gyöngykarkötőt, készíthettek levendula zsákot és egyéb apró ajándék, illetve dísztárgyakat. A programok rendkívül népszerűek voltak, az asztalok körüli székek pillanatok alatt megteltek ügyeskezű gyerekekkel.
A gyerekek élvezték a kézműveskedést
A Hagyományok Hegye Egyesület tagjai az avarok fegyvereit, harci szerszámait, viseleteit, népi játékokat rakták ki asztalaikra, rövid bemutató keretében ismertették azok használatát. Nagy Zoltántól, az egyesület társelnökétől megtudtuk, a legnépszerűbb a polifoam kard volt a délután során, legszívesebben ezzel játszottak a gyerekek.
-Sokan nagy érdeklődéssel nézik a fegyvereket, szablyákat, hiszen nem láttak még ilyet a felnőttek sem, s mesélünk az avar korról is. A gyerekek kardozhattak, célba dobhattak és megnézhették testközelből a felszereléseket. A hatásbemutatón meg is tapasztalhatták, hogy mennyire éles a penge, hiszen egy suhintással elvágtuk a vizes palackokat – mondta Nagy Zoltán, aki felhívta a figyelmet a Pápai Történelmi Napokra, ami augusztus 13-án lesz, s ahol történelmi és hadijátékokat láthatnak az érdeklődők a Bajvívó téren.
Látványos volt a hatásbemutató
A népies dallamok, a hagyományőrző nap és a népi mesterségek kiváló összhangot teremtettek, s kínáltak tartalmas kikapcsolódást szombat délután a Fő térre látogatóknak.
A Fő téri nyár 2016. rendezvénysorozat jövő szombaton, augusztus 6-án folytatódik, akkor a Rebel Lion TSE táncosai mutatkoznak be.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!