Ajkaiak és a finnek a fúvósfesztiválon


2016-07-09 11:01:55  | cikk: Babos Petra  | 


Ajkaiak és a finnek a fúvósfesztiválon főképe
Pápa Város Fúvószenekara 70 éves jubileuma alkalmából rendezett négy napos nemzetközi fúvósfesztiváljának harmadik estéjén az Ajka Városi Bányász Fúvószenekar és a finnországi Puhallionorkesteri Mansetti zenekar szórakoztatta a kellemes nyári péntek estén a Fő térre érkezőket.

A Magyar Légierő Zenekara is ellátogatott a fesztiválra

A Magyar Légierő Zenekara csalogatta a térre a zenekedvelőket, majd az Ajka Városi Bányász Fúvószenekar lépett színpadra. Az Ajka Városi Bányász Fúvószenekar Egyesület 1924-ben jött létre. Ma már senki nem él az egykori alapítók közül, és a bányászok sincsenek köztük, de az elmúlt háromnegyed évszázadhoz hasonlóan, a tagokat a zene iránti szeretet vezérli. 2011 óta Szücs Krisztián a vezetőjük, aki a hagyományokat megőrizve, szakmai szempontokból rengeteg változást bevezetve új arculatot teremtett. Műsoraik állandó résztvevői a csinos mazsorettek. Összeállításuk elején egy bányász indulót hallhatott a közönség Jó szerencsét címmel, majd ABBA feldolgozásokat, Michael Jackson: Thriller-ét, a Queen: We are the champions című feldolgozását, Grease egyveleget és a losonci indulót.
Szücs Krisztián karnagy hírportálunknak elmondta, a pápai zenekarral nagyon jó és szoros kapcsolatot ápolnak. Mindig örömmel látogatnak egymás fesztiváljaira. Örömmel vették a felkérést, hogy együtt ünnepeljenek a pápaiakkal e nemzetközi fesztiválon.

Az Ajka Városi Bányász Zenekar fő célja a hagyományápolás

-Kiváló ötletnek és szép kezdeményezésnek tartom ennek a fesztiválnak a gondolatát. A négy nap során megismerkedünk több külföldi zenekarral is, akikkel reméljük, gyümölcsöző kapcsoltunk alakul ki. A székelykeresztúri zenekar a testvérzenekarunk, örültünk, hogy velük ismét találkozhattunk. Jó hangulat van a koncerteken, s a próbáinkon is. Már várjuk a szombat esti közös koncertet, reméljük, jól fog sikerülni, hiszen a közös nyelvünk a zene lesz – tette hozzá a karnagy.
Az est második fellépője a tamperei fúvószenekar volt. A finn fúvószenekart 1986-ban alapították. Tagjai nagyrészt azok közül kerültek ki, akik zenei tanulmányaikat magas szinten végezték, de végül mégsem választották a zenei pályát hivatásuknak. A mostani tagok között van közgazdász, gimnáziumi tanár, vegyész és mérnök. Repertoárjukat egyenlő mértékben képezik klasszikus, modern, könnyű, és hagyományos fúvószenekari művek. A zenekart meglepő módon egy magyar, Világi István vezeti, akinek a finn köztársasági elnök zenei tanácsosi címet adományozott. A karnagy kérdésünkre elmondta, 36 éve él Finnországban családjával. Magyarországon is vezetett zenekarokat. A pápaiakkal régi a kapcsolat, Sárváron találkoztak először. Pápa gyönyörű város, jól érzik itt magukat.
-A közös próbák jól sikerültek. Elég nagy kihívás egy közel 300 fős zenekart vezényelni, de már várjuk a közös fellépést, reméljük sikeres lesz – fűzte hozzá.

A finn zenekar igazán jól érzi magát Pápán

Koncertjük nyitányaként a kékzakósok indulóját játszották el, majd a Tosca keringőre, L. Anderson: Szerenádjára, Osterling: Bandalogy-re, Dvorák: Szláv táncokra, Jakob Gade: Jalonsie-re és Berlin: Puttin on the Ritz című műveire tapsolhatott a közönség. Az előadás második felében Peter: Cirkusz galopp, Vinson: Just a Gigolo és Chuck Rio: Tequila című darabjai csendültek fel, s az utóbbi hallatán többen táncra is perdültek.
A négynapos rendezvény csúcspontja, és egyben zárása ma este 20 óra 30 perctől lesz, amikor a résztvevő zenekarok és kórusok közös koncertjét élvezhetik az érdeklődők. Ekkor a Fő téren 250 külföldi és magyar zenész mutatja meg, milyen összekovácsoló ereje van a zenének. Sok szeretettel várnak mindenkit.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!