Málenkij robot vándorkiállítás Pápán


2016-07-29 14:30:32  | cikk: Babos Petra  | 


Málenkij robot vándorkiállítás Pápán főképe
Július 28-tól látható a Magyar Nemzeti Levéltár Veszprém Megyei Levéltárának Pápai Levéltárában a Málenkij robot, a kárpátaljai magyarok 1944-es deportálásának emlékére című vándorkiállítás. A többnyelvű kiállítást Molnár D. Erzsébet, a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátalja Magyar Főiskola Lehoczky Tivadar Intézetének tudományos munkatársa állította össze, hiszen 2014-ben volt hetven éve, hogy a kárpátaljai férfilakosságot többéves kényszermunkára deportálták.
A megjelenteket Petrik Iván osztályvezető levéltáros köszöntötte. A tárlatot Nagy Szabolcs, a Magyar Nemzeti Levéltár Veszprém Megyei Levéltárának főlevéltárosa nyitotta meg az érdeklődő közönség előtt. Mint mondta, a málenkij robot egy orosz kifejezésből származik, jelentése az, hogy kis munka. A második világháború során Magyarország területére érkező szovjet fegyveres szervek, a Vörös Hadsereg, a Belügyi Népbiztosság, az Állambiztonsági Népbiztosság és a szovjet katonai hírszerzés emberei többnyire ennek a kifejezésnek a sűrű használatával, hazugságával hurcolták el a polgári lakosság tömegeit 13 évestől a 62 évesig több éves szovjetunióbeli kényszermunkára. A kényszerítő eseményeknél a szovjet katonák a civilek megnyugtatásaként ismételgették a kis munka orosz kifejezést, amivel azt próbálták elérni, hogy a civilek megnyugodjanak, hogy munkájukra csupán rövid ideig lesz szükség. A málenkij robot kemény fizikai munkát jelentett, főleg romeltakarítást, mezőgazdasági, építkezési, és bányászati munkát, melyre férfiakat és nőket egyaránt elhurcoltak, akik aztán akár egy évtizedig is kényszermunkát végeztek valamelyik szovjet iparvidéken. A történészek információi szerint csak a 19-21 éves korosztályban 13.000 embert vittek el.
A málenkij robot eseményeit bemutató kiállításon, a kárpátaljai magyarok 1944-es deportálásának 70-ik évfordulójára készült táblákon információkat és térképeket tekinthetünk meg Kárpátalja szovjet megszállásáról, a deportált emberek összegyűjtésének folyamatáról, az elhurcolások útvonaláról, a lágerben átélt életkörülményekről, illetve az elhurcoltak emlékére állított kárpátaljai emlékhelyekről.
A megyénkben Veszprémben volt az első kiállítás, míg második ízben Pápán mutatták be az anyagot. A tárlat augusztus végéig tekinthető meg a pápai levéltárban.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!