Köszönet a zenéért – Közös koncerttel zárult a fúvósfesztivál


2016-07-10 12:43:09  | cikk: Babos Petra  | 


Köszönet a zenéért – Közös koncerttel zárult a fúvósfesztivál főképe
Pápa Város Fúvószenekara újjáalakulásának 70. jubileuma alkalmából a négy napos nemzetközi fúvósfesztivál záró estéjén közös koncerttel tették még emlékezetesebbé a rendezvényt. Az elmúlt néhány napban láthatták és hallhatták az érdeklődők, hogy milyen ereje is van a határokat átívelő zenének. Több országból érkeztek fellépők, hogy közösen ünnepeljék Pápa Város Fúvószenekarát, belecsempészve saját hazájuk muzsikájának dallamait is. A négy nap során fellépett Pápa Város Bárdos Lajos Vegyeskara, a székelykeresztúri Polgári Fúvószenekar 1895, a hollandiai ProjectChoir Kampen, az olaszországi Banda Musicale Cittá di Staffolo, az Ajka Városi Bányász Fúvószenekar, valamint a finnországi Puhallinorkestri Mansetti.
Szinte megtelt a Fő tér a fináléra
A szombat esti koncert nyitányaként Horváth Adrián a fesztiválra írt Fohász című művét, illetve a zenekarok közös előadásában John Williams- Steve Sykes: Olimpic Spirit című számát hallhatták, melyet a szerzők az 1988-as szöuli olimpiára komponáltak.
A záró koncert különlegessége az volt, hogy minden számot másik karnagy vezényelt.
Horváth Adrián karnagy elmondása szerint nagyon jól sikerült a négy napos program.
-Az együtt zenélés volt a lényege a fesztiválnak. Ez olyan különlegesség volt, ami elég ritka az országban, mert több mint 250 zenésszel játszottunk. Mi nemcsak meg akartuk hallgatni egymást, hanem együtt dolgozva létrehozni egy finálét. A négy nap során sokat tanultunk egymástól, miközben töltődtünk. Reméljük, a meghívott csoportok is jól érezték magukat, igyekeztünk a fellépések és a műhelymunka mellett szórakozni, várost nézni és rengeteget beszélgetni – mondta a karnagy, aki hozzátette, nagy kihívást jelentett a közös koncertre való felkészülésre, melyre minden zenekar otthon gyakorolt már. Az énekkarnak sem volt könnyű dolga, hiszen 250 zenészt kellett „túl” énekelni. Elmondható, a zene a közös nyelv, még akkor is, ha sokszor nem értettük meg egymást, a zene mindenen átsegített őket.
Mógor-Schmidt Katalintól, az egyesület elnökétől megtudtuk, a meghívott vendég csoportokkal kiváló kapcsolatot ápolnak, örülnek, hogy minden elfogadták a felkérést.
-Szerintünk jól sikerült a fesztivál. A fő szempont az volt, hogy ne egy szokványos fúvószenekari fesztivált tartsunk. Különös hangsúlyt helyeztünk arra, hogy többet adjunk, mind egy átlagos találkozón. Úgy gondoltuk, hogy ha apróbb elemeket hozzáteszünk, még emlékezetesebb lesz a fesztivál. Csináltattunk kendőt és karszalagot, amit mindenki hazavihet, de a legyező formájú műsorfüzetet is szívesen elteszik. Az olasz csoport a Fő téri molinókat elkérte, hazaviszik, s a zeneiskolájukban kiteszik emlékül – mondta az elnök, akik hozzáfűzte, köszönetét fejezi ki Pápa Város Önkormányzatának, a segítőknek és mindenkinek, aki hozzájárult a fesztivál sikerességéhez.
Négy napon keresztül kultúrális feltöltődéssel várták a Fő téren a közönséget
Aki hiányolta a pápaiak önálló fellépését, ne aggódjon, a nyár folyamán a Fő téren fognak még szerepelni, de vasárnap délután Balatonkenesén is fújnak egyet a fürdőzök örömére.
Áldozó Tamás polgármester gratulált Pápa Város Fúvószenekarának, akik elérték azt a legmagasabb szintet, amit amatőr csoport elérhet. A kemény munka mellett rengeteg nemzetközi kapcsolatot építettek ki, sok helyen jártak már.
A polgármester is gratulált a szervezőknek és a résztvevőknek
-Úgy gondolom, hogy a szorgalom és a tehetség, az alkotás megélésének öröme és a kitartás az okai annak, hogy a város olyan fúvószenekarral büszkélkedhet, aminek messze földről is csodájára járnak. Nagyon jól sikerült a négy napos ünnep, úgy gondolom, maradandó élményben részesültünk mindannyian – mondta a polgármester.
A meghívott zenekarok a néhány nap során megismerkedtek városunkkal, s egybehangzóan elmondták, nagyon jól érezték magukat, kiváló ötletnek tartják a közös ünneplést, s remélik, hamarosan újra találkozhatnak, s csinálhatják újra a fesztivált.
Csepi Katalin, a közönség soraiból hírportálunknak elmondta, először is gratulálni szeretne a szervezőknek és a profi szereplőknek a színvonalas rendezvényhez.
-Korábban még soha nem találkoztam hasonló jellegű, nemzetközi koncertsorozattal. A barokk Fő terünk ideális helyszínt biztosított a hangulatos fesztiválhoz, a közönség nevében elmondhatom, hogy rendkívül hálásak vagyunk, hogy egy ilyen különleges élményben részesülhettünk. Büszke vagyok a pápai fúvósokra, nagyon örülök, hogy a külföldi barátaikkal együtt ünnepeltek, így lehetőségünk nyílt arra, hogy egy kicsit megismerkedhessünk más országok zenészeivel is. Remélem, a jövőben lesz folytatása az ilyen típusú rendezvényeknek. Az ABBA világhírű sorait idézve, köszönjük a zenét, köszönjük a felejthetetlen estéket – zárta gondolatait.
A négy napos fesztivál fő szervezői: Gabnai Attila, Horváth Dorina, Scmidt Orsolya és Schmidt-Mógor Katalin
A nem mindennapi zenei alkalomra szinte teljesen megtelt a Fő tér, 250 külföldi és magyar zenész szórakoztatta a közönséget. A nemzetközi fesztivál záró estjén klasszikus darabok mellett olyan előadók dalai is felcsendültek, mint a Queen, vagy az ABBA. A több mint egy órás hangversenyt stílszerűen az ABBA együttes egyik közismert és kedvelt dala, a Thank you for the music zárta. A koncert után fergeteges utcabál várta a jelenlevőket, melyen a Friends zenekar játszott, s a fesztivál főszereplői és részesei felszabadultan együtt bulizhattak, táncolhattak.
Későig utcabáloztak a fiatalok
Köszönjük Pápa Város Fúvószenekara! Boldog születésnapot!


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!