A biztonságról szólt a vasárnap a Várkertfürdőben


2016-07-27 22:55:23  | cikk: HuHa  | 


A biztonságról szólt a vasárnap a Várkertfürdőben főképe
Bár a Várkertfürdőben nagyon ritkán történnek bűncselekmények és mentőszolgálat riasztására is csak elvétve van szükség, a létesítmény vezetője és a Pápai Rendőrkapitányság is nagy figyelmet fordít a vendégek biztonságára. E tevékenység elsődleges célterülete a vagyonbiztonság: a kapitányság rendőre közösségi szolgálatos diákok közreműködésével rendszeres járőrszolgálatot tart és felhívja a fürdőzők figyelmét értékeik védelmének szabályaira. A Várkertfürdő vezetése minden ilyen kezdeményezést támogat, így volt ez vasárnap is, amikor közösen szerveztek közbiztonsági délelőttöt a strand területén, bemutatókkal, játékos programokkal.
- Minden nyáron igyekszünk a strandolókat megszólítani, hiszen fontosnak tartjuk, hogy a pihenés idején is mindenki biztonságban érezhesse magát, ugyanakkor azzal is tisztában kell lenni, hogy nagyon sok esetben maguknak a strandolóknak kell a saját biztonságukról gondoskodni. Éppen ezért szeretnénk olyan helyen megszólítani őket, ahol sokan vannak és sok hasznos tanácsot átadhatunk számukra – mondta el Császárné Elek Veronika kiemelt megelőzési főelőadó a kezdeményezésről.

Vagyonvédelmi és baleset-megelőzési szórólap a strand vendégeinek

A Pápai Rendőrkapitányság szórólapon gyűjtötte össze a legfontosabb szabályokat a biztonságos nyaralásról, strandolásról. Ezek között szerepeltek az otthonról elindulással, a lakás bezárásával kapcsolatos figyelmeztetések, a parkolóban hagyott gépkocsira vonatkozó szabályok és a strand területére bevitt értékek biztonságos őrzésére javasolt tanácsok. Mindezek mellett a baleset-megelőzésre is felhívták a vendégek figyelmét, gyermekek és felnőttek számára is készültek KRESZ totóval. A játékos, figyelemfelhívó programról nem maradhatott el a rendőrautó sem, hiszen a gyermekek érdeklődését ez mindig leköti, hasonlóan a csapatszolgálati eszközökhöz, így a kapitányság munkatársai ilyeneket is elhoztak a rendezvényre.

A Várkertfürdőben korábbi években is megtartott közbiztonsági programhoz idén egy társszervet is megszólított a kapitányság: a Pápai Mentőszolgálat munkatársait kérték, csatlakozzanak hozzájuk. A mentősök elsősorban az újraélesztés bemutatására és az érdeklődőknek való megtanítására készültek, de számos jótanácsot is adtak a vendégeknek a strandon előforduló balesetek megelőzéséről.
-Ha mi is adnánk egy címet a mai programnak, akkor ez az lehetne: Míg a mentő megérkezik, hiszen elsősorban újraélesztési bemutatóval jöttünk a Várkertfürdőbe – közölte érdeklődésünkre Kürti József. A mentőállomás-vezető tapasztalatai szerint az emberek azt gondolják, mindig csak mással történhet baj, emiatt pedig egy légzés- és keringésleállással járó veszélyhelyzetben nagyon kevesen tudnának szakszerűen beavatkozni. Pedig nagyon fontos, hogy a mentők kiérkezéséig a légzést és keringést szakszerűen fenntartsuk – hangsúlyozta.

Az újraélesztés technikáját is megtanulhatták a vendégek

Kürti József hozzátette, a nagy számok törvénye alapján, ahol sok ember van, ott több a baleset is, így a Várkertfürdőben is előfordul, hogy mentőt kell hívni, ám az idén még újraélesztésre nem volt szükség. A mentőszolgálat munkatársai egyébként hétvégenként szolgálatot teljesítenek a létesítményben, kisebb-nagyobb balesetek esetén van szükség a beavatkozásukra.
-Egy strand mindig balesetveszélyes hely, az emberek felszabadultabban játszanak, futnak, szórakoznak. Ha valaki figyelmetlenül fut, csúszós kőre érve fennáll az elesés veszélye, ez pedig súlyos sérülésekhez is vezethet – figyelmeztetett a szakember, ugyanakkor azt is elmondta, az alapvető szabályokkal - így azzal, hogy felhevült testtel nem szabad vízbe ugrani, ittasan veszélyes vízbe menni - már tisztában vannak az emberek, és ilyenből csak nagyon ritkán adódik baleset.

A közbiztonsági délelőtt programjára sok vendég volt kíváncsi. Kisgyermekek játékos feladatokkal ismerkedtek a közlekedés és vagyonvédelem szabályaival, a felnőttek vagyonbiztonsági és KRESZ totót töltöttek ki, de többen kipróbálták az újraélesztést is a speciális baba segítségével. Herbai Péter és családja is ezt tette. A Győrből érkezett család nagyon szeret a pápai fürdőbe járni, rendszeresen itt töltik szabadidejüket. Örömmel fogadták, hogy a Várkertfürdő ilyen módon is gondoskodik a vendégekről. A családfő elmesélte, gyermekei KRESZ tesztet töltöttek ki, játszottak a közlekedésbiztonsági kirakóval, ő maga pedig elsajátította az újraélesztés módját.
-Még sosem próbáltam ilyet, nagyon furcsa volt, de azt hiszem, ezt nagyon fontos lenne tudni mindenkinek – fogalmazott.
A rendezvény végén a Pápai Rendőrkapitányság ajándéksorsolást is tartott a programon résztvevők között és egy felnőtt, egy kisfiú és egy kislány értékes közlekedésbiztonsági kiegészítőkkel térhetett haza.

A gyermekeket játékos feladatok várták

A Várkertfürdő a következő hetekben több rendezvényt is tart: most pénteken tartják a Strandok éjszakáját, melyen habparti és rúdtánc bemutató várja a vendégeket, augusztus első hétvégéjén pedig a fürdő 13. születésnapját ünneplik kétnapos strandpartival.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!