Megkezdődött a négy napos fúvós fesztivál


2016-07-07 11:39:53  | cikk: Babos Petra  | 


Megkezdődött a négy napos fúvós fesztivál főképe
Tegnap végre elérkezett a várva várt nap, elkezdődött a négy napos nemzetközi fúvós fesztivál Pápa Város Fúvószenekara újjáalakulásának 70. évfordulója alkalmából. A zenészek és a közönség együtt ünneplik a jeles évfordulót. Nemcsak a kerek évforduló miatt fontos ez az év. A zenekar múltja, történelme, a város lakóinak szeretete és támogatása egyfelől óriási öröm számunkra, másfelől viszont hatalmas felelősséget ró a tagokra. Hiszen a 70 év hagyományait és értékeit kell megőrizni, miközben fontos cél a szakmai fejlődés mind a klasszikus, mind a show jellegű előadásokban. Ezeket a gondolatokat ötvözve született meg a „Csináljuk a fesztivált” című négy napos koncertsorozat. Nem a hagyományos értelemben vett nemzetközi fúvósfesztivál ez. A zenekar célja az volt, hogy valóban együtt zenéljenek barátaikkal, akik több országból érkeztek hozzájuk, hiszen a közös nyelv a zene. Mielőtt a közös koncerten lépnének fel, előtte önálló hangversennyel örvendeztetik meg a zenebarát közönséget a Fő téren.
A fesztivál első estéjén Pápa Város Bárdos Lajos Vegyeskara lépett színpadra. A vegyeskar 1995-ben alakult. A kórus megalakulásától kezdve kötelességének érezte a népdalok, népdalfeldolgozások előadását, melyek Kodály Zoltán és Bartók Béla munkásságára épülnek.  
Fehér Ferenc karnagy kérdésünkre elmondta, a fúvószenekarral már több közös koncertjük is volt, mindig örömmel lépnek fel velük, nagyszerű érzés. A legnagyobb sikerüket az ABBA Show-val érték el.
-Jó érzés a jubileumi koncertsorozatot kezdeni. A csoport nemrégiben érkezett meg Hajdúböszörményről a Pedagógus Kórusok Országos Találkozójáról, ami nagyszerű élmény volt. Szeretünk szerepelni, mindig nagy várakozással tölt el bennünket – tette hozzá a karnagy.
A pápai vegyeskart a székelykeresztúri Polgári Fúvószenekar 1895 követte. A zenekar 1895-ben alakult. Az önművelődést, a lélek nemesítését kezdetektől elsődleges céljaik között tartják számon a fúvósok, melyhez Székelykeresztúr közéletének, ünnep és mindennapjainak színesítése is társul. 2015-ben fennállásának 120 éves jubileumát ünnepelhette a zenekar. A csoport rendkívül összetartó, szorgalmas közössége a városuknak és e szellemben folytatják munkájukat a jövőben is. A zenekar leginkább könnyűzenei feldolgozásokat hozott Pápára.
Nagy Levente karnagy hírportálunknak elmondta, a zenekar 48 tagból áll össze, de mivel sok az érettségiző tagjuk, ők nem tudtak eljönni, mert a napokban vizsgáznak.
-A pápai fúvósokkal először két éve találkoztunk Ajkán, az ottani fúvósfesztiválon, s azóta tart a kapcsolat. Örülünk, hogy mi is meghívást kaptunk a nívós fesztiválra, reméljük, még sok közös koncertünk lesz majd a jövőben. Csodálatos érzés, hogy négy napon keresztül együtt zenél ennyi ember, amiből sok-sok új kapcsolat és barátság fog kialakulni – fűzte hozzá Nagy Levente.
A koncertekre a nézőtér pillanatok alatt megtelt, s együtt tapsoltak a fülbemászó dallamok felcsendülése után a hangulatos nyári naplementében a résztvevők és az érdeklődő közönség.
A fesztivál második napján, vagyis ma este 20 órától a hollandiai csoport, majd 21 órától az olaszországi zenekar mutatkozik be a város Fő terén. Sok szeretettel várnak mindenkit.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!