LMP: Külföldi vendégmunkásokra cseréli a kormány a magyar munkavállalókat


2016-07-22 08:50:00  | cikk: Babos Petra  | 


LMP: Külföldi vendégmunkásokra cseréli a kormány a magyar munkavállalókat főképe
Külföldi vendégmunkásokra cseréli a kormány a magyar munkavállalókat címmel tartott sajtótájékoztatót a Lehet Más a Politika (LMP) színeiben Somfai Attila, az LMP Veszprém megyei elnöke a Kossuth utcán, az Áruház előtt.
Mint mondta, a Magyar Gyáriparosok Országos Szövetsége a közelmúltban megfogalmazott egy ajánlást, mely szerint a növekedés fenntartásához 250 ezer vendégmunkásra lenne szükség, mert már csak ezzel a lépéssel lehet orvosolni az egyes szektorokban a drámai munkaerőhiányt. A tervet Varga Mihály is üdvözölte, aki szerint már jövőre elindulhatnak ilyen programok. Ezzel a gazdasági miniszter maga is beismerte a kormányzatai foglalkoztatáspolitika teljes kudarcát. Miközben az egyik oldalon olcsó külföldi bérmunkásokat hoznak be a külföldi cégek, a magyar szakképzett munkaerő pánikszerűen hagyja el az országot. Ma már Pápán is komoly munkaerőhiány van, ami azt jelenti, hogy nemcsak a szakképzett munkaerő, hanem az általános munkaerő hiányáról is beszélni kell.
-Az LMP szerint a korábbi kormányok gyakorlatát folytató elhibázott gazdaságpolitika az oka, hogy az elmúlt hat évben felzárkózás helyett leszakadás ment végbe az országban. A kormány minden korábbinál bőkezűbb támogatásokkal és adókedvezményekkel csábította hazánkba a főleg autóipari multikat, munkaerőnek pedig „minőséghez képest olcsó munkaerőt” kínált. Az ígéretek ellenére, amelyek a multi cégeknek nyújtott állami támogatások maximalizálásáról szóltak, Magyarország ma az Unió élvonalában van a cégeknek nyújtott állami támogatásokban, a nagyvállalatok közt 66 százalékos a külföldi multik támogatása. Ennek a gazdaságpolitikának a lényegi eleme az olcsó munkaerő, az alacsonyan tartott bérek. A kormány lenyomta a közszféra béreit az éhbért fizető közmunkával, s nyolc éve nem emelt béreket az állami szférában, a minimálbért pedig megadóztatta. Ha nem javul a helyzete a létminimum alatt élő millióknak, akkor a magyar emberek lábbal fognak szavazni: aki eddig még nem tette meg, külföldre megy. És akkor nem csodálkozhatunk azon, hogy olcsó külföldi vendégmunkások országává válunk – hangsúlyozta a politikus.
Somfai Attila elmondta, az LMP ennek elkerüléséhez radikális változtatásokat javasol. Többek között, azt, hogy a társadalmi különbségeket csökkentő, nem növelő adórendszerre, átfogó bérrendezésre van szükség a közszférában, a munkaerő képzettségében és nem az árban kell versenyezni, versenyképes és az esélyeket kiegyenlítő oktatási rendszer kialakítására, valamint a jövő ágazataira koncentrálni tudó munkahelyteremtésre kell helyezni a hangsúlyt. A kisvállalkozásokat kiszámítható szabályozással, fix adóterhek helyett bevételarányos adózással lehet támogatni.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!