A kampeni Kavóca Kórus koncertje a református templomban


2016-07-08 07:20:54  | cikk: Babos Petra  | 


A kampeni Kavóca Kórus koncertje a református templomban főképe
Az 1990/91-es tanévvel újra indult Pápán a kántorképzés, melynek a Református Gimnázium adott otthont. Magyarországon három városban, Debrecenben, Budapesten és Pápán képeznek kántorokat, akik az egyházi szertartást énekelve (és orgonán) kísérő egyházi alkalmazottak. A három hetes intenzív képzést Veres Györgyné Petröcz Mária vezeti. A Dunántúl jelentős kántori szolgálatát mindazok végzik, akik Pápáról kerültek ki.
-1991-ben dr. Márkus Mihály püspök kérésére elindítottam a pápai tanfolyamot. A képzésen jelenleg 44 növendék és 13 tanár vesz részt. A legkisebbek 7 évesek, a többség 16 éves, de néhány harminchoz közeli diákunk is van. A hétköznapok elég húzósak és intenzívek a csapat számára. Reggel fél 8-tól közös áhítattal indul a nap, majd kezdődnek az órák és a képzések (karvezetés óra, zeneelmélet, gyülekezeti ének, himnológia, hangszeres órák) egészen estig.
A kántorképzősöknek kiváló a kapcsolata a kampeni Kavóca csoporttal, ezért a 25 éves jubileumukra ellátogattak ők is a városunkba. A csoport több mint tíz éve, már járt Pápán.
A kampeni Kavóca kórus karnagya, Luthine Postuma sokat segítette a képzést kottákkal és hangszerekkel, amikkel máig dolgoznak a képzésben résztvevők. Ezek elsősorban elektronikusan működtethető orgonák. A másik kapcsolatuknak köszönhetően a veszprémi egyetemi énekkarral és a konzervatórium kórusával együtt már hívták őket koncertezni éneklő ifjúság keretében. Luthine Postuma pedig már tartott hangképzést is a konzervatóriumban. Így épült évről évre a kapcsolat, s most hosszú évek után ismét Pápán köszönthették őket.
Luthine Postuma elmondta, 2001-ben és 2003-ban voltak Pápán, amikor találkoztak a kántorképzős gyerekekkel. Öröm számukra, hogy ismét Pápán lehetnek. Most a pápai fúvószenekar születésnapjára érkeztek elsősorban. A szerdai koncertre, melynek a Pápai Református Templom adott otthont, elsősorban angol egyházi énekeket hoztak.
A Dunántúli Református Egyházkerület Kántorképző Tanfolyama július 10-én, azaz vasárnap hálaadó zenés áhítattal zárul a református templomban.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!