Falunap Tapolcafőn


2016-07-12 21:22:20  | cikk:  | 


Falunap Tapolcafőn főképe
Változatos programokkal, kicsiknek és nagyok szóló szórakozási lehetőségekkel várták a tapolcafőieket az idei falunapon, múlt szombaton. A rendezvénynek ezúttal két helyszínt választottak, a délelőtti sportos és játékos programok a sportpályán zajlottak, a közös ebéd és a délutáni színpadi produkciók pedig a település központjában található játszótéren és környékén várták az érdeklődőket. Zsegraits Gyula, a részönkormányzat elnöke érdeklődésünkre elmondta, igyekeztek úgy összeállítani a falu legjelentősebb rendezvényének programját, hogy abban mindenki találjon kedvére valót, a helyszínek kiválasztásánál pedig szintén a falubeliek igényeit vették figyelembe. A képviselő arról is szólt, minden évben számíthat egy csapatra, amely a tervezés, előkészítés és a megvalósítás feladatait ellátja, így nemcsak a falunapi mulatság, hanem az azzal járó munka is a helyieké.

A rendezvény ezúttal is a hagyományos programelemeket tartalmazta: délelőtt meghívásos labdarúgótornát rendeztek a sportpályán, melyen a helyiekből álló csapat a negyedik helyet szerezte meg Adásztevel, Nagytevel és Kemenesszentpéter mögött, és ide várták a gyermekeket is ügyességi játékokkal. S míg a sportpályán a mozgásos programok zajlottak, a település központjában már készült a falunapi ebéd, több csapat hatalmas üstökben főzte a finomságokat a tapolcafőiek megvendégelésére. A szakácsok és segítőik gulyást, farokpörköltet, vadpörköltet készítettek, az egyetlen, hölgyekből álló csapat pedig pincepörköltet főzött. Molnárné Völfinger Rita arról mesélt, három éve él Tapolcafőn, azóta minden évben részt vettek a falunapi főzésben. Eddig a férfiak csapatában segítettek, most azonban úgy gondolták, önállóan készítenek valamit, így barátnőjével és testvérével fakanalat ragadtak. Rita szerint egyébként a tapolcafőiek nagyon összetartók, jó a közösség, a falunap pedig még inkább hozzájárul az itt élők közötti kapcsolatok erősítéséhez.

A pincepörköltet a helyi hölgyekből álló csapat készítette

Egy másik bogrács körül Nyárád feliratú pólóban lelkes férfiak kavargatták a farokpörköltet és készítették hozzá a nokedlit. Mint mondták, régóta jó kapcsolatot ápolnak a Tapolcafői Kertbarát Körrel és minden évben részt vesznek a falunapi programon, a szüreti felvonuláson. Erdélyi Zoltán úgy látja, mindig jó a hangulat, változatosak a programok és örömmel jönnek.
-16 kilogramm sertésfarok került a bográcsba és 4 kiló lisztből készítjük a nokedlit – mondta el, hozzátéve, reméli, sokaknak ízlik majd a főztjük.

A közös ebéd után a falu központjában folytatódtak a programok. A rendőr- és tűzoltóautó bemutató mellett a kicsiket a helyi óvónők irányításával kézműves játszóház várta, de volt légvár, arcfestés, lufihajtogató bohóc, körhinta és persze sokan a közelmúltban elkészült játszótéren is játszottak.
A fiatalokat és időseket egyaránt megszólító programok sorát az AniRol Triál Team látványos bemutatója nyitotta. A tapolcafői Varga Anita Dóra és párja, Odus Roland egy különleges extrém sportnak hódol, ebből adtak ízelítőt a helyi közönség számára. A fiatalok elmesélték, egy veszprémi Ki Mit Tud-on léptek fel először, azóta pedig sok helyre hívják őket. Roland, a triálos fiatalember azt is megosztotta velünk, Magyarországon körülbelül nyolcvanan űzik ezt a sportot, és bár rendeznek versenyeket, melyeken eredményesen szerepel, hivatalosan nincs elismerve még versenysportként. A bemutatón Roland különböző magasságú raklapokon ugratott át a speciális kerékpárral, egy keréken egyensúlyozva, majd a földön fekvő Anita körül ugrált félelmetes ügyességgel.
-Erőnlét, egyensúlyérzék és technika. Ezekben kell nagyon jónak lenni annak, aki ezt a sportot választja – tudtuk meg a fiatalembertől. S hogy Anita fél-e, amikor közel két méter magasból érkezik felé egy kerékpár? Az adrenalinszintje megemelkedik, de bízik párjában és tudja, hogy vigyáz rá a legveszélyesebbnek tűnő mutatványoknál is – árulta el.

Egyensúlyérzék és erőnlét kell a triál sporthoz

A rendezvénysátorban kevésbé veszélyes produkciók fogadták az egyre népesebb közönséget. A gyermekeket interaktív mesejáték szórakoztatta, fellépett az Egyházaskeszői Tánccsoport, a Tapolcafői Forrás Népdalkör, meglepetésként pedig a helyi óvodások adtak kedves műsort, melyet nagy taps kísért. A kis ovisok között szerepelt Berki Hanga, aki arról mesélt, hogy műsorukban diót törtek és elmentek a vásárba. A cserfes kislány persze az összes gyermekprogramon is részt vett, lelkesen mesélte, hogy autózott, csúszdázott és pörgőzött, a kézműves foglalkozáson pedig szélforgó cicát készített, amit az ágya fölé rak majd.
-A falunap azért jó, mert itt van minden játék – fogalmazta meg bölcsen.

Kedves apróságok készültek a kézműves foglalkozáson

S hogy miért jó egy falunap? Erről beszélt köszöntőjében Áldozó Tamás polgármester is, aki az esti programok előtt üdvözölte a helyieket, jó szórakozást kívánva nekik. A városvezető úgy fogalmazott, a három csatolt településrész falunapja talán még fontosabb identitásképző erő, mint a történelmi városrészekben megtartott városrészi napok.
-Tapolcafőn több olyan esemény és közösség van, mely ezt az identitástudatot erősíti, ilyen a református közösség, a helyi népszokások, a szüreti felvonulás, a Kertbarát Kör, a Reménységeink Alapítvány és a részönkormányzat is, mint egy igazgatási szervezet, és ezek közé tartozik a falunap is. Ez egy jó alkalom arra, hogy a helyiek összeálljanak, eldöntsék, milyen programokat szeretnének, aztán megszervezzék, lebonyolítsák, szórakozzanak rajta és végül értékeljék. Azt gondolom, a helyiek ebben jól szoktak szerepelni – mondta, hozzátéve, ezen a szombaton több rendezvény is zajlik a városban, párhuzamosan a falunappal, és örömmel látja, hogy a tapolcafőiek a saját programjukat választották.

Áldozó Tamás polgármester köszöntötte a tapolcafőieket

A késő délutánra megéhezőket a helyi asszonyok által készített lángos és virsli várta az egyik faházban. A négy lelkes helyi hölgy évek óta közreműködik a falunapi program lebonyolításában, korábban cicegét sütöttek, most pedig lángost készítettek, méghozzá több száz darabot, ami természetesen mind el is fogyott. A sok színes programot kora este aztán a Jó Lacibetyár műsora koronázta meg, ekkorra már nemcsak a rendezvénysátor, de annak környéke is megtelt mulatni vágyókkal. Az ismert nótákat együtt énekelték a népszerű előadóval, aztán pedig nemcsak a hangszálaikat, hanem a lábukat is megmozgathatták, hiszen bállal ért véget a tapolcafőiek mulatsága.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!